22 °C Budapest

Bárhova, csak Kaliforniába ne!

Pénzcentrum
2007. augusztus 15. 16:00

Hazánkban, mivel a lakosság főként devizában adósodik el, általában az árfolyamkockázat kezelésének lényegességét hangsúlyozzák a hitelszakértők. Azonban, ahogy azt a brit és az amerikai hitelfelvevők példáján is láthatjuk, nem ez az egyetlen lényeges rizikó.

A tengerentúli lakáshitelesek ma már a saját bőrükön is érzik a kamatkockázat jelentette veszélyt, és a hitelkamatok negatív irányba való elmozdulása folytán rájuk nehezedő terheket. Pontosan a hitelkamatok növekedése vezetett oda, hogy jelenleg az Egyesült Államokban több száz ezer lakáshitel esetében folyik végrehajtási eljárás, és az árverések száma napról napra óriásléptekkel növekszik.

A leggyakrabban azokon a területeken kerül végül kalapács alá a fedezetként felajánlott ingatlan, ahol az elmúlt időszakban a legnagyobb árnövekedést produkálta a lakóingatlanok piaca. A csillagokat súroló árak kifizetéséhez ugyanis minimális önrészt megkívánó és egyre kockázatosabb konstrukciókat kellett igénybe vennie a vevőknek.

Előtérbe kerültek az Alt-A piacon, a normál lakáshitelek esetében jellemzőnél jóval magasabb kamatok mellett kapható hitelek. A jövedelemigazolás nélkül, és kevéssé ellenőrzött értékbecslések ellenében folyósított hiteleknél azonban a becsültnél sokkal nagyobb kockázatot vállalt fel a bank.

A gyertya mindkét végéről sebesen égett, egyrészt mivel az ingatlanpiaci visszaesés legérzékenyebben a legnagyobb drágulást mutató lakásokat és családi házakat érintette, a hitelek mögött álló fedezet elértéktelenedett. Másrészt az alapkamat emelkedésének következtében nőttek a hitelkamatok, a törlesztőrészletekben bekövetkezett változást azonban már sok esetben már nem tudta elviselni az egyébként is túlfeszített családi költségvetés, így egyre gyakoribbá vált a nemfizetés.

Az árverések számának növekedése főként a nyugati partot és Kaliforniát érinti, a negatív árverési lista első 10 helyezettjéből négy Közép-Kaliforniában található. A legtöbb ingatlan a kaliforniai Stocktonban kerül kalapács alá, ahol minden 28 lakásból egy érintett, szinte minden utcára jut egy ház.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


 


A fenti táblázatban foglaltuk össze a 10 legtöbb árverésre kerülő ingatlannal rendelkező településre vonatkozó adatokat. Jól látszik, hogy több nagyváros, köztük az autógyártás fellegvárának tartott Detroit, és a kaszinóiról híres Las Vegas is "előkelő" helyen szerepel a negatív ranglistán.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?