A közép- és kelet-európai országok megőrzik lendületüket a kedvezőtlen nemzetközi helyzetben is

Pénzcentrum
2008. május 7. 16:35

A pénzpiacokon tapasztalható zavarok csak kisebb mértékben enyhültek, ám a közép- és kelet-európai (KKE) régió változatlanul képes megbirkózni a pénzpiaci kihívásokkal. "Továbbra is úgy látjuk, hogy a KKE-régióra két fő negatív tendencia jelent veszélyt: az egyik a hitelezési feltételek szűkülése és ezzel összefüggésben a tőkebeáramlás csökkenése, a másik pedig az eurózóna várhatóan alacsonyabb növekedése" - mondta Debora Revoltella, az UniCredit Csoport KKE-régióért felelős vezető közgazdásza.

"Úgy gondoljuk, hogy a nemzetközi befektetők kockázatkerülő magatartása néhány országban nehezítheti a helyzetet. Ezek a befektetők eléggé érzékenyek, és egyre jobban szelektálnak. Úgy tűnik, a korábbinál jobban differenciálnak az országok között, és különösen érzékenyek az adott országokból érkező negatív hírekre. Ilyen körülmények között a folyó fizetési mérleg jelentős hiánya, a gyenge gazdasági mutatók és a politikai feszültségek még nagyobb súllyal esnek latba a hitelezők döntéseiben" - vélik a közgazdászok.

Az UniCredit szakértői szerint a régió továbbra is sikeresen veszi az akadályokat. Előrejelzésük szerint a gazdasági teljesítmény továbbra is viszonylag magas marad: 2008-ban a KKE-régióban átlagosan 5,6 százalékos növekedés várható szemben a 2007-es 6,7 százalékkal.

"Különösen jól teljesítenek a szilárd gazdasági alapokkal rendelkező közép-európai országok" - fejtette ki Debora Revoltella. Délkelet-Európában és a balti államokban pedig a kockázatok nemzetközi szintű újraárazása a fennálló egyensúlyhiány korrigálását segíti elő. A szakértők a délkelet-európai és balti államokban némi lassulásra számítanak: 2008-ban átlagosan 5,3 százalékos növekedés várható, míg tavaly ez az arány 6,8 százalék volt. Olyan kisméretű, nyitott gazdaságokról van szó, amelyek növekedésüket az utóbbi években külső forrásból finanszírozták. Ez a fizetési mérlegben jelentős hiányt, valamint a külföldi eladósodottság növekedését idézte elő.

A kockázatok nemzetközi újraárazása ezt a régiót különösen érzékenyen érintette, és jelentősen növelte a külső finanszírozási költségeket. "Arra számítunk, hogy az új nemzetközi környezet az alacsonyabb tőkebeáramlás és a külső finanszírozás megemelkedett költségei révén visszafogja majd a növekedést. Ez az egyes országokban szigorúbb hitelezési feltételeket eredményez, ami miatt a helyi bankok nagyobb mértékben függnek a külföldi forrásoktól. Azt pedig, hogy néhány délkelet-európai és balti ország egyenletesen korrigálja egyensúlyhiányát, pozitív jelként kell értelmeznünk" - magyarázta Debora Revoltella.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?