24 °C Budapest
Doctor holding mRNA vaccine

Hidegzuhany a Modernával és a Pfizerrel oltottakra: rejtélyes immunválaszra bukkantak

2023. december 8. 11:30

Egy tanulmány megállapította, hogy az mRNS Covid vakcinák néha nem szándékos immunválaszhoz vezettek, mivel a vakcina szervezet általi olvasásának módja hibás volt. Épp most jelentették amúgy be, hogy új oltási program indul Magyarországon, amelyhez 800 ezer adag, Omikron-variánsra frissített Moderna oltóanyagot szerzett be a magyar egészségügy.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az mRNS Covid vakcinát kapó személyek több mint 25%-ánál váratlan immunválasz lépett fel, ami annak a hibának a következménye, ahogyan a vakcinát a szervezet értelmezte - írja a telegraph.co.uk. Ennek ellenére az adatok szerint nem keletkezett káros hatás. A cambridge-i kutatók felfedezték, hogy ezek a vakcinák nem voltak hibátlanok, és esetenként a tervezett Covid "tüske" helyett értelmetlen fehérjék termelődését eredményezték, amelyek szimulálják a fertőzést és beindítják az antitestek termelődését.

A Moderna és a Pfizer által kifejlesztett mRNS-vakcinák a genetikai anyag egy szekvenciáját használják arra, hogy a szervezetet egy specifikus fehérje előállítására utasítsák, amely biztonságosan utánozza a fertőzést. A fejlődés ezen a területen évtizedek óta lassú volt, amit gyakran akadályozott a szervezet azon hajlama, hogy az RNS-t idegen betolakodóként támadja. Az orvosi Nobel-díjat azonban 2023-ban két olyan tudós kapta, akik éveken át foglalkoztak ezzel a kérdéssel. Ezt úgy érték el, hogy az RNS egyik bázisát, az uridint egy nagyon hasonló szintetikus alternatívával helyettesítették.

Ez az innováció lehetővé tette a tudósok számára, hogy anélkül hozzanak létre fehérjéket a szervezetben, hogy immunválaszt váltanának ki a vakcinával szemben. Ez elősegítette a gyors és pontos, rendkívül hatékony vakcinák előállítását, és a Covid vakcinaválasz alapját képezte.

Mindamellett úgy vélték, hogy az uridin e kisebb módosítása nem okoz sejtproblémákat. A Cambridge-i Egyetem Orvosi Kutatási Tanács (MRC) Toxikológiai Egységének kutatói azonban most felfedezték, hogy amikor ezt a félszintetikus kódot olvassák, a szervezetünk fehérjekészítő gépezete néha megküzd az uridin-analógokkal.

Az elvárásoknak való tökéletlen megfelelés miatt előfordulhat, hogy egy rövid szünet miatt a kód egy betűje kimarad - hasonlóan a kerékpár sebességváltójának elcsúszásához. Ez a frameshifting néven ismert jelenség megzavarja a kód értelmezését, mivel az a három bázisból álló csoportok vagy kodonok helyes olvasásán alapul.

Ez az oltóanyag kódja által okozott probléma teljesen megzavarja a szinkronizációt, és a későbbi kódokat elzavarja. A Covid vakcinák esetében a végeredmény egy értelmetlen és ártalmatlan fehérje, amely immunrendszeri választ vált ki. A Nature folyóiratban megjelent új tanulmány szerint ez az egyének körülbelül 25-30%-ánál történt meg.

A tudósok szerint ennek ellenére a vakcina elég jól értelmezhető ahhoz, hogy erős védelmet nyújtson a koronavírus ellen.

A frameshifting probléma azonban olyan célon kívüli hatást okoz, amely korábban ismeretlen volt. Bár a Covid vakcinával kapcsolatos kód ártalmatlan volt és nem okozott semmilyen problémát, a kutatók szerint a jövőben más betegségek vagy fertőzések mRNS-vakcinái potenciálisan ahhoz vezethetnek, hogy a szervezetben aktív fehérjék termelődnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy ilyen forgatókönyv szerint a vakcina nemcsak hogy nem a megfelelő fehérjét állítaná elő, hanem egy "gazember" fehérje létrehozását is eredményezhetné. A szerzők hangsúlyozzák, hogy a Covid vakcinák esetében nincs bizonyíték arra, hogy ez megtörtént volna, és biztosítanak arról, hogy más mRNS-terápiákkal végzett kísérletek során az ilyen problémákat idejekorán felfedeznék.

Dr. James Thaventhiran, a jelentés vezető szerzője kijelentette: "A kutatás minden kétséget kizáróan kimutatta, hogy a COVID-19 elleni mRNS-vakcináció biztonságos. A Moderna és a Pfizer mRNS-vakcináiból több milliárd adagot juttattak be biztonságosan, és ezzel világszerte életeket mentettek meg."

A kutatók egy egyszerű megoldást is felfedeztek a frameshifting események kiküszöbölésére az mRNS hatóanyag kódjának módosításával, hogy csökkentsék a problémás pszeudo-uridin használatát. Ha ezt egy olyan természetes bázissal helyettesítik, amely trióként olvasva is helyes aminosavat eredményez, megelőzhetőek a nem kívánt kihagyások, ezáltal javul a biztonság, anélkül, hogy a hatékonyság csökkenne.

Ezeket az eredményeket egy évvel ezelőtt megosztották a gyógyszerfelügyeleti hatósággal, az MHRA-val, és az mRNS továbbfejlesztett formáját használó, frissített vakcinákat fejlesztenek ki a rák elleni oltásokhoz és más terápiás készítményekhez. Anne Willis professzor, a tanulmány társszerzője és az MRC Toxikológiai Osztályának igazgatója elmondta:

Ez a technológia elképesztő, és forradalmi lesz, mint új gyógyászati platform mindenféle dologhoz...

Hozzátette, hogy annak ellenére, hogy a dekódolással kapcsolatban vannak olyan problémák, amelyek a sejtek immunitásához vezető megakadást és kereteltolódást okoznak, izgalmas, hogy van mód a probléma megoldására, ami "masszívan csökkenti ennek a platformnak a kockázatát a jövőre nézve".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem