Drip infusion of a patient in a hospital room.

Magyar betegek ezrei tűntek el nyomtalanul: mi folyik a kórházakban, rendelőkben?

G7
2023. október 12. 08:49

Csökken a betegszám az állami kórházakban, rendelőkben és a magánegészségügyben is, 10-15 százalékkal esett vissza a betegforgalom - írja a G7. Leginkább a zsebből fizető betegek tűntek el a várótermekből. Az egyik magyarázat az lenne, hogy jelentősen drágult a magánegészségügy, illetve a lakosságnál erre már végképp nincs keret, viszont az onnan kieső betegek nem bukkantak fel újra az állami részen. Az állami ellátásból hiányzók pedig nem jelentkeztek a magánegészségügyben. Hová tűnhettek?

Az állami egészségügyben látott betegszámcsökkenés elvileg együtt járna a magánegészségügyi ellátás megugrásával: aki nem akarja kivárni a sorát az óriásira duzzadt várólistán, inkább fizetne a gyógyulásért.  Ennek ellenére az a furcsa jelenség állt elő, hogy párhuzamosan mindkét szektorból látványos mennyiségű beteg tűnik el. Már a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) is vizsgálja, hová lett ennyi beteg. Az állami ellátásból nem most, hanem a pandémia alatt kezdtek elszivárogni a betegek, melynek egy része indokolható a járványveszély miatt meghozott intézkedésekkel. Azóta viszont vissza kellett volna térnie a betegeknek, de számuk továbbra is apad.

A KSH adatai szerint a járvány előtti évben 2,2 millió beteget bocsátottak el a kórházakból, ez 2020-ban 1,7 millióra, 2021-ben 1,6 millióra csökkent, tehát több mint félmillió beteg tűnt el a rendszerből. Azonban 2022-ben a járvány hivatalosan is véget ért, az elbocsátások száma viszont ennek ellenére nem ugrott vissza a járvány előtti szintnek még a közelébe sem, és idén sem rendeződött vissza - írja a lap. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy kevesebb a beteg fekszik a kórházakban, de az ő kezelésük átlagosan több időt vesz igénybe. Ebből arra lehet következtetni, hogy az állapotuk feltételezhetően rosszabb, mint a korábbi években. Kérdés, hogy az a több százezer ember, aki most kimarad az ellátásból, hogyan és milyen állapotban fog visszajutni oda. 

A halálozási adatokat vizsgálva is az tűnik ki, hogy az utóbbi 3 év az elmúlt 20 évhez viszonyítva megugrott a halálozások aránya. Az átlagosan 2,2 százalékról 2020-ban 4,9-re, 2021-ben 6,1-re, és még 2022-ben is csak 4,7 százalékra csökkent vissza.

Rékassy Balázs, orvos, egészségügyi szakmenedzser szerint a betegszám csökkenéséhez hozzájárul az orvostársadalom motiválatlansága is. Azt is elmonta a lapnak, hogy a betegek egyre rosszabb állapotban kerülnek orvoshoz, ezért nagyon fontos lenne a prevenció, a lakosság egészségtudatosságának növelése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm