3D Render of a Topographic Map of the Northern Atlantic Ocean with the clouds from April 12, 2023. Storm Noa over England, Ireland, France and Benelux.All source data is in the public domain.Cloud texture: Global Imagery Browse Services (GIBS) courtesy of NASA, VIIRS data courtesy of NOAA.https://www.earthdata.nasa.gov/eosdis/science-system-description/eosdis-components/gibsColor and Water texture: Made with Natural Earth.http://www.naturalearthdata.com/downloads/10m-raster-data/10m-cross-blend-hypso/Relief texture: GMTED 2010 data courtesy of USGS. URL of source image:https://topotools.cr.usgs.gov/gmted_viewer/viewer.htm

Aggasztó jelentés: a brutális szegénység még csak most jön, ezt már kivédeni sem lehet

2024. április 18. 11:45

Egy friss tanulmány szerint az éghajlatváltozás okozta extrém időjárási jelenségek, mint például hőhullámok, árvizek és erdőtüzek, a következő 26 évben globálisan a jövedelmek mintegy 19%-os csökkenéséhez vezethetnek, ami súlyos gazdasági kihívások elé állítja az embereket és a nagyobb szervezeteket egyaránt. 

Egy frissen publikált tanulmány szerint az éghajlatváltozás okozta extrém időjárási jelenségek, mint például rekordhőmérsékletek, súlyos árvizek és erdőtüzek, a következő 26 év során a globális jövedelem közel 19%-os csökkenését eredményezhetik. A Nature folyóiratban megjelent kutatás kiemeli, hogy ez a gazdasági visszaesés nem csak a nagy kormányzati és vállalati szereplőket érinti majd, hanem az egyéneket is. Az ENSZ előrejelzése szerint a jelenlegi éghajlat-politikai intézkedések mellett is közel 3 fokos globális felmelegedés várható, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.

A Potsdami Klímakutató Intézet munkatársai, Maximilian Kotz és Leonie Wenz szerint bár a rövid távú gazdasági hatások elkerülhetetlenek, azonnali intézkedésekkel hosszabb távon mérsékelhetők lehetnek bizonyos veszteségek. Noah Diffenbaugh, a Stanford Egyetem professzora hangsúlyozza, hogy az éghajlatváltozás gazdasági hatásai több területen is megmutatkoznak majd, beleértve a mezőgazdaságot és a munkaerő termelékenységét - írja a CNN.

A tanulmány rámutat arra, hogy bár az éghajlatváltozás enyhítésére tett erőfeszítésekre gyakran mint költséges megoldásokra tekintenek, ezeknek a költségei valójában alacsonyabbak lehetnek, mint az éghajlatváltozás okozta közvetlen gazdasági károk.

A kutatók becslése szerint 2050-ig a párizsi klímamegállapodás betartása 6 milliárd dollárba kerülne világszerte, szemben az előrejelzett 38 milliárd dolláros gazdasági kárral.

Kaliforniában az elektromos hálózat lekapcsolása az erdőtüzek megelőzése céljából jelentős költségvetési terhet jelentett. A tanulmány szerzői szerint bizonyos gazdasági károk elkerülhetetlenek lesznek 2049-ig, de az éghajlatváltozással szembeni intézkedések hosszú távon előnyös hatást gyakorolhatnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kutatás azt is kiemeli, hogy bár Észak-Amerika és Európa viszonylag kisebb jövedelemcsökkenést tapasztalhatnak (11%), Dél-Ázsia és Afrika akár 22%-os csökkenést is elszenvedhetnek. Az ICF által végzett másik tanulmány szerint egy 2024-ben született amerikai csecsemő egész életre szóló költsége akár 500 ezer dollár is lehet az éghajlatváltozással kapcsolatos kiadások miatt.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedésekre nem csak mint költségvetési terhekre kell tekinteni hosszú távon ezek megtérülhetnek mind gazdaságilag, mind pedig a globális jövedelmek védelme szempontjából. Az alkalmazkodás és mérséklés fontosságát hangsúlyozva fontos figyelembe venni ezen intézkedések sürgős szükségességét annak érdekében, hogy minimalizáljuk az éghajlatváltozással járó kockázatokat és költségeket világszerte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem