14 °C Budapest

Bárhova, csak Kaliforniába ne!

Pénzcentrum
2007. augusztus 15. 16:00

Hazánkban, mivel a lakosság főként devizában adósodik el, általában az árfolyamkockázat kezelésének lényegességét hangsúlyozzák a hitelszakértők. Azonban, ahogy azt a brit és az amerikai hitelfelvevők példáján is láthatjuk, nem ez az egyetlen lényeges rizikó.

A tengerentúli lakáshitelesek ma már a saját bőrükön is érzik a kamatkockázat jelentette veszélyt, és a hitelkamatok negatív irányba való elmozdulása folytán rájuk nehezedő terheket. Pontosan a hitelkamatok növekedése vezetett oda, hogy jelenleg az Egyesült Államokban több száz ezer lakáshitel esetében folyik végrehajtási eljárás, és az árverések száma napról napra óriásléptekkel növekszik.

A leggyakrabban azokon a területeken kerül végül kalapács alá a fedezetként felajánlott ingatlan, ahol az elmúlt időszakban a legnagyobb árnövekedést produkálta a lakóingatlanok piaca. A csillagokat súroló árak kifizetéséhez ugyanis minimális önrészt megkívánó és egyre kockázatosabb konstrukciókat kellett igénybe vennie a vevőknek.

Előtérbe kerültek az Alt-A piacon, a normál lakáshitelek esetében jellemzőnél jóval magasabb kamatok mellett kapható hitelek. A jövedelemigazolás nélkül, és kevéssé ellenőrzött értékbecslések ellenében folyósított hiteleknél azonban a becsültnél sokkal nagyobb kockázatot vállalt fel a bank.

A gyertya mindkét végéről sebesen égett, egyrészt mivel az ingatlanpiaci visszaesés legérzékenyebben a legnagyobb drágulást mutató lakásokat és családi házakat érintette, a hitelek mögött álló fedezet elértéktelenedett. Másrészt az alapkamat emelkedésének következtében nőttek a hitelkamatok, a törlesztőrészletekben bekövetkezett változást azonban már sok esetben már nem tudta elviselni az egyébként is túlfeszített családi költségvetés, így egyre gyakoribbá vált a nemfizetés.

Az árverések számának növekedése főként a nyugati partot és Kaliforniát érinti, a negatív árverési lista első 10 helyezettjéből négy Közép-Kaliforniában található. A legtöbb ingatlan a kaliforniai Stocktonban kerül kalapács alá, ahol minden 28 lakásból egy érintett, szinte minden utcára jut egy ház.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


 


A fenti táblázatban foglaltuk össze a 10 legtöbb árverésre kerülő ingatlannal rendelkező településre vonatkozó adatokat. Jól látszik, hogy több nagyváros, köztük az autógyártás fellegvárának tartott Detroit, és a kaszinóiról híres Las Vegas is "előkelő" helyen szerepel a negatív ranglistán.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?