11 °C Budapest
World cancer day, February 4. Hand holding blue, red, green, pink, black and yellow ribbons for supporting people living and illness. Healthcare and Autism awareness day concept

Újabb magyar siker a rákkutatásban: rengeteg beteg életét könnyítheti meg ez az új terápia

2024. március 6. 14:58

Egy nemzetközi együttműködésben, két spanyol sugárterápiás központtal  közösen végzett klinikai vizsgálat új, öt éves eredményeit mutatja be az Országos Onkológiai Intézet az Európai Sugárterápiás (ESTRO) idei kongresszusán. A 2024. május 3-7. között a skóciai Glasgow-ban rendezendő tudományos konferencián a kiemelt tudományos kategóriában, a legjobb brachiterápiás előadásként számolhatnak be a kutatást végző szakemberek, köztük Prof. Dr. Polgár Csaba és Dr. Mészáros Norbert.

Eredményesnek bizonyult az a gyorsított részleges emlőbesugárzási módszer, amelyet az Európai Brachiterápiás Társaság (GEC-ESTRO) öt éves kísérleti programjában vizsgáltak spanyol és magyar szakemberek. A friss kutatási eredmények az emlőrák kezelésében egy új, gyorsabb sugárkezelési módszer hatékonyságát bizonyították. A vizsgálatokban 81 alacsony kockázatú, korai emlőrákos beteg vett részt, akik emlőmegtartó műtéten estek át, majd egy speciális, úgynevezett brachiterápiás, belső sugárkezelést kaptak célzottan az eltávolított daganat helyének megfelelő területre.

Az eredmények azt mutatják, hogy az évtizedeken át elfogadott, 3-5 hétig tartó, 15-25 napig tartó teljes emlő külső besugárzása helyett a brachiterápiás belső sugárkezelés 2-3 nap alatt elvégezhető, összesen három vagy négy alkalommal adott és kisebb térfogatot érintő sugárkezeléssel ugyanolyan hatékony. A betegek 96%-ánál 5 év után sem újult ki a daganat az operált emlőben, ami azt mutatja, hogy a kezelés hosszú távon is hatékony volt.

A betegek 88%-a két napon belül megkapta a kezelést, és a többségük nem tapasztalt különösebb mellékhatást, és a kozmetikai eredmény is kiváló vagy jó volt az esetek 95%-ában, így a módszer biztonságos. A kutatás vezetői bíznak abban, hogy ez az új módszer lehetőséget kínálhat az emlőrák kezelési idejének csökkentésére, ami mind a betegek, mind pedig az egészségügyi rendszer számára nagy előny lehet. Az eredmények hozzájárulhatnak a hatékonyabb és a betegek jobb életminőségét biztosító kezelések rutinszerű alkalmazásához.

Az erről szóló tudományos kutatást díjjal ismerték el. A 2024-es Európai Sugárterápiás Kongresszuson Glasgow-ban, a legjobb előadások között mutatják be a kutatás célját, módszereit, fontosabb eredményeit és következtetéseit.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Emellett az Országos Onkológiai Intézet saját kezdeményezésű gyorsított emlő brachiterápiás eredményeinek 25 éves eredményeit is előadás formájában mutatja majd be a Polgár professzor által vezetett munkacsoport. Ebben a vizsgálatban a 4 nap alatt, 7 kezelési frakcióban végzett belső sugárkezelés után 25 évvel is 87%-ban biztosított volt a betegek helyi daganatmentessége.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm