Energy drink cans.

Súlyos mentális betegséget okozhatnak az energiaitalok: óriási veszélyben, aki ilyeneket iszik

2024. január 16. 19:08

Újabb tanulmányok mutattak rá az energiaitalok káros hatásaira a fiatalok körében. A szakértők szerint különösen veszélyes, hogy egyes termékeket milliós követőtáborral rendelkező influencerek reklámoznak - miközben rengeteg koffeint tartalmaznak. Az energiaital-fogyasztást összefüggésbe hozták többek között a rossz mentális egészségi állapottal, az alvászavarokkal és a szorongással is.

Az energiaitalok növelhetik a fizikai és mentális egészségügyi problémák kockázatát a gyermekek körében - derült ki egy nagyszabású tudományos vizsgálatból. Azok a gyerekek, akik fogyasztják ezeket az italokat, amelyek több koffeint tartalmazhatnak, mint egy csésze kávé, nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak és szívproblémák alakulnak ki náluk - írja a DailyMail. A lap szerint a túl sok koffeint fogyasztó gyerekeknek nagyobb az esélyük arra is, hogy mentális egészségügyi problémákat, például szorongást, depressziót és öngyilkossági kísérleteket kapjanak. További veszélyek közé tartozik a rossz alvásminőség, az ADHD tünetei és a súlyos stressz.

A több tucat tanulmányt átfésülő tudósok arra figyelmeztettek, hogy a "káros" italok értékesítését a gyerekekre kellene korlátozni. Az olyan energiaitalok, mint a Red Bull, a Prime és a Monster akár 150 mg koffeint is tartalmazhatnak - összehasonlításképpen, egy 250 ml-es csésze kávé körülbelül 90 mg-ot tartalmaz. Az energiaitalok akár 21 teáskanálnyi cukrot is tartalmazhatnak, így az ezeket fogyasztó gyerekek hajlamosabbak az elhízásra.

A Teesside Egyetem és a Newcastle Egyetem szakértői által készített jelentés 57 tanulmány adatait vizsgálta meg, hogy kiderüljön, milyen hatással vannak a gyermekekre. A vizsgálatokban több mint 1,2 millió, kilenc és 21 év közötti fiatal vett részt 21 országból. A Public Health című folyóiratban közzétett eredmények azt mutatják, hogy a fiúk nagyobb valószínűséggel fogyasztottak energiaitalokat, mint a lányok.

Kiemelték, az italok összefüggésbe hozhatók a rossz fizikai egészségi állapot, például az átlagosnál magasabb testtömegindex (BMI), szívritmuszavarok és magas vérnyomás nagyobb kockázatával.

Sőt, az energiaitalokat fogyasztó fiataloknál nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy rossz mentális egészségi állapotúak, és nagyobb volt a szorongás, a depresszió és az étkezési zavarok, valamint az öngyilkossági kísérletek előfordulásának kockázata. A felülvizsgálatba bevont tanulmányok némelyike azt is kiemelte, hogy a csoportban nagyobb volt az egészségtelen szokások, például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a párologtatás és a rossz alvásminőség kockázata.

További aggasztó mellékhatások közé tartozott az asztma, a gyakori vizelés és a fogszuvasodás magasabb kockázata.

Azok, akik arról számoltak be, hogy alkoholt fogyasztottak energiaitallal keverve, nagyobb valószínűséggel kaptak rossz jegyeket, ittasan vezettek és használtak kábítószert, mint azok, akik csak energiaitalt fogyasztottak. A tanulmányok közül kettő összefüggést talált az energiaitalok és a jobb sportteljesítmény között, de a kutatók szerint azonban ezeket a tanulmányokat a minta mérete korlátozta. 

A csoport megjegyezte, hogy a felülvizsgálat megfigyelésen alapult, így nem tudta pontosan megállapítani, hogy az energiaitalok okolhatóak-e az általuk kimutatott kiütéses hatásokért. Lehet például, hogy az energiaitalok népszerűek a már amúgy is rossz egészségi állapotban lévők körében. A kutatók szerint a hatások hátterében a koffeintartalom állhat, amely a cukorral és más stimuláló tulajdonságokkal együtt károsíthatja a gyermekek és fiatalok egészségét.

Dr. Shelina Visram, a Newcastle-i Egyetem közegészségügyi szakértője konkrétan azt mondta: "Mély aggodalommal tölt el bennünket az a megállapítás, hogy az energiaitalok pszichológiai zavarokhoz és mentális egészségi problémákhoz vezethetnek. Ezek olyan fontos közegészségügyi aggályok, amelyekkel foglalkozni kell." Hozzátette: itt az ideje, hogy lépéseket tegyünk az üdítőitalpiac leggyorsabban növekvő ágazatával kapcsolatban.

A bizonyítékok egyértelműek, hogy az energiaitalok károsak a gyermekek és fiatalok mentális és fizikai egészségére, valamint viselkedésére és nevelésére. Most kell lépéseket tennünk, hogy megvédjük őket ezektől a kockázatoktól

- fogalmazott Amelia Lake, a Teesside Egyetem közegészségügyi táplálkozástudományi professzora.

A lap szerint a Prime Energy nevű termék különösen veszélyes, mert sok koffein van benne, miközben a rengeteg fiatalt elérő influencerek, KSI és Logan Paul dobták piacra. A párosnak több millió követője van az interneten. Ebben a lap grafikonja szerint 140 mg koffein van.

De a veszélyes energiaitalok közé sorolták a Monstert, illetve az itthon szintén kapható Rockstart is.

Ennyi koffein van az üdítőkben, energiaitalokban. Forrás: DailyMail
Ennyi koffein van az üdítőkben, energiaitalokban. Forrás: DailyMail

A hírekre reagálva Gavin Partington, a Brit Üdítőital Szövetség (BSDA) főigazgatója megjegyezte, hogy a szövetség gyakorlati kódexe már "számos szigorú pontot tartalmaz a felelős marketingre vonatkozóan".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A BSDA önkéntes gyakorlati kódexe az energiaitalokról számos szigorú pontot tartalmaz a felelős marketingre vonatkozóan, ami azt jelenti, hogy a tagok nem forgalmaznak vagy reklámoznak energiaitalokat 16 év alattiaknak, és nem kóstoltatnak termékeket ezzel a korcsoporttal. Ezen túlmenően tagjaink energiaitalait "gyermekeknek nem ajánlott" felirattal látják el

- fogalmazott.

Zacher Gábor: Az energiaital irgum-burgum...

Korábban Magyarországon is nagy port kavart az a kormánypárti körökből kiszivárgott javaslat, amely megtiltotta volna az energiaital-vásárlást a 18 éven aluliaknak. A témával a Pénzcentrum videoblogja, a CashTag is foglalkozott, szakértők bevonásával. Dr. Zacher Gábort arról kérdeztük, mi a véleménye az energiaitalokról és valóban nagyobb kockázattal jár-e a fogyasztásuk a kávénál. A főorvos szerint lényegében semmi, csak az energiaital "irgum-burgum", miközben, ha a fiatalok egy kávézóban üldögélnének, akkor senki egy szót sem szólna.

Dr. Havasi Katalin PhD, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke is arról beszélt, fiatalkori energiaital fogyasztás problémájának hátterében leginkább, maga a koffein fogyasztás áll, amelynek bizonyos kor alatt rossz hatással lehet a szervezetre - vigyék be azt kávéval, vagy energiaitallal.

A tünetek nem is specifikusak, sokszor csak a gyerek szorongása, magasabb pulzusszáma, fáradékonysága az, aminek nem találjuk az okát és ennek a hátterében derülhet ki egy rendszeresebb energiaital fogyasztás vagy az életkorához képest magasabb koffeintartalmú energiafogyasztás

- sorolta a túlzott koffeinfogyasztás jeleit az elnök, aki szerint a tartós energiaital-fogyasztás káros lehet, hosszútávon anyagcserezavarok, cukorbetegség, elhízás, sőt a nemzőképesség romlását is okozhatja.

A káros hatások megjelenése nagyon sokban függ az életkortól és az elfogyasztott mennyiségtől, felnőtt számára a szakirodalom szerinti 400 milligrammos maximális határ, ami egy körülbelül 4-5 fekete kávét, presszó kávét jelent egy nap, az még nem káros. Ugyanakkor egy kisgyerek számára már a 40-50 milligramm is sok lehet, illetve felső határ lehet egy nagyobb gyerek - 8- 10 éves gyerek- számára a 80 milligrammos felső határt és 12-18 év között sem javasolják még a 100 milligramm fölé emelkedő fogyasztást

- hívta fel a figyelmet.

Az üdítőkkel is baj lehet

Korábban a Pénzcentrum arról is beszámolt, hogy egyes taulmányok szerint nem csak az energiaitaloknak, hanem sokak kedvenc üdítőinek is komoly egészségkárosító hatása lehet. Dr. Neil Paulvin, a regeneratív orvoslás specialistája ennek kapcsán azt mondta, a napi üdítőfogyasztás rövid távon energiasokkot okozhat (amit csökkenés követ), és potenciálisan gyomorpanaszokhoz vezethet - de a hosszú távú hatások aggasztóbbak.

A rendszeres üdítőital-fogyasztás súlygyarapodáshoz vezethet, különösen veszélyes hasi zsír formájában, ami növeli a szívbetegségek, a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség és a mellrák kockázatát. Továbbá összefüggésbe hozták a vesebetegségekkel, a magas vérnyomással és a magas koleszterinszinttel

- sorolta, majd kiemelte, hogy a napi üdítőital-fogyasztás komoly hatással lehet a szív egészségére, ugyanis a rendszeres és az alkalmi üdítőfogyasztóknál egyaránt megnő a szívbetegségek és a stroke kockázata.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm