31 °C Budapest
Early development and natural eco-friendly educational toys for children, kindergarten and childrens development center

Itt a friss bölcsődei árlista: horror pénzt fizethetnek a szülők ősztől, nekik már támogatás sem jár

2023. augusztus 28. 09:58

A szeptember sok család számára nemcsak az tanévkezdést jelenti, hanem a bölcsődei beszoktatás is gyakran ilyenkor kezdődik. Sok gyermeknek azonban, ahol kevés a férőhely, de az igénylők száma magas, esélye sincs bejutni állami intézménybe, így marad a magánbölcsőde. A térítési díjak, étkezési költségek azonban nem ritkán 100 ezer forintra is rúghatnak havonta. Most, hogy már bölcsődei támogatást sem kaphatnak a családok, ez jelentősen megterhelheti a családi kasszát. A Pénzcentrum magánbölcsődei körképéből kiderül, milyen árakra lehet számítani az egyes helyeken, és milyen lehetőségeik vannak a szülőknek a spórolásra.

Egyre nagyobb igény mutatkozik Magyarországon is a bölcsődei ellátásra, állandó problémát jelent azonban a szülőknek a férőhelyhiány. Főként olyan helyeken nehezítheti meg a szülők visszatérését a munkába a bölcsődei férőhelyhiány, ahová az utóbbi időben sok család költözött, azonban az ellátórendszer nem tudott ehhez a rohamhoz alkalmazkodni, mint az agglomerációs települések, a Velencei-tó vagy akár a Balaton környéke. Az biztos, hogy még több állami férőhelyre lenne szükség, sok kérelmet utasítanak el évről-évre helyhiány miatt. Ilyen esetben marad a magánbölcsőde, amely azonban 60-100 ezer forintos kiadást is jelenhet havonta a családoknak. Viszont ahogy arról múlt héten beszámoltunk, már a bölcsődei támogatás sem elérhető azon családok számára, akiknