7 °C Budapest
London, 2017. május 21.Roman Abramovics, a Chelsea labdarúgóklub tulajdonosa tapsol az elsõ osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott Chelsea-Sunderland mérkõzésen a londoni Stamford Bridge Stadionban 2017. május 21-én. (MTI/EPA/Andy Rain)

Ki kicsoda Putyin milliárdos oligarchái közül: Roman Abramovics, árvából lett a Chelsea tulajdonosa

2022. március 27. 15:05

Az EU és Amerika nem csak az orosz gazdaság ellen hozott szankciókat, hanem egy sor orosz milliárdos ellen is. Ők azok az oligarchák, akik támogatása nélkül Vlagyimir Putyin nagyon szorult helyzetben lenne. Közülük az egyik legismertebb Roman Abramovics, aki közel húsz éve a Chelsea tulajdonosa, valamint övé a világ legnagyobb magántulajdonban lévő jachtja is.

A Nyugat által az ukrán háború miatt hozott szankcióknak egyik célja az orosz gazdaság összeroppantása, míg a másik a Vlagyimir Putyin belső körbe tartozó oligarchák ellehetetlenítése. Vagyonbefagyasztásokkal, yachtlefoglalásokkal és a luxuscikkek importjának betiltásával igyekeznek megkeseríteni a Putyint támogató milliárdosok életét. 

Nem véletlen, hogy az orosz oligarchák közül egyre többen igyekeznek mozgatható vagyonukat, mint pédául a luxusjachtokat és magángépeket olyan orszábokba vinni, ahol nem fenyegeti őket a lefoglalás vagy a vagyonelkobzás. Ennek oka, hogy az EU és USA komoly szankciókat hozott az orosz elnököt körülvevő oligarchák ellen. Vagyonukat lefagyasztják, ingósáigaikat pedig elkobozzák, mindezt azért, hogy szorult helyzetükben hátha kihártálnak Putyin mögül, és anyagi támogatás hiányában a háború hamarabb véget érhet.

Az oligarhcák mesés vagyona

Ma az orosz oligarhcák együttes vagyonának, a legnagyobb vállalatokban bitrokolt részesedésüknek és hatalmi pozícióinak miatt lényegében tőlük függ Oroszország működése. Erre az óriási vagyonra nagy részük szinte egyik pillanatról a másikra tette rá a kezét a kilencvenes években, mikor a Szovjetunió felbomlása után egy nagyon gyorsan és kaotikusan privatizálták az addig állami tulajdonban lévő cégeket. Ezek közül az oligarchák közül az egyik legfontosabb Roman Abramovics, Putyin egyik bizalmi embere, nem mellesleg pedig lassan két évtizede a Chelsea futballklub tulajdonosa.

Ki Roman Abramovics?

Fribourg, 2018. május 2.
Roman Abramovics orosz milliárdos érkezik az ellene indított per tárgyalására a fribourgi kerületi bíróságra 2018. május 2-án. Abramovicsot, valamint a tulajdonában lévő orosz Szibnyeft olajcéget a londoni székhelyû Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) perelte be egy korábbi, 1997-ben nyújtott hitel miatt, ami mára meghaladja 38 millió eurót (kb. 12 milliárd Ft). Az EBRD 1997 során nyújtott hitelt az SBS Agro nevû orosz banknak, melynek fedezeteként a bank azt kérte, első legyen a hitelezők sorában az SBS által meghitelezett társaságnál, mely történetesen a svájci Runicom SA volt. Ezt a céget használta Abramovich a Szibnyeft olajának adó-hatékony értékesítésére. Az SBS Agro az orosz bankválság idején összeomlott, így az EBRD a svájci társasággal szemben igyekezett érvényesíteni követelését, a pénz azonban rejtélyes módon a Szibnyefthez vándorolt. (MTI/EPA/Anthony Anex)
Roman Abramovics, Putyin bizalmas, az egyik legismertebb orosz oligarcha. Vagyonát 23,5 milliárd dollárra teszik. (MTI/EPA/Anthony Anex)

Roman Abramovics 1966-ban született, három évesen mindkét szülőjét elvesztette, így nagyszüleinél nevelkedett fel a Komi Köztársaságban, Szibériában. A kötelező sorkatonaiszolgálat teljesítése után mérnöknek tanult, majd a peresztrojka idején gyermekjátékok készítésével foglalkozó kisvállalkozása volt.

Vagyonát a többiekhez hasonlóan ő is a Szovjetunió felbomlása utáni privatizációban szerezte, majd addig igyekezett, míg sikerült befurakodnia a Kreml bizalmasainak körébe. Jelenleg Abramovics a világ 15. leggazdagabb embere a Forbes magazin szerint, vagyonát 23,5 milliárd dollárra teszik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Chelsea tulajdonosa

Abramovics 2003-ban lett a Chelsea futballklub tulajdonosa, azonban nagyon valószínű, hogy hamarosan tulajdonosváltás lesz a csapatnál. Ugyan eladásra kínálta a Chelsea-t, azonban a brit kormány befagyasztotta a vagyonát, amit ezt lehetetlenné teszi. Egyébként emiatt a szankció miatt kis híján lehtetlenné vált a klub működése is, de a brit kormány külön engedélyt adott ki, hogy a Chelsea tovább játszhasson, és így fizethesse alkalmazottait, működhessen a BL-bajnok. Közben viszont arról is merültek fel pletykák, hogy Abramovics Törökországban tárgyalt egy esetleges klubvásárlásról.

Abramovics és yachtok

Abramovicsnak nem kevesebb, mint négy luxusyacht tulajdonosa, melyek közül a 162 méter hosszú és 21 méter széles Eclipse a világ egyik legnagyobb magánhajója. A kilencszintes jachton van két helikopter-leszállóhely, saját tengeralattjáró és húsz jetski is.

New York, 2013. február 18.
Roman Abramovics orosz milliárdos üzletembernek, a Chelsea első osztályú angol labdarúgóklub tulajdonosának Eclipse nevû luxusjachtja horgonyoz a Hudson folyón, New Yorkban 2013. február 18-án. Az Eclipse jelenleg a világ legnagyobb magánjachtja. (MTI/EPA/Andrew Gombert)
Roman Abramovics Eclipse nevű luxusjachtja a Hudson folyón, New Yorkban 2013. február 18-án. A jacht 62 méter hosszú és 21 méter széles. A kilencszintes jachton van két helikopter-leszállóhely, saját tengeralattjáró és húsz jetski is. (MTI/EPA/Andrew Gombert)

Putyin közeli barátja?

Abramovicsot Putyin egyik legfőbb támogatójának tartják számon, bár ő ezt az állítást mindig is tagadta. Most viszont hivatalosan is beigazolódni látszik, hogy Abramovics nagyon fontos Putyin számára: a Kreml 2022. március 24-i bejelentése alapján ő is részt fog venni a tűzszüneti tárgyalásokon Ukrajnával. Egyes értesülések szerint maga Putyin hagyta jóvá Abramovics részvételét az egyeztetéseken.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem