11 °C Budapest
Aerial view oil tanker petrochemical offshore in open sea, Refinery industry cargo ship, Oil product tanker at sea view from above, Aerial view oil tanker ship vessel.

Már kis is játszották az embargót az oroszok? Erre felé adják el a temérdek olajat

2022. június 20. 17:03

Az EU még május végén fogadta el az Oroszországot sújtó hatodik szankciós csomagot, melynek keretében betiltják a nyersolajt tengeri importját az Unióba, ezzel pedig 2022. végéig kétharmadával csökkentik az oroszoktól vásárol kőolaj mennyiségét. Ugyan ez drasztikusan csökkenteni fogja Outyin bevételeit, azonban más vevők is akadnak az orosz nyersanyagra: úgy tűnik, az olajembargó csak növelte az oroszok jelenlétét Kína energiapiacán – írja az olajembargó következményeiről a Guardian.

Az EU-ban hetekig elhúzódtak az egyeztetések az olajembargót is magába foglaló hatodik szankciós csomagról, többek között a magyar vétó miatt. Végül az elfogadott tervezet szerint a tengeri olajimportot szüntetné meg az EU, ez pedig napi szinten több mint 7 milliárd euró kiesést fog jelenthet Putyinnak. Az ukrán háború és az EU szankciói miatt Oroszország igyekszik kelet felé fordulni, és ott bővíteni a szénhidrogén-exportját, ebben pedig partnerre talált Kínában. Idén májusban 55%-kal több nyersolajat vásárolt Kína az oroszoktól, mint az előző év azonos hónapjában, ezzel pedig Szaúd-Arábia a második helyre szorult Kína olajexportőreinek a sorában. Összesen egyébként 8,42 millió tonnát tett ki a Kínába küldött orosz olaj mennyisége a múlt hónapban. Ha valakinek érdemes olajat szállítani, az bizony Kína, ugyanis jelenleg a világ legnagyobb olajimportőre.

Az oroszok egyébként 30%-os kedvezménnyel csábították a keleti országot, amivel sikerült Kínát meggyőzni, hogy tőlük vásároljon olajat, miközben továbbra is hatalmas összegek folytak be a nyersolaj exportjából a nyugati szankciók ellenére is. Ezzel egyébként az oroszok 19 milliárd eurót söpörtek be májusban, ami megegyezik a korábbi havi bevételükkel az olajembargó előtt. Az orosz olaj kínai felvásárlása szintén részét képezheti a kínai stratégiának is a orosz-ukrán háborúval kapcsolatban: ugyan Kína vezetősége nem foglalt egyértelműen állást az ügyben, de döntéseivel továbbra is támogatja Vlagyimir Putyint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm