27 °C Budapest
Cash dollar bill and design with waves and bars background (business, money, finance, economy, crisis, inflation)

Merész várakozások: nagyot kaszálhat, aki ide fekteti a pénzét 2024-ben?

2024. május 14. 12:33

Egy európai magántőke-felmérésének eredményei szerint 2024-ben az M&A-tevékenységek száma enyhén emelkedik, és a közép- és kelet-európai régió is követi a tendenciákat. Az idei European Private Equity Outlook 2024 felméréshez a stratégiai tanácsadó cég 2200 magántőke-befektetési szakértőt kérdezett meg arról, mit várnak a különböző országok és régiók tekintetében, és mely témákat tartják fontosnak ebben az évben a magántőke-üzletág szempontjából.

A fejlődési kilátások a főbb európai országok és régiók között eltérőek. A válaszadók a DACH-régióban várják a legerősebb növekedést 2024-re, amelyet Franciaország és az északi országok követnek. Olaszország, Spanyolország és Portugália növekedési várakozásai is egyértelműen pozitívak, de a többi országhoz képest a válaszolók konzervatívabbnak tűnnek. A tavalyi évhez képest a közép- és kelet-európai kilátások optimistábbak: míg 2023-ban a válaszadók csak 16%-a számított javulásra, addig idén 58%-uk és nagyjából kétszer annyian számítanak inkább pozitív, mint negatív irányú üzletkötési aktivitásra.

 A magántőke alapok részvételével zajló M&A-tranzakciók kilátásai iparáganként is eltérőek. Az elmúlt három évhez hasonlóan, Európában 2024-ben várhatóan a technológia – beleértve a szoftveres és digitális megoldásokat -, valamint a gyógyszeripar és az egészségügy lesznek a vezető ágazatok. A fő indokok között szerepel a gazdasági válságokkal szembeni ellenálló képesség, az ellátási lánc megerősítése, valamint a termékportfólió bővítése a gyógyszeriparban és az egészségügyben. A technológia, a szoftverek és digitális megoldások, a szoftver mint szolgáltatás (SaaS) és a digitális átalakítási megoldások (beleértve az adatelemzést, a hiperautomatizálást és a mesterséges intelligencia megoldásokat) kulcsfontosságúak. Ezek az iparágak alapvető növekedési jellemzőik, rugalmasságuk és skálázhatóságuk miatt különösen érdekesek a magánbefektetők számára.

A CEE régióban várhatóan az üzleti szolgáltatások és logisztika, az energia/közművek és az infrastrukturális beruházások területén is megnövekszik az M&A-tevékenység.  Magyarországon várhatóan a technológia, a gyógyszeripar és az energiaipar lesz az M&A-piac motorja. Az orosz-ukrán háború a technológiai, az energetikai és az építőipari ágazatra lesz a legnagyobb hatással, míg a politikai stabilitás továbbra is jelentős tényező a magántőke alapok döntéshozói számára. A tranzakciók számának alakulását tekintve Európában a legígéretesebbek a kis és közepes tőkeértékű szegmensek, a közép-kelet-európai régióban működő magánbefektetők pedig még konzervatívabbak a mid cap (100-499 millió EUR), az upper mid cap (500-99 millió EUR) és a large cap (> 1 milliárd EUR) szegmensek tekintetében. A magyar szereplők az M&A-tevékenység enyhe növekedésére számítanak, 50-50%-os arányban magán- és állami forrásokból származó finanszírozással.

A válaszadók Európa-szerte különböző kihívásokkal szembesülnek. Nyugat-Európában az általános gazdasági helyzet, a kamatkörnyezet és az értékelési szintek továbbra is a magántőke részvételével megvalósuló tranzakciók számát leginkább befolyásoló tényezők közé tartoznak. „Közép és Kelet-Európában a vonzó célpontok elérhetősége, a fogyasztói bizalom és az általános gazdasági helyzet a legjelentősebb tényezők. Magyarország követi a közép-kelet-európai trendet, ahol a vonzó célpontok elérhetősége, az értékelési szintek és a fogyasztói bizalom a fontos tényezők, azonban a politikai stabilitás az egyik legjelentősebb szempontként emelkedik ki.” – mondta el a tanulmány kapcsán Schannen Frigyes, a Roland Berger partnere.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az értékteremtés mérései régiónként eltérőek; a közép- és kelet-európai országok és Magyarország azonban hasonlóságot mutatnak. A költségcsökkentés és az addicionális felvásárlások továbbra is jelentős tényezők, de csak a magyar válaszadók tartják fontos rövid távú értékteremtő intézkedésnek a refinanszírozást. A digitalizáció és a mesterséges intelligencia bevezetése 5 éven belül minden régióban meghatározó tényező lesz. Hosszú távon a magyar válaszadók az AI megoldások integrálását és az ESG-t is fontos tényezőknek tartják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 28. 08:17
Gyermekvállalással együtt jár egy állandó kérdés, ami mindig benned van, akár gondolsz rá, akár nem:...
Holdblog  |  2024. május 28. 07:33
Mindig van nyerő stratégia, csak elég jól kell csinálni vallják a HOLD Alapkezelő vezetői. Szabó Bal...
MEDIA1  |  2024. május 27. 20:42
A Neokohn a törlés előtt mintegy 30 ezer követővel rendelkezett.
Kiszámoló  |  2024. május 27. 10:13
Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha n...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem