14 °C Budapest

Önerő nélkül lakáshoz jutni - nem lehetetlen csak drága

Pénzcentrum
2005. november 8. 10:17

Bár a lakáslízing várhatóan nem lesz olcsó, mégis megoldást nyújthat azoknak, akik önerő nélkül kívánnak saját lakásba költözni.

 
 
A lakáslízing befizetett lízingdíja ugyanis már önerőnek számít, ha a lízingbevevő néhány év elmúltával úgy dönt, hogy egy másik fizetési konstrukcióval (pl.: jelzáloghitel) újra-finanszíroztatja lakását.
 
A lízing cégek 2005 júliusában kezdtek érdeklődni a lakáslízing, mint üzleti lehetőség iránt, ekkor lépett hatályba ugyanis az a törvénymódosítás, mely lehetővé tette, hogy a lízingbe adó cégek – az ipari és kereskedelmi célú ingatlanokhoz hasonlóan – a lakások lízingelésénél is visszaigényeljék az áfát. Azt, hogy a konstrukció valóban létrejöhet a szeptemberi Ingatlan Expon jelentették be. Az első lízingcég már megkapta a PSZAF engedélyét.
A sajtóban megjelent elemzések elsősorban a konstrukció pénzügyi kereteit és a lízinget igénybe vevők körét igyekeztek meghatározni, melyek szerint elsődlegesen olyan vállalkozók és cégtulajdonosok lesznek a lízingbe vevők között, akik ugyan magas céges forgalmat bonyolítanak, de alacsony igazolható jövedelmük van és további jelzálog ingatlanokat egy esetleges hitelügyletbe nem kívánnak, vagy nem tudnak bevonni. A vállalkozók számára azért is vonzó a lakás lízing – taglalják a sajtóelemzések - mert „a lízing nem minősül kölcsönnek, nem igényel saját erőt, nem terheli a társaság hitelkeretét, a lízing díj előre tervezhető költséget jelent a cégnek, adózási szempontból is kedvező, hiszen az adott ingatlan amortizációja csökkenti a társaság adóalapját” (NapiOnline)
Az Elephant Holding Rt. arra kíván rávilágítani, hogy a lakás lízing elsősorban azoknak a jelenlegi lakásbérlőknek nyújt megoldást, akik nem tudnak jelentősebb önrészt mozgósítani és/vagy jelzálogként ingatlant felajánlani, hogy saját lakáshoz jussanak.
A refinanszírozás az Elephant Holding szerint, még akkor is kivitelezhető, ha a lízingdíj magasabb, mint az albérlet bérleti díja, hiszen a lízing mértéke is a futamidőtől függ, tehát pl.: egy 10 milliós lakást 25 éves futamidővel havi 70 000 forinttért is lízingelhetünk majd.
„Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy az emberek egyre inkább belátják, nincsenek bezárva egy bizonyos fizetési konstrukcióba - vallja Csikós Balázs, az Elephant Holding pénzügyi igazgatója. Ha valakinek az ingatlanlízing nyújt ideális megoldást, akkor azt fogja választani. Majd, amikor néhány év múlva esetleg jogosulttá válik egy kedvezményes lakáshitelre, refinanszíroztatja az ingatlanát, és kedvezőbb feltételekkel fizethet tovább a banknak.”
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. február 25. 07:09
Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a mágikus hetes amerikai tech(hez kötött) papír Y...
MEDIA1  |  2024. február 24. 09:38
A Magyar Bírói Egyesület levélben fejezte ki mélységes aggodalmát Varga Zs. Andrásnak, a Kúria elnök...
KonyhaKontrolling  |  2024. február 23. 20:04
Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásána...
Bankmonitor  |  2024. február 23. 15:14
Ma már szinte mindenki tudja, hogy léteznek akár teljesen ingyenes bankszámlák is, a költségtényező...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm