16 °C Budapest
exhausted doctor doctors medic hospital

Óriási krízis felé rohan a magyar egészségügy: még 10 év és ezt egyáltalán nem lehet helyrehozni?

G7
2024. január 30. 09:10

A magyar orvosok több mint 40 százaléka tíz éven belül eléri a nyugdíjkorhatárt - írja a G7. A probléma nem újkeletű és nem is magyarspecifikus: Európában is az orvostársadalom elöregedése a jellemző. Jelenleg ahhoz, hogy valakiből szakorvos válhasson, az egyetemet is beleszámítva általában tíz év szükséges, így az utánpótlás biztosítása kulcsfontosságú kérdés kell hogy legyen azokban az országokban, ahol van állami egészségügyi ellátás. 

Szinte egész Európa rosszul áll az orvosok átlagéletkorát tekintve, de a legégetőbb helyzetben kétségtelenül az olaszok vannak a lap szerint, ahol az orvosok 55,2 százaléka már 55 év feletti. Magyarország is rosszabb helyen van az OECD-átlaghoz képest. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai szerint itthon az orvosok 41,7 százaléka 55 éven felüli és a KSH szerint a teljes orvostársadalom közel 20 százaléka már nyugdíjas, írja a lap. A Magyar Orvosi Kamara szerint tavaly csupán 5 olyan háziorvosi praxis működött, ahol a praktizáló orvos 30 év alatti fiatal.

Mivel sok orvos dolgozik tovább a nyugdíjkorhatár elérése ellenére is, nem feltétlenül az a gond, hogy betöltik a 65-ik életévüket. Az viszont problémás, hogy az arányok nagyon eltolódtak az idősebbek felé, akik egy ponton nem fognak tovább dolgozni, utánpótlás híján pedig az ellátás további nehézségekbe ütközik majd. Ráadásul ezzel párhuzamosan a teljes társadalom is öregszik, vagyis egyre nagyobb igény lenne az egészségügyben dolgozó szakemberekre, hiszen a kor előrehaladtával egyre nagyobb az esély a megbetegedésre.

Magyarországon ez azért okozhat különösen nagy gondot, mert nemcsak az orvos kevés, hanem a lakosság általános egészségi állapota is rendkívül rossz. A kórházi várólisták hossza bizonyos beavatkozásra már akár években mérhetők és egyre több kórházi osztályt zárnak be a személyi feltételek hiánya miatt, vannak olyan kórházak, ahol már boncolni sem tudják a holttesteket. Az Országos Kórházi Főigazgatóság nyilvántartása szerint Magyarországon több mint 700 háziorvosi praxis betöltetlen:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm