24 °C Budapest
Photo of active man running in a cold, foggy, rainy morning

Ezt fogadja meg rengeteg magyar az új évben: az a kérdés, milyen messzire hajlandók elmenni

2024. január 3. 17:57

Az újévi fogadalmak között minden évben a legnépszerűbb a fogyás, a több mozgás vagy az egészséges életvitel, valamint a sportos életmódot folytatóknál a maraton lefutása is a célok között szerepel. Azok körében, akik már most is mozognak a leggyakoribb motivációk között van az egészség megőrzése, de a fejük kiszellőztetése és a stresszlevezetés is fontos tényező. Annak ellenére, hogy a magyarok időhiányosnak érzik magukat, nemzetközi összehasonlításban mégis az elégedettebb nemzetek közé tartoznak a saját testmozgásra fordított idejük, és a hazai sportlétesítmények rendelkezésre állasával kapcsolatban - írja az Oeconomus.

A 2024-es év különösen inspiráló lehet a mozogni vágyók számára, a soron következő évben olimpiát és a labdarúgó Európa-bajnokságot is rendeznek. Általános tendencia, hogy ezek a kiemelt sportesemények önmagukban is többlet motivációt adnak a szurkolóknak a szabadidős testmozgásra. A felmérések megosztottak a tekintetben, hogy mennyit és milyen módon sportolnak a magyarok. A titok abban rejlik, hogy honfitársaink jobban szeretik a kevés megkötéssel járó és praktikusan kivitelezhető mozgásformákat, mint a kerékpározás vagy a futás, míg fitnesztermekbe ritkábban járnak, mint a nemzetközi átlag.

Inkább praktikusan sportolunk, mint szabályozott keretek között

A felmérések jelentősen megoszlanak a tekintetben mennyit sportolnak a magyarok. Így például az Eurobarométer vagy az Ipsos kutatásának eredménye szöges ellentéte egymásnak. Ennek háttere az lehet, hogy az egyik a kötött, a másik a kötetlen testmozgási lehetőségeket veszi figyelembe. A részletesebb kimutatások alapján az időtényező fontos szempont a magyarok számára, éppen ezért inkább praktikusan választunk mozgásformát, így például a biciklizés mint közlekedési eszköz használata egyúttal a legelterjedtebb tömegsport is hazánkban. A teljes cikk itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm