19 °C Budapest

Lakáshitelt szeretnék felvenni: irány a közjegyző, lássuk a szerződést!

Pénzcentrum
2007. március 9. 06:50

Lakáshiteles cikksorozatunk előző felvonásaiban felhívtuk a figyelmet arra, mire kell odafigyelni egy klasszikus ingatlan adásvételi szerződés megkötésekor, mekkora önerővel kell minimálisan rendelkeznünk a kiszemelt lakás megvételéhez, illetve hogy milyen támogatásra lehetünk jogosultak. Ezt követően mérlegeltük a forint vagy devizaalapú finanszírozás legfontosabb tényezőit, majd beadtuk a hiteligénylő lapot és utánanéztünk, miként bírálja el a bank a kérelmünket. Nézzük most meg, mi történik akkor, ha elfogadásra került a kérelem, azaz megkaphatjuk a hitelt! Készíthetjük a pénztárcánkat, irány a közjegyző és fejest ugorhatunk a hitelszerződés különös passzusaiba...

A közjegyzőnél

Amennyiben jóváhagyták hiteligénylésünket, kapunk erről egy értesítést, majd egyeztetünk egy időpontot a bank képviselőjével, hogy mikor megyünk a közjegyzőhöz (a bankfiókba) aláírni a hitelszerződést. Már ekkor tudomásunkra hozzák, hogy a kezelési költség befizetése a szerződés aláírásának feltétele (azaz magunkkal kell vinnünk a tranzakciót igazoló bizonylatot), valamint figyelmeztetnek, hogy a közjegyző szolgáltatásának (a hitelszerződés közokiratba foglalásának) díja van.

A közjegyzői díjazás mértéke forinthitel esetében jogszabályban rögzített, nem képezi alku tárgyát (ahogy a szerződéssel kapcsolatban gyakorlatilag semmi sem). Egy ötmillió forintos állami támogatású hitel esetén ez 40 ezer forintot tesz ki (amennyiben a bankfiókban írjuk alá a szerződést). Devizahitelnél a hitelösszeg 0,5-1%-a lehet a díj, ez a közjegyző személye mellett függhet attól, hogy hány oldalas a dokumentum, hány szereplő van benne (pl.: plusz zálogkötelezett, kezes), hány ingatlan kerül fedezetként bevonásra. Alapesetben elmondható, hogy amennyiben több ingatlan vagy több szereplő van, akkor a díj inkább az 1%-hoz közelít.

A szerződés tervezetét előre megkapjuk, átolvashatjuk és a közjegyző előtt kérdezhetünk, neki ugyanis az a dolga, hogy felolvassa nekünk a leírtakat és segítsen az értelmezésben. Elvben a közjegyzőnek meg kell arról győződnie, hogy az ügyfél teljes egészében megértette a szerződés pontjait és azokat elfogadva ír alá.

Mi szerepel a szerződésben?

A szerződést hiteligénylőként zálogkötelezetti szerepben írjuk alá, hiszen alapesetben a megvásárolni kívánt ingatlanra a hitelnyújtó bank jelzálogjogot jegyeztet be, mely jogviszonyban ő a jogosult, mi pedig a kötelezettek.

A szerződésben rögzítésre kerül, hogy szakaszos vagy végfinanszírozásról van-e szó. Előbbi esetben az ingatlan eladójának ütemenként kell fizetni, a bank így több részletben folyósítja a hitelt, tehát már a lakás átvétele előtt is keletkezhet törlesztési kötelezettségünk. (Léteznek persze türelmi idős konstrukciók, melyek esetében akár több évig is csak mérsékelt összeget kell törlesztenünk, a kamat azonban ekkor is ketyeg a gyakorlatilag egyáltalán nem mérséklődő tőketartozásra.) Szakaszos finanszírozás és államilag támogatott forinthitel esetén tisztában kell lenni azzal, hogy az állami támogatás csak a használatbavételi engedély megléte után jár, addig tehát piaci kamatot kell fizetnie a hitelfelvevőnek.

A hitelszerződés részletezi emellett, hogy milyen dokumentumokat kell a banknak benyújtanunk (az adásvételi szerződés földhivatal által érkeztetett példánya, az eladó és a vevő által aláírt eredeti birtokbaadási jegyzőkönyv, tulajdonjog bejegyzési kérelem és engedély földhivatali érkezetett példánya). A dokumentumok egy részét az eladótól szerezheti be a bank.

A szerződés rögzíti a legkorábbi folyósítási időpontot és leszögezi, hogy az ebből eredő esetleges fizetési késedelemért az eladó felé a bank nem felel.

A kamat és a költségek tekintetében a szerződés hatályba lépésének dátuma az irányadó, ez azonban a közjegyzői eljárás után pár munkanapon belül megtörténik. A konkrét értékek és a kamatperiódus választott hossza természetesen rögzítésre kerül, csakúgy mint a szerződésmódosítás díja és az előtörlesztés feltételei.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szerződés aláírásakor tudomásul vesszük, hogy a bank a lakásra jelzálogjogot jegyeztet be a hitelösszeg erejéig, a vevő így azt a bank hozzájárulása nélkül nem idegenítheti el, nem terhelheti meg és apportként sem viheti be cégbe.

A hitelintézet természetesen biztosítást is köttet a lakásra a vevővel, mely biztosítási összegnek a legtöbb esetben el kell érnie a hitelösszeget, de van olyan bank, mely ragaszkodik ahhoz, hogy a telekár nélküli teljes vételár 90%-áig terjedjen a biztosítás. A biztosítási szerződés kedvezményezettjeként a bankot kell megjelölni.

A szerződéssel elfogadjuk, hogy fizetésképtelenség esetén a zálogjogosult bank értékesítheti az ingatlant és az ő képviselője írhatja alá eladóként a szerződést. Más kérdés, hogy ezt nem érdemes megvárni, ugyanis ha időben jelezzük a problémát, akkor jobb áron sikerülhet túladni a lakáson és mindenki jobban jár, mint az előbb felvázolt esetben.

Szabályozásra kerül az is, mikor jogosult a bank felmondani a szerződést és mikor követelhet egyösszegű visszafizetést: ez általában három hónapot elérő fizetési késedelem esetén következhet be. (Elvileg akkor is felmondhatja a bank a szerződést, ha nem, vagy késedelmesen teljesítjük felé információszolgáltatási kötelezettségünket, azaz például nem igazoljuk időről időre a biztosítási jogviszony meglétét. A gyakorlatban azért ilyenkor az ügyfél megússza felszólítással, hiszen a banknak sem érdeke minden ügyfél szerződését felmondani, senki nem olvasgatja ugyanis naponta a szerződést...)

Az eredmény

Miután minden feltételt elfogadtunk és minden felmerülő díjat kifizettünk, jöhet az aláírás. Ezt követően a bank postai úton küld részünkre egy hitelfolyósítási ígérvényt, melyet az ingatlan eladójának be kell mutatnunk, hogy meggyőződhessen róla, a vételár hitelrészének is megvan a fedezete.

Ha minden jól megy, a tranzakciót a folyósítás zárhatja le. Talán már csak egyetlen releváns területről nem szóltunk: az illetékekről, mely a következő összeállításunk témáját szolgáltatja.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm