11 °C Budapest

Meglepetés a Mastercardtól - megérkezett a "hitelkártyák" új generációja

Pénzcentrum
2007. június 21. 11:08

A MasterCard Worldwide bejelentette az első érintés nélküli technológiával ellátott MasterCard® PayPass™ karóra kibocsátását Európában. A fizetési eszközként is használható kronométer, mely a törökországi Garanti Bank-nál igényelhető, a hitelkártyák új korszakát vetíti előre.

Hasonlóan a PayPass technológiát alkalmazó bankkártyákhoz, a PayPass karóra lehetővé teszi a 15 euró alatti kifizetések elvégzését PIN-kód használata és bizonylat aláírása nélkül. Jóllehet, a kártyabirtokos szignója továbbra is szükséges a nagyobb értékű vásárlások esetén.

A fizetés úgy jön létre, hogy a Garanti bank ügyfelei a karon lévő órát közvetlenül a PayPass olvasó elé helyezik. Tehetik ezt több mint 600 kereskedelmi elfogadóhelyen Törökországban, többek között a Burger King, a Starbucks, a Cinebonus, a TAV (Atatürk Repülőtér, Isztambul) valamint az Isztanbuli Komp Társaság pénztárainál.

Cathleen Conforti, a MasterCard Worldwide PayPass termékekért felelős vezetője elmondta: "Az érintés nélküli fizetési technológia fontos szerepet játszik abban, hogy az európai kereskedelem készpénzforgalma fokozatosan mérséklődjön. Jóllehet ez az újszerű termék csupán egy azon lehetőségek közül, melyek segítségével kényelmesen és biztonságos fizethetünk a MasterCard európai elfogadóhelyein."

Conforti hozzátette: "A MasterCard érintés nélküli fizetési technológiája forradalmi, hiszen képes arra, hogy módosítsa a vásárlói magatartást. Jelenleg a világ számos részén használják a PayPass technológiát különböző, nem kártya-alapú eszközökben; például kulcstartón, csuklópántokban vagy mobiltelefon készülékekben. Számunkra nyilvánvaló, hogy a nehezen kezelhető készpénz dominanciája hamarosan véget ér."

A Törökországban megrendezett első nemzetközi kártya kiállításon Dr. Toni Merschen a MasterCard Worldwide Chip-technológiáért felelős vezetője elmondta:
"A Garanti Bank vezette be elsőként a MasterCard PayPass programot Európában, melynek sikere további együttműködés alapjául szolgál. Törökország újra a figyelem középpontjába kerül, hiszen mindenki nagy érdeklődéssel figyeli a PayPass óra szereplését a hagyományosan készpénzfizetéses környezetben. A MasterCard kutatásai azt mutatják, hogy határozott igény van a PayPass technológiával ellátott eszközökre, tehát az innováció élvonalában járó Garanti Bank sikere sem maradhat el."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mehmet Sezgin, a Garanti Payment Systems ügyvezetője hozzátette: "A múlt évben sikerre vitt, első európai PayPass programot a MasterCard-dal együttműködésben hoztuk létre. Nagy várakozással tekintünk a további olyan programok elé, melyek a megszokott fizetési eszközök alternatíváinak bevezetését célozzák. Különösen izgalmas lehet ez Törökországban, ahol erős fogyasztói igény van a fizetési iparág új megoldásai iránt.

A PayPass sikere
A MasterCard 2007. első negyedéves adatai szerint a PayPass fizetések összege (hitel és betéti) átlagosan 15 eurót tesz ki. (A kártyatársaság adatai szerint a kártyákat 75%-ban 19 euró alatti fizetésekre használják, de a műveletek 45%-a még ennél is kisebb, 8 euró alatti kifizetésekre irányul.) A PayPass-t használók 18%-kal több alkalommal veszik elő a kártyájukat, mint a hagyományos plasztikkal rendelkező társaik.

Az első negyedév végéig több mint 14 millió PayPass kártya és eszköz került forgalomba, melyekkel világszerte közel 51 ezer elfogadóhelyen fizethetünk (főbb elfogadók: McDonald's, a 7 Eleven, a CVS, a Duane Reade, a Sheetz és a Regal Entertainment Group). A PayPass nem csupán a kiskereskedők közt talált kedvező fogadtatásra, a technológia bizonyítottan népszerű a sportlétesítményeket üzemeltetők körében is. Igy a PayPass kártyákat már több nemzetközi futball és baseball stadionban és számos golf eseményen is elfogadják.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 18:33
A Google szerint a PestiSrácok szerződést szegett azzal, hogy megkerülve a YouTube szabályait a néhá...
Kiszámoló  |  2023. március 24. 17:08
Kovács Tamás Egy névtelenséget kérő Wise alkalmazott küldte ezt a levelet a blogban is említett fize...
Buxelliott  |  2023. március 24. 15:56
Feljöttünk várakozás szerint az ellenálláshoz, ahonnan lefordul a piac. A folytásra még mindkét lehe...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?