4 °C Budapest

Kockázatos konstrukció: a hitelfelvevő húzza a rövidebbet?

Pénzcentrum
2007. május 22. 16:00

Ellentétben a korábbiakban jellemző hitelezési politikával, egyre több brit hitelintézet nyújt a buy-to-let vásárlóknak, vagyis a kisbefektetőknek olyan hitelkonstrukciót, mely esetében a törlesztőrészletek elérheti a várható bérleti díjak összegét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A hiteligénylési feltételek enyhítése azonban új kockázatot hoz az egyébként is a kisbefektetők hajtotta brit ingatlanpiacra, a szakértők szerint ugyanis, egy a buy-to-let szektorban bekövetkező nagyobb bedőlési hullám komolyabb válságba sodorhatná a buborékgyanús piacot.

Az óvatosabb hitelezők ezért ragaszkodnak ahhoz, hogy a várható bérleti díjaknak legalább 25-30 százalékkal meg kell haladniuk a havi törlesztőrészletet, mely lehetőséget ad a hitelfelvevőknek arra, hogy a fennmaradó összegből tartalékot képezzenek.

A nagyobb kockázatot jelentő 100 százalékos bérleti díj/törlesztőrészlet arányt jelentő konstrukciót csakis azon hiteligénylők esetében tartják jogosnak, ahol a portfolió legalább 25 ingatlanból áll vagy értéke meghaladja az 5 millió fontot, és elhibázott lépésnek tartják, hogy néhány hitelintézet már megfelelő jövedelemnagyság mellett biztosítja a konstrukció igénybevételét.

A lépés már csak azért is kockázatos, mert a kisbefektetői piacon megjelenő vásárlók közül többen úgymond "nyugdíj-előtakarékosságként" fektetnek be a kiemelkedő hozamokat ígérő ingatlanpiacon.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A buy-to-let konstrukció lényege, hogy a hitelintézetek a bérlés céljából vásárlók igényeihez alakítják a hitelfeltételeket, így gyakran hosszabb türelmi időt és alacsonyabb kezdőrészletet ajánlanak a kezdeti kiadási nehézségek könnyebb áthidalása érdekében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?