Nurse injecting vaccine into a syringe. Vaccination concept. Coronavirus

Elindult a Pfizer gigapere: elképesztő dolog derült ki a COVID-vakcinájukról

2023. november 24. 14:56

Az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriásvállalat bírósági úton hajtaná be a 60 millió adag COVID-19 vakcinája Lengyelország általi kifizetésének elmaradását – írja a Politico.

Bíróság elé viszi az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriásvállalat a 60 millió adag COVID-19 vakcina Lengyelország általi kifizetésének elmaradását. 

A Pfizer és a BioNTech arra törekszik, hogy a lengyel kormány által a COVID-19 vakcinákra leadott megrendelésekkel kapcsolatban Lengyelország tartsa magát a 2021 májusában aláírt, az Európai Unió ellátására vonatkozó szerződések részeként vállalt kötelezettségeihez

– közölte a Pfizer szóvivője a Politicóval. Az első tárgyalás december elején várható.

A lap felidézte, az Európai Bizottság még 2021-ben szerződött le a Pfizerrel 900 millió adag oltóanyag vásárlására, fenntartva az opciót további 900 millióra. Ebből végül 1,1 milliárdot rendeltek meg. A közös beszerzési megállapodásról az EB tárgyalt a Pfizerrel, ami már akkor nagy port kavart. A beszerzés ugyanis olyan mértékű volt a korábbiakhoz képest, hogy több vakcinagyártó is felemelte a hangját ellene. Emellett az is problémát jelentett, hogy a beszerzés egy részét elvileg Ursula von der Leyen, az európai bizottság elnöke SMS-ben intézte a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlaval. Ezek az SMS-ek aztán a semmivé lettek. Harmadrészt az okozott problémát, hogy a szerződés annyi adag megvásárlásra kötelezte az országokat, mint amennyire nem is volt szükségük.

Tavaly tavasszal Lengyelország le is állította a vakcinák szállítását arra hivatkozva, hogy annak kifizetését az orosz-ukrán háború miatt beáramló menekültek és a háborút követő gazdasági visszaesés pénzügyileg nem teszik lehetővé. Emellett a járványhelyzet is javult addigra. Ezt követően több ország is követte a lengyelek példáját, és bár a szállításokat nem állították le, sokan panaszkodtak, hogy a gazdasági helyzetük miatt nem akarnak felesleges adagokra pénzt kiadni. A Bizottság a nyomás hatására csak annyit tudott elérni, hogy a Pfizer vállalata a szállítások átütemezését.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ügyre egészen mostanáig nem volt reakció, egy hónappal a választások után azonban a Pfizer akcióba lépett, és egyes becslések szerint akár 1 milliárd euró feletti összeget is kérhet Lengyelországtól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem