24 °C Budapest

Soha nem örülhettek még ennyire a magyar devizahitelesek - meddig tarthat?

Pénzcentrum
2007. április 12. 14:07

Amióta 2004-től kezdve felfutott a magyarországi devizahitelezés, soha nem volt még ilyen erős a forint a kedvelt finanszírozó devizával, a svájci frankkal szemben, mint most. A rövid és középtávú kilátások azonban azt mutatják, hogy fokozatosan veszíthet erejéből a forint a svájci fizetőeszközzel szemben. Míg a jelenlegi állapot a már frankhitellel rendelkezőknek igen kedvező, az új hitel felvételében gondolkodóknak a forint/frank árfolyam jelzett várható alakulása miatt érdemes a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel lenniük abban a kérdésben, hogy devizában adósodnak-e el.

Tegnap először süllyedt a pszichológiai szempontból lényeges 150-es határ alá a bankközi devizapiacon a forint/svájci frank árfolyam, egészen 149.50-ig, melyre a 2002 vége óta rendelkezősre álló adatok alapján még nem volt példa. A magyarországi devizahitelezés 2004-től kezdődő felfutása óta a mostani érdemben a legerősebb forintot jelenti. Az eddigiekben a 155-158-as tartományba jutás után rendre a gyengébb irányt választotta a magyar fizetőeszköz. Év eleje óta mintegy 4%-os az izmosodás, míg a tavaly nyár közepi történelmi mélyponthoz (180 feletti árfolyam a frankkal szemben) képest közel 20%-os a felértékelődés.

Az bizonyos, hogy akinek tavaly nyáron volt "bátorsága" a forintzuhanás időszakában devizaalapú hitelt felvennie (euróval szemben is), az idáig nagyon jól járt: a kezdeti magasabb havi törlesztőrészletek ugyanis jelentősen csökkenhettek a forinterősödéssel párhuzamosan.

Klikk a képre!
Klikk a képre!


A jelen cikk fókuszában álló frankalapú hitelek havi törlesztőrészleteinek alakulására elsősorban a svájci kamatkörnyezet alakulása, a frank világpiaci árfolyammozgása, illetve másik oldalon a forint euróval szembeni várható mozgása hat a leginkább. Nézzük előbb svájci, majd magyar szemszögből a fejleményeket!

Merre tovább frank?

Egy friss, átfogó devizapiaci felmérés szerint a svájci frank a dollárral szemben az elkövetkezendő egy évben az 1.20-1.21-es sávba csökkenhet a jelenlegi 1.22-es szinttel szemben, míg az euróhoz viszonyított árfolyam a jelenlegi 1.64 körülről egy év alatt 1.59 alá süllyedhet. Azaz mindkét relációban a frank enyhe erősödését prognosztizálják a piaci szereplők, ami bizonyára összefügg azzal a várakozással is, hogy a fizetőeszköz kamattartalma növekedhet az év során. Jelenleg 2.25%-on áll az alpesi ország jegybankja által meghatározott irányadó ráta, mely a megfelelő piaci jegyzéseket alapján várhatóan 2.50-2.75%-ra emelkedhet az év végére (azaz egy vagy két kamatemelés jöhet 2007-ben). Mindez tehát kettős kedvezőtlen hatást jelent a magyarországi devizahitelek törlesztőrészleteire: a frank is erősödhet világpiaci szinten, illetve a frankban felvett hitelek forrásköltsége (kamata) is emelkedhet.


Merre tovább forint?

A forintárfolyam szempontjából a két legfontosabb tényező az, hogy az euróval szemben kijelölt ingadozási sávnak az erős széle (240.01) közvetlen közelében mozog jelenleg, illetve az, hogy az év közepétől kezdve jelentős kamatcsökkentés következhet be hazánkban. Az, hogy jelenleg is 245 körül jár a forint/euró árfolyam, azt jelenti, hogy - feltételezve az ingadozási sáv megmaradását - maximum 2%-ot erősödhet a magyar fizetőeszköz, ennél nagyobb felértékelődést a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) törvényi kötelezettsége alapján meg kell akadályoznia. Ez tehát azt is jelenti, hogy a frankkal szemben önmagában a forint oldaláról nézve korlátozott a magyar fizetőeszköz további izmosodása. Az a piaci várakozás pedig, hogy idén összességében (legalább) 1%-pontos kamatcsökkentést hajthat végre az MNB, a forint gyengüléséhez egyébként is hozzájárulhat.

Összességében mi várható?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fentiek alapján tehát egyrészt megállapíthatjuk, hogy a forint és a frank irányadó rátája között most meglévő 5.75%-pontos kamatkülönbség az év során legalább 1%-ponttal csökkenhet: miközben nő a frankhitel forrásköltsége, csökken a magyar kamatszint. Ez azonban bizonyára nem fogja visszavetni a devizahitelek magyarországi népszerűségét, mint ahogy az MNB hétfői pénzügyi stabilitási jelentése szerint a kormányzati megszorító intézkedések sem. A jegybank azonban ismét felhívta a figyelmet a devizahitelezésben rejlő, a háztartásokat, ezáltal a magyar bankrendszert is fenyegető veszélyekre.

2007.04.10 14:16
Csak mérsékelten lassul a lakossági hitelfelvétel - MNB

Az MNB egy korábbi, devizahitelezéssel kapcsolatos tanulmánya többek között arra mutatott rá, hogy egy tipikusnak mondható magyar devizahitel esetében a forint gyengülése jóval nagyobb mértékben hat a havi törlesztőrészletek emelkedésére, mint a külföldi (svájci) kamatok emelkedése. Ehhez kapcsolódóan ki kell hangsúlyoznunk, hogy amint a forint/horvát kuna várható árfolyamalakulásával kapcsolatos közelmúltbeli cikkünkben is jeleztük: nem látszik jelenleg olyan fontosabb tényező, amely alapján a forint nagymértékű (a tavalyihoz hasonló) gyengülése következhetne be. Egyelőre azonban bizonytalan, hogy a várt jelentős (akár 1%-pontosnál is nagyobb) idei magyarországi kamatcsökkentés hogyan hat a forint árfolyamára, azaz a csökkenő kamattartalom mennyire veszi el a piaci szereplők kedvét a magyarországi befektetésektől.

2007.03.30 08:42
Most érdemes kunát venni a Horvátországba készülőknek?

A fenti okok miatt összességében a forint/frank árfolyam 150 fölé visszaemelkedésére viszonylag nagy esély mutatkozik a következő hónapokban, ami még egy fontos üzenetet hordoz magában. Az új, frankalapú hitel felvételében gondolkodóknak a jelenlegi helyzet az egyébként is indokolt átgondolást még inkább szükségessé teszi. Ugyanis a most még vállalhatónak tűnő ("kicentizett") havi törlesztőrészlet a forint gyengülésével párhuzamosan néhány ezer forinttal megnövekedhet a következő hónapokban. Aki CHF-ben akar eladósodni, annak tanácsoljuk, hogy legyen még tartalék a családi kasszában.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?