12 °C Budapest

Hitelkártyás bakik, amikor a vevő húzza a rövidebbet..

Pénzcentrum
2008. január 4. 12:00

Egy szépen csillogó plasztik és vele több száz ezer forint kézzel fogható közelségben: ez a hitelkártya. Mondhatnánk a kártya kézhezvételekor megérezhetjük a könnyen szerzett pénz szagát. Nem csoda hát, hogy az már a termék megszületésének hajnalán is a figyelem középpontjába került egy speciális társadalmi csoport, a tolvajok esetében.

Az elsőként a tengerentúlon megjelenő termék bizonyította, hogy a tolvajok és csalók fantáziája nem ismer határokat, és hogy a legkönnyebben pontosan egy még kiforratlan rendszer és egy friss, mondhatni védtelen termék esetében lehet nagyot kaszálni, ha valaki a feketébbik utat választja.

A csalók sikerességének egyik alapkövét érdekes módon pontosan a hitelkártyák terjesztési módja adta, azokat ugyanis a kereskedelmi bankok postai úton juttatták el mindenkihez, a potenciális ügyfelek anyagi helyzetének bármiféle előzetes vizsgálata nélkül.

A lakosság becsületességére alapozó bankoknak azonban hamar rá kellett ébrednie, hogy a hitelpiac ezen, fedezetlen szegmensében nem a tolvaj az egyetlen ellenfél és meg kell szűrni azokat, akik számára hajlandóak meghatározott nagyságú hitelkeretet biztosítani. Így az első néhány évben a több millió dollárra rugó veszteségek jelentős hányadáért nem a csalók tehetők felelőssé, hanem a nemfizetést választó ügyfelek,.

A Bank of America az első hitelkártyák bevezetésekor 4 százalékos hitelveszteséggel számolt. Az előzetes számítások fényében mindenképpen megdöbbentő lehetett, amikor az elérte a 22 százalékot, a hivatalos források szerint 8,8 millió dolláros veszteséget okozva ezáltal a banknak. A nem hivatalos fórumokon azonban ennek nem kevesebb mint kétszereséről szóltak a hírek.

A csalók hamar ráébredtek, hogy az autorizációs limit alatt akár több százszor is használhatják a postaládákból kilopott vagy egyéb módon eltulajdonított kártyákat anélkül, hogy a kereskedő ellenőrizné a fedezetet. Az autorizációs limit lehetővé tette a hitelkeret jelentős túllépését, a szerencsétlenül járt kártyabirtokos, aki talán nem is tudott annak létezéséről pedig értetlenül állt egy több száz, esetenként 1000 dollárt is meghaladó számlával a kezében. (A hitelkeret ekkortájt 3-4 száz dollárra rúgott.)

A helyzetet súlyosbította, hogy ebben az időszakban még egyáltalán nem volt ismert a hitelkártyás visszaélés fogalma, így a rendőrség egyáltalán nem foglalkozott a hozzá beérkező panaszokkal. A Bank of Americának pedig súlyos dollármillióba került a hitelkártya-igénylők ellenőrzésének és a követelésbehajtó részleg felállításának elmaradása.

Térjünk azonban vissza a tolvajokra, hiszen a bankok az ügyfelekkel adódó kezdeti nehézségeket sikerült rendezni. Ma már természetes jelenség, hogy a pénztárcánk eltűnésekor szinte automatikusan a bankot értesítjük, hogy megakadályozzuk az illetéktelen hozzáférést hitelkeretünkhöz, nem volt ez azonban mindig így. A hitelintézetek az első néhány évben szinte teljes passzivitást mutattak az ellopott, kidobott vagy elvesztett kártyákkal történő visszaéléskor.

A kártyák postai úton való terjesztéséből adódó a lakossági panasz késztette arra a Nixon-kormányzatot, hogy törvényalkotással vessen véget a kéretlen kártyák áramlásának. Szakértői becslések szerint a törvény 1970-es megszületéséig mintegy 100 millió kéretlen hitelkártya került kézbesítésre az Egyesült Államokban.

A kéretlen kártyák áramlásának leállítása sem vette el azonban a csalók kedvét, akik főként lopott vagy elveszett kártyákkal okozhattak több millió dolláros kárt. Bár összeesküvés elméletről korántsem lehet beszélni, előfordult, hogy kereskedők, vagy banki alkalmazottak is bekapcsolódtak a gyors meggazdagodást ígérő "üzletbe". Részben ennek köszönhető, hogy az alvilágban jártasak 50-100 dollárért bármikor több száz dollár "ingyenpénzt" biztosító kerethez juthattak.

S míg napjainkban a világháló arctalansága segíti a csalókat, addig a 60-as, 70-es években a PIN-kód hiánya adott zöld utat nekik. Ha valaki kellő biztonsággal firkantotta alá más nevét és alacsony összegben vásárolt, bizonyosan nem kérték tőle, hogy igazolja magát.

