11 °C Budapest

Mennyiért kapunk hitelt?

Pénzcentrum
2008. június 30. 15:00

Személyi kölcsön és lakáshitel Májusban a háztartások számára nyújtott forint fogyasztási hitelek kamatlába mérséklődött, miközben a lakáshitelek drágultak. A svájci frank alapú lakáshitelek új szerződéseinek állománya mérséklődött- derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adataiból.

Folyószámla és fogyasztási hitel

A háztartások számára kínált forint folyószámlahitelek átlagos kamatlába az idei év ötödik hónapjában 22,64 százalékot tett ki. Az euróban denominált folyószámlahiteleknél nem változott a kamatláb, így ez továbbra is 9,90 százalék.

Forintban denominált fogyasztási hitelt 32 bázisponttal kaphatunk olcsóbban májusban, ami 25,92 százalékos átlagos hitelköltség mutatót jelent. A svájci frankhitelek átlagos hitelköltsége ezzel szemben emelkedett, 61 bázisponttal 19,59 százalékra. Az euro fogyasztási hitelek esetében tovább mérséklődött, 98 bázisponttal az átlagos hitelköltség, így májusban 10,33 százalékot tett ki.Lakáscélú hitelek


Forint és euro lakáshitelt az előző havinál drágábban (27 és 181 bázisponttal) drágábban vehetünk fel. Mindeközben a svájci frank lakáshitelek átlagos hitelköltség mutatója mérséklődött 11 bázisponttal, így májusban 6,71 százalékot tett ki.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Folyószámla- és egyéb hitel

Folyószámlahitelek

Tovább nyílik az olló a vállalkozások folyószámlahiteleinek esetében, hiszen a forintban denominált konstrukcióknál, hiszen a forinthitelek átlagos kamatlába 25 bázispontos emelkedés után 10,07 százalékot tett ki májusban. Ezzel szemben az euróhiteleknél ez a mutató 5,26 százalékos volt.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?