8 °C Budapest

Ahogy az IMF a világot látja: tovább száguldanak a feltörekvő piacok

Pénzcentrum
2006. április 20. 12:10

Tegnap délután jelentette meg az IMF a világgazdasági kilátásokkal foglalkozó elemzését. A Valutaalap szerint a magas energiaárak és a globális egyensúlytalanságok ellenére a világgazdaságban még jópár évig stabil növekedés várható. Emellett a fejlett gazdaságoknak azonban mindent meg kell tenni, hogy a fogyasztási keresletnél, a beruházásoknál és a megtakarításoknál létező egyensúlytalanságokat

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

enyhítsék, különben megnő egy globális pénzügyi válság esélye, mely recesszióhoz vezethet. A fejlődő piacok továbbra is igen dinamikusan növekednek.

Veszélyek

Az elemzés szerint az egyensúlyi problémák orvoslása lényegesen többet jelent, mint a kínai jüan felértékelése. Az USA-ban mindenképpen növelni kell a megtakarítások szintjét, a költségvetés hiányát pedig mérsékelni kell. Ezzel a hatalmas folyó mérleg deficit is csökkenthető. Európában, Japánban és Kínában a belföldi kereslet élénkítésére van szükség.

Az IMF szerint további lépéseket kell tenni a devizaárfolyamok rugalmasabb alkalmazkodásának elősegítésére. A Valutaalap vezető közgazdásza szerint a dollár leértékelődése az egyensúlyi problémák enyhítésének irányába hatna. A zöldhasú leértékelődése középtávon lenne kívánatos.

Prognózisok

Az IMF szerint a világgazdaság 2006-ban 4.9%-kal bővülhet, 2007-ben 4.7%-kal. 2005-ben a világGDP 4.8%-kal bővült. A most közölt becslések közül 2006-ra 0.6%ponttal, 2007-re 0.3%ponttal magasabb prognózist tett közzé az IMF mint szeptemberi előrejelzésében szerepelt.

A fejlődő piacok továbbra is igen dinamikusan nőhetnek: 2006-ban 6.9%-kal, 2007-ben 6.6%-kal. A fejlett gazdaságokban idén átlagosan 3%-os, 2007-ben 2.8%-os bővülés várható. A fejlődő gazdaságok közül leginkább Latin-Amerikában várható kisebb elmaradás.


A fejlett piacok közül az USA-ban a legnagyobb kockázat a magas folyó mérleg hiány, illetve az ehhez kapcsolódó külső finanszírozási igény biztosítása. Európában a fiskális egyensúlytalanságokat kell csökkenteni, de a kontinens gazdaságai erősödőben vannak. Japán dinamikusan nő, ha a fogyasztási kereslet erősödik, akkor a növekedés tartós maradhat.

Összességében a gazdasági dinamikát övező kockázatok közül a negatívabbak erősebbek, melyek közül az említett globális egyensúlytalanságok a legfontosabbak az IMF szerint. A Valutaalap úgy véli, hogy a helyzet megérett a cselekvésre, de szeptemberben is ugyanígy gondolták.

Kordában tartott infláció

Az IMF szerint nincs érdemi inflációs nyomás a világgazdaságban. A globalizáció számos téren megakadályozza az árak elszaladását, de ez nem mindenhol van így. Infláció szempontjából a legnagyobb kockázat az olajárak oldaláról jelentkezik. Az IMF 2006-ra 61.25 USD/hordó átlagárral számol, 2007-re 63 USD-vel. Az olajpiac továbbra is érzékeny marad a geopolitikai eseményekre.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?