0 °C Budapest

Önerő nélkül lakáshoz jutni - nem lehetetlen csak drága

Pénzcentrum
2005. november 8. 10:17

Bár a lakáslízing várhatóan nem lesz olcsó, mégis megoldást nyújthat azoknak, akik önerő nélkül kívánnak saját lakásba költözni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
 
A lakáslízing befizetett lízingdíja ugyanis már önerőnek számít, ha a lízingbevevő néhány év elmúltával úgy dönt, hogy egy másik fizetési konstrukcióval (pl.: jelzáloghitel) újra-finanszíroztatja lakását.
 
A lízing cégek 2005 júliusában kezdtek érdeklődni a lakáslízing, mint üzleti lehetőség iránt, ekkor lépett hatályba ugyanis az a törvénymódosítás, mely lehetővé tette, hogy a lízingbe adó cégek – az ipari és kereskedelmi célú ingatlanokhoz hasonlóan – a lakások lízingelésénél is visszaigényeljék az áfát. Azt, hogy a konstrukció valóban létrejöhet a szeptemberi Ingatlan Expon jelentették be. Az első lízingcég már megkapta a PSZAF engedélyét.
A sajtóban megjelent elemzések elsősorban a konstrukció pénzügyi kereteit és a lízinget igénybe vevők körét igyekeztek meghatározni, melyek szerint elsődlegesen olyan vállalkozók és cégtulajdonosok lesznek a lízingbe vevők között, akik ugyan magas céges forgalmat bonyolítanak, de alacsony igazolható jövedelmük van és további jelzálog ingatlanokat egy esetleges hitelügyletbe nem kívánnak, vagy nem tudnak bevonni. A vállalkozók számára azért is vonzó a lakás lízing – taglalják a sajtóelemzések - mert „a lízing nem minősül kölcsönnek, nem igényel saját erőt, nem terheli a társaság hitelkeretét, a lízing díj előre tervezhető költséget jelent a cégnek, adózási szempontból is kedvező, hiszen az adott ingatlan amortizációja csökkenti a társaság adóalapját” (NapiOnline)
Az Elephant Holding Rt. arra kíván rávilágítani, hogy a lakás lízing elsősorban azoknak a jelenlegi lakásbérlőknek nyújt megoldást, akik nem tudnak jelentősebb önrészt mozgósítani és/vagy jelzálogként ingatlant felajánlani, hogy saját lakáshoz jussanak.
A refinanszírozás az Elephant Holding szerint, még akkor is kivitelezhető, ha a lízingdíj magasabb, mint az albérlet bérleti díja, hiszen a lízing mértéke is a futamidőtől függ, tehát pl.: egy 10 milliós lakást 25 éves futamidővel havi 70 000 forinttért is lízingelhetünk majd.
„Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy az emberek egyre inkább belátják, nincsenek bezárva egy bizonyos fizetési konstrukcióba - vallja Csikós Balázs, az Elephant Holding pénzügyi igazgatója. Ha valakinek az ingatlanlízing nyújt ideális megoldást, akkor azt fogja választani. Majd, amikor néhány év múlva esetleg jogosulttá válik egy kedvezményes lakáshitelre, refinanszíroztatja az ingatlanát, és kedvezőbb feltételekkel fizethet tovább a banknak.”
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 23. 09:16