4 °C Budapest

Nem megy ki a divatból a devizahitel

Pénzcentrum
2007. szeptember 10. 14:35

Bankok és pénztárak Továbbra is emelkedőben a devizahitelek állománya a bankszektorban, de a takarékszövetkezetek között is. Úgy tűnik, újra talpra állt a pénzügyi lízing, illetve a gépjármű-finanszírozás is - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb adataiból.

Bankszektor

11 százalékkal emelkedett a bankszektor összesített, adózott eredménye az idei év első fél évében az előző év azonos időszakához képest. A PSZÁF legfrissebb adatai szerint összesen 40 hitelintézet működött hazánkban 2007 első félévébe, melyből 7 nagybank, 11 középbank és 14 kisbank.


A háztartások szektorában a devizahitelek állományában történi kimagasló emelkedés az előző fél évekhez képest, 2006 azonos időszakához képest például 44 százalékos állománynövekedésnek lehetünk tanúi. A forinthitelek állománya csaknem a tavalyi év fél évének váltásakor tapasztalt szintre csökkent.


A vállalkozások szektorában az előző fél évhez képest mind a forint, mind a devizában denominált hitelállomány emelkedett, azonban nem olyan ütemben, mint a háztartások devizahitelei.

A tavalyi év azonos időszakához képest mind a kis-, mind a középvállalkozásoknak nyújtott hitelek állománya mérséklődött, 3, illetve 10 százalékkal. Ezzel szemben a mikrovállalkozások körében tovább folytatódott a hitelállomány emelkedése, 2006 első fél évéhez képest 8 százalékkal több hitelkihelyezés tartozott ehhez a szektorhoz.


A bankszektor minősítési kötelezettség alá eső kihelyezéseinek állománya majdnem 13 százalékkal emelkedett meg a tavalyi év azonos időszakához képest, egyedül az átlag alatti kategória kivételével mindegyik kategóriában emelkedett az állomány. A problémamentes és a rossz hitelek egymáshoz viszonyított aránya 1 éves időtávban szintén emelkedett 0,56 százalékról 0,61 százalékra.

Pénztárak

A korábbi 2006-os pénztárakra lebontott adatok mellett a PSZÁF közzétette a pénztárak összes taglétszámait, az éves tagdíjakból szerzett bevételeket, valamint a tagoknak nyújtott szolgáltatásokat is.

Az adatok nemcsak 2006-ra vannak megadva, hanem a korábbi évekre is összehasonlítási alapot nyújtva a szektor iránt érdeklődőknek.


A tagok számát tekintve évente növekvő mértékben lépnek be a pénztárakba, ami nemcsak a kötelező pénztáraknál figyelhető meg, hanem az egészségpénztárak, és az önsegélyező pénztárak esetében is, vagyis egyre többen próbálják bebiztosítani nyugdíjas éveiket különböző módokon.


A tagok létszámának növekedését tükrözi a tagdíjbevételek növekedése is, ami a legnagyobb növekedést az egészségpénztáraknál produkálta, ami annak is köszönhető, hogy a nyugdíjak mellett egyre több figyelmet fordítunk az egészségünkre is. A pénztári tagsággal különböző szolgáltatásokat és termékeket kedvezményes áron vehetünk igénybe, vagy vásárolhatunk meg.


A tagdíjakért cserébe az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások az egészségpénztár és az önsegélyező pénztárak esetében szinte teljesen lefedik a tagdíjakat, ugyanis például azt egészségpénztárak esetében szinte azonnal felhasználják az ügyfelek a rendelkezésükre álló keretet.

A magánnyugdíj pénztáraknál látható, hogy a nyújtott szolgáltatások az utóbbi időben minden évben majdnem a kétszeresére növekednek, ami az egyre nagyobb számú nyugdíjasnak köszönhető.

A növekedési adatokból látszik, hogy szükség és igény is van a korábbi állami nyugdíjak mellett alternatív megoldások kigondolására, amivel könnyebbé tehetőek a későbbi nyugdíjas évek.

Meghalt a lízing, éljen a lízing?

Takarékszövetkezetek

A takarékszövetkezetek hitelkihelyezései mindkét kategóriában, illetve forintban és devizában egyaránt emelkedtek. A szövetkezeti hitelintézetek adózott eredménye 2,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 10. 06:27
Ilyen jó éve az értékalapú részvényeknek a növekedési részvényekhez képest utoljára 2000-ben volt, a...
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?