A tolvajok szempontjából a legjobb megoldásnak mindenképpen az bizonyult, ha még a kézbesítés előtt elcsípték a bankkártyát tartalmazó borítékot, így maguk tudták aláírni a kártyákat. Sőt a bankkártya-gyártás szigorításáig a csalók viszonylag könnyen üres kártyákhoz juthattak, melyekkel kedvükre vásárolhattak fiktív személyek "számlájára". A fogyasztók szempontjából még ez utóbbi volt kevésbé fájdalmas, ebben az esetben ugyanis nem volt kinek kiszámlázni a "hamisítás árát".

Csupán a hitelkártyák megjelenése után 10 évvel került sor az első olyan próbálkozásra, mely a hitelkártyák kikézbesítésének biztonságosabbá tételére irányult. Ma már természetes, hogy a hitelkártyát és a hozzá tartozó PIN-kódot külön kapjuk meg. A PIN megszületése előtt, 1970-ben azonban még újdonságnak számított Manufacturer Hanover Trust találmánya.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bank elsőként értesítette előre a hitelkártyásokat a bankkártya érkezésének időpontjáról, így ha azt nem kapták meg időben előre letilthatták azt. A módszert a későbbiekben tovább fejlesztették, a kikézbesített kártyák ugyanis csak a kézbesítés után néhány héttel váltak aktívvá, így több időt hagytak a birtokos számára a cselekvésre.

Mindez azonban korántsem bizonyult elégnek, s ahogy azt sejthetjük először megjelent a PIN-kód, napjainkban pedig a chipes kártya terjed. A PIN-kód is fejlődésen ment át az idők folyamán, a jelek kódolása ugyanis kulcsfontosságú volt annak érdekében, hogy a csalók egy egyszerű algoritmus segítségével ne tudjanak hozzájutni a kártya használt jogosultságát bizonyító azonosító számhoz.

Manapság azonban már a PIN sem állítja meg a csalókat és tolvajokat, ezért a bankkártya-használat biztonságosabbá tétele érdekében az Európai Unió már tervezi a liability shift bevezetését. Ez annyit tesz majd, hogy abban az esetben, ha egy chipes kártyával rendelkező ügyfél kártyájával chip olvasásra alkalmatlan automatából vesznek fel pénzt, a kárt az a bank viseli, amelyik nem tette lehetővé a chipkártya használatát.

Ez azonban még nincs így, addig is érdemes néhány dologra mindenképpen odafigyelni okulva a történelmi hibákból. Ha szeretnénk teljes biztonságban tudni kártyánkat, óvjuk azt mindenkitől, a PIN-kódot pedig lehetőség szerint semmilyen formában ne írjuk le, se otthon egy fecnire, a bankkártya-tartó belsejébe pedig főként ne. Megtalálják!

Érdemes emellett odafigyelni a bizonylatok, banktól érkező számlalevelekre. A határidő után se dobjuk őket csak úgy a kukába, az ügyes csalók ugyanis hasznot húzhatnak figyelmetlenségünkből. Ugyancsak éber figyelem szükségeltetik a vásárlások idején, lehetőleg ne hagyjuk sehol ott a kártyánkat, és próbáljunk úgy helyezkedni, hogy senki ne láthassa a hozzá tartozó PIN-kódot, amikor beütjük.

Ma azonban már nem csak az utcán, de a világhálón is veszedelmes dolog a vásárlás, persze kellő felkészültség nélkül. Érdemes megfontolni a bankok ilyen célra szolgáló ajánlatait (virtuális kártyák), igénybe venni az elektronikus pénztárca szolgáltatásokat, vagy csakis külön ilyen célra fenntartani egy kártyát.

A csalók ellen azonban nem lehet teljes védelmet szerezni, így ha mégis megtörténik a baj, a legfontosabb, hogy azonnal értesítsük róla a bankot. A bankkártyák letiltásáig felmerülő kárt ugyanis 45 ezer forintig mindenképpen nekünk kell állnunk, és könnyedén bajba juthatunk, ha a bank a szerződésben foglaltaknak megfelelően rákérdez, vajon, hogy férhettek hozzá a csalók pénzünkhöz, ha nem tudják a PIN-kódot.

Amennyiben erre a kérdésre nem tudunk megfelelő választ adni, könnyedén egy fájó adósság közepén találhatjuk magunkat. Így érdemes nem várni az elkeveredett pénztárca megkerülésére, hanem azonnal tárcsázni a bank számát, még akkor is, ha a kártya letiltása kényelmetlenséget okoz és egyes típusok esetében ezrekbe kerül.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 09:12
Ezentúl Havas Henrik a Megoldás Mozgalomhoz és Gattyán György milliárdoshoz közeli Frisshirek.hu-t t...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem