0 °C Budapest

Nem megy ki a divatból a devizahitel

Pénzcentrum
2007. szeptember 10. 14:35

Bankok és pénztárak Továbbra is emelkedőben a devizahitelek állománya a bankszektorban, de a takarékszövetkezetek között is. Úgy tűnik, újra talpra állt a pénzügyi lízing, illetve a gépjármű-finanszírozás is - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb adataiból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bankszektor

11 százalékkal emelkedett a bankszektor összesített, adózott eredménye az idei év első fél évében az előző év azonos időszakához képest. A PSZÁF legfrissebb adatai szerint összesen 40 hitelintézet működött hazánkban 2007 első félévébe, melyből 7 nagybank, 11 középbank és 14 kisbank.


A háztartások szektorában a devizahitelek állományában történi kimagasló emelkedés az előző fél évekhez képest, 2006 azonos időszakához képest például 44 százalékos állománynövekedésnek lehetünk tanúi. A forinthitelek állománya csaknem a tavalyi év fél évének váltásakor tapasztalt szintre csökkent.


A vállalkozások szektorában az előző fél évhez képest mind a forint, mind a devizában denominált hitelállomány emelkedett, azonban nem olyan ütemben, mint a háztartások devizahitelei.

A tavalyi év azonos időszakához képest mind a kis-, mind a középvállalkozásoknak nyújtott hitelek állománya mérséklődött, 3, illetve 10 százalékkal. Ezzel szemben a mikrovállalkozások körében tovább folytatódott a hitelállomány emelkedése, 2006 első fél évéhez képest 8 százalékkal több hitelkihelyezés tartozott ehhez a szektorhoz.


A bankszektor minősítési kötelezettség alá eső kihelyezéseinek állománya majdnem 13 százalékkal emelkedett meg a tavalyi év azonos időszakához képest, egyedül az átlag alatti kategória kivételével mindegyik kategóriában emelkedett az állomány. A problémamentes és a rossz hitelek egymáshoz viszonyított aránya 1 éves időtávban szintén emelkedett 0,56 százalékról 0,61 százalékra.

Pénztárak

A korábbi 2006-os pénztárakra lebontott adatok mellett a PSZÁF közzétette a pénztárak összes taglétszámait, az éves tagdíjakból szerzett bevételeket, valamint a tagoknak nyújtott szolgáltatásokat is.

Az adatok nemcsak 2006-ra vannak megadva, hanem a korábbi évekre is összehasonlítási alapot nyújtva a szektor iránt érdeklődőknek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A tagok számát tekintve évente növekvő mértékben lépnek be a pénztárakba, ami nemcsak a kötelező pénztáraknál figyelhető meg, hanem az egészségpénztárak, és az önsegélyező pénztárak esetében is, vagyis egyre többen próbálják bebiztosítani nyugdíjas éveiket különböző módokon.


A tagok létszámának növekedését tükrözi a tagdíjbevételek növekedése is, ami a legnagyobb növekedést az egészségpénztáraknál produkálta, ami annak is köszönhető, hogy a nyugdíjak mellett egyre több figyelmet fordítunk az egészségünkre is. A pénztári tagsággal különböző szolgáltatásokat és termékeket kedvezményes áron vehetünk igénybe, vagy vásárolhatunk meg.


A tagdíjakért cserébe az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások az egészségpénztár és az önsegélyező pénztárak esetében szinte teljesen lefedik a tagdíjakat, ugyanis például azt egészségpénztárak esetében szinte azonnal felhasználják az ügyfelek a rendelkezésükre álló keretet.

A magánnyugdíj pénztáraknál látható, hogy a nyújtott szolgáltatások az utóbbi időben minden évben majdnem a kétszeresére növekednek, ami az egyre nagyobb számú nyugdíjasnak köszönhető.

A növekedési adatokból látszik, hogy szükség és igény is van a korábbi állami nyugdíjak mellett alternatív megoldások kigondolására, amivel könnyebbé tehetőek a későbbi nyugdíjas évek.

Meghalt a lízing, éljen a lízing?

Takarékszövetkezetek

A takarékszövetkezetek hitelkihelyezései mindkét kategóriában, illetve forintban és devizában egyaránt emelkedtek. A szövetkezeti hitelintézetek adózott eredménye 2,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06