3 °C Budapest

Több 10 ezer ügyfelének fizeti vissza pénzét az OTP

Pénzcentrum
2007. július 13. 09:57

Az OTP Bank kötelezettségvállalásával zárul a versenyfelügyeleti eljárás - döntött a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa. A bank ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanújával indult versenyhatósági vizsgálat. A kötelezettségvállalásnak köszönhetően az OTP több tízezer ügyfelének fizeti vissza pénzét.


Az eljárás azért indult, mert az OTP a személyi kölcsönök végtörlesztési díját 2005. augusztusában a szerződéses futamidő során egyoldalúan, a szerződéskötéskor rögzítetthez képest jelentősen megemelte, amely gazdasági erőfölényes helyzet esetén felveti a tisztességtelen, visszaélésszerű piaci magatartás valószínűségét. A forint alapú konstrukciónál ez például azt jelentette, hogy a szerződés megkötésekor ismert 5.000 forintról 35.000 forintra emelkedett az az összeg, amelyet a futamidő előtt törleszteni szándékozó személyeknek fizetniük kellett.


Az OTP, vitatva a jogsértést, költségeinek megemelkedésére, a korábbi díj átalány, azaz nem költségalapú jellegére, továbbá az ágazati szabályozás betartására hivatkozott. Mindazonáltal, a GVH által lefolytatott vizsgálat következtetéseit megismerve az OTP a következőket vállalta:


1. "A szerződési feltételek ügyfelek számára hátrányos módosítására irányadó jelenlegi 15 napos hirdetményi határidőt 2007. szeptember 1-től 30 napra emeli minden szerződési feltétel módosításakor, kivéve az árfolyam és kamatváltozás esetét.
2. 2008. január 1-től a szerződési feltételek változása esetére a Bank vállalja, hogy az e-mail címmel rendelkező ügyfelei részére e-mailben, többi ügyfelének levélben díjmentesen tájékoztatást küld.
3. Vállalja, hogy a 2005. július 31. előtt személyi kölcsön szerződést kötött ügyfelek közül azoknak, akik
a) 35.000 Ft előtörlesztési díj megfizetése mellett éltek az előtörlesztés lehetőségével visszatérít 15.000 Ft-ot,
b) eddig nem teljesítettek előtörlesztést, azoknak felajánlja, hogy 30 napon belül 20.000 Ft összegű díj megfizetése mellett teljesíthetnek előtörlesztést.
4. A kötelezettségvállalás Versenytanács általi jóváhagyását követő 60 napon belül a Bank az érintett személyi körbe tartozó azon ügyfeleket, akik a 35.000.-Ft-os díj megfizetése mellett teljesítettek előtörlesztést, levélben megkeresi és nyilatkoztatja, hogy 15.000.-Ft visszatérítést milyen bankszámlára kéri, illetve készpénzes kifizetésre tart-e igényt. Az átutalást, illetve a készpénzes kifizetést az ügyfél válaszának visszaérkezését követően késedelem nélkül teljesíti. Az "érintett személyi kör"-nek minősülnek azok az ügyfelek, akik 2004. május 3. és 2005. július 31. között kötöttek akár forint, akár deviza alapú személyi kölcsön szerződést.
A kötelezettségvállalás Versenytanács általi jóváhagyását követő 60 napon belül a Bank az érintett személyi körbe tartozó azon ügyfeleket, akik nem teljesítettek előtörlesztést levélben megkeresi és tájékoztatja arról, hogy 30 napon belül, 20.000.-Ft-os díjtétel megfizetése mellett teljesíthetnek előtörlesztést.
5. A 4.) pontban hivatkozott, az érintett személyi körnek küldendő levélben a Bank tájékoztatja az ügyfeleket a Versenytanács Tpvt. 75. § (1) bekezdés szerinti végzésének rendelkező részéről.
6. A 3.) pont alatti kötelezettségek teljesítéséről a 4. pont alatti levelek kiküldése után, majd később a GVH eseti felhívására beszámol a GVH-nak."


Kötelezettségvállalással abban az esetben szüntethető meg az eljárás, ha a közérdek hatékony védelme ily módon biztosítható leghatékonyabb módon. A GVH Versenytanácsa úgy ítélte meg, hogy a végtörlesztési díj megemeléséből származó lehetséges versenykorlátozó hatást megszünteti a vállalás. Az egyoldalú díjváltoztatás miatt többet fizetni kényszerülő ügyfelek a vállalás nyomán a különbözet nem csekély hányadát visszakapják, méghozzá gyors és egyszerű eljárást követően. Harmadikként arra is tekintettel volt a GVH, hogy a fogyasztókat védeni hivatott banki ágazati szabályozást tiszteletben tartva járt el az OTP.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A visszafizetés több tízezer, míg a kedvezményes előtörlesztés lehetősége potenciálisan két-háromszázezer ügyfelet érint.
A GVH várakozásai szerint e kötelezettségvállalást elfogadó végzés minden bizonnyal példaértékű lesz a piac többi szereplője számára.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 29. 21:48
Idén is átadták a Televíziós Újságírók Díját. Az elismeréseket nem sokkal cikkünk élesítése előtt, s...
Bankmonitor  |  2023. március 29. 14:25
Megtakarítási szakértőnk most bemutatja, milyen tényezők okozzák a pénzügyi döntéseink halogatását,...
Holdblog  |  2023. március 29. 13:05
Biztosítás. Évtizedekkel korábban, ha gyermeki énem meghallotta ezt a szót, bizony komoly fejtörést...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57