Pitner Gábor, a Péncentrum vlogjának, a CashTag-nek a szerkesztő-műsorvezetője ezúttal a magánegészségügy működésének járt utána.

Így legalizálták a hálapénzt: egyre több magyar csinálja, soron kívül jutnak be műtétre, orvoshoz

2023. október 18. 16:03

Egyre többen szeretnének gyógyulni a magánegészségügyi szolgáltatóknál, ezt igazolja, hogy a piac rohamtempóban bővül, mára 800 milliárdosra hízott, és a magánintézmények lassan behálózzák az országot. Az okok ismertek, hiába fizetjük ugyanis a tb-t, sokan nem hajlandóak kivárni a hosszú várólistákat, és az állami ellátás minőségét is érik bőven kritikák. A Pénzcentrum vlogja, a CashTag ezúttal arra kereste a választ, hogyan működik a magánegészségügy, és mennyit hajlandóak érte fizetni a magyarok.

Mint ismert, 2021-től büntethető Magyarországon a hálapénz nyújtása és elfogadása, amely korábban jókora tételt tett ki a finanszírozási oldalon az állami egészségügy szürkezónájában. Naivok vagyunk viszont, ha azt gondoljuk, hogy a jogalkotó miatt eltűnt volna ez a plusz pénz a rendszerből. Mindössze annyi történt, hogy ezek az összegek átcsatornázódtak, és a magánegészségügyi intézményeknél landolnak.

Mindezt a számok egyértelműen igazolják, ugyanis már nem csak az árbevételük, hanem az ellátásban vitt súlyuk is rohamtempóban növekszik. Meggyőző növekedésen vannak túl a legnagyobb hazai magánegészségügyi szolgáltatók, három év alatt gyakorlatilag megduplázódott ez a piac. A magyar magánegészségügy a 2018-as 580 milliárd forintról több, mint 800 milliárd forintra duzzadt 2022-re. Ez közel 40%-os emelkedés 4 év alatt, évenkénti átlagos 9%-os növekedés mellett.

A legszembetűnőbb a 2021-es változás, amikor jóval az átlag fölött, 18%-kal ugrott a piac mérete. Emögött az akkoriban dúló Covid-járvány, és az azzal járó állami terheltség állhat. Sokak számára ebben az időszakban derült ki, hogy a rosszabb körülményeket és a hosszú várólistákat csak úgy tudják megkerülni, ha kicsit mélyebben a zsebükbe nyúlnak. Sokan viszont azóta is ragaszkodnak az extra szolgáltatáshoz, és ha tehetik, továbbra is elkerülik az állami rendszert. A betegek motivációiról, illetve a rendszer működéséről a Pénzcentrum vlogjának, a CashTag-nek is kendőzetlenül nyilatkoztak az érintettek:

A magánpiac robbanásával egyidőben a legnagyobb szolgáltatók is jelentős növekedésnek indultak, ráadásul a piacot szignifikánsan meghaladó sebességgel. A mindenkori legnagyobb 20 szereplő 2018 óta csaknem 180%-kal (CAGR: 30%) termel több árbevételt, ami a teljes piac 40%-os emelkedéséhez képest igen szembetűnő különbség. A képet kicsit árnyalja a 2018-tól induló piaci konszolidációs folyamat, mely során a piacvezető 3-5 cég országos szintű terjeszkedésbe kezdett. A rohamos árbevétel-növekedésnek és a konszolidációs tevékenységnek köszönhetően a legnagyobb szereplők 5 év alatt megduplázták piaci részesedésüket, mára már a piac közel 20%-át uralják.

Azt gondolom, hogy az állami, egyházi, alapítványi (tehát a tb által biztosít egészségügyi rendszer - a szerk.) rendszer részéről részint társként kell a magánintézményekre tekinteni, másrészt vetélytársként is

- mondta a Cashtagnek Dr. Velkey György. A Magyar Kórházszövetség elnöke hozzátette, hogy részint jól kiegészítik egymást a rendszerek, ugyanakkor versenyhelyzetet termet, hogy számos erőforrásért egymással harcolnak. Mint említi, ilyen elsődlegesen az orvosok, ápolók foglalkoztatása is. Velkey azt is kiemeli, hogy épp a munkaerőpiaci nyomás miatt is ilyen kritikus a helyzet, hiszen miközben a bérek emelkedtek az állami szektorban, közben a dologi költségekre nem jut elegendő pénz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Lényegében numerikusan ugyanazokon az értékeken vagyunk, mint a gazdasági válság és a covid előtti időszakban, ezek emelik meg az adósságállományt

- fogalmaz Velkey György, aki kiemeli, ezért nehéz ma az állami rendszerben gyógyszerekhez, eszközökhöz jutni, és azt az ellátást biztosítani, amire meglátása szerint egyébként szakmailag megvan a képessége a rendszerben dolgozóknak.

A CashTag előző részében: Filléres vadászkést a diszkontból?

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is a túrázás, vadkempingezés, vagy akár csak annak a kipróbálása, hogy vajon bírná-e a jórészt városi, mondhatni jóval kényelmesebb életmódhoz szokott ember azt, ha egy vagy akár több éjszakát a vadonban kell töltenie. Ehhez a tevékenységhez viszont egészen biztosan szüksége lesz többféle késre, hiszen nyársat faragni, fát vágni de akár még a tüzet begyújtani is használhatjuk ezeket.

Videoblogunk, a CashTag múlt heti részében Simon Jánost, a Magyar Késes Közösség (MKK) alapítóját, elismert szakértőt kérte meg arra, hogy tesztelje a diszkontok, illetve nagyobb sport- és barkácsáruházak saját márkás bicskáit, amelyek jóval olcsóbbak a profi késeknél. Joggal merülhet fel ezekkel a filléres darabokkal kapcsolatban a kérdés, vajon alkalmasak-e a túlélőknek a vadonban vagy hamar elvéreznek egy éles bevetésen. Lássuk a szakmai ítéletet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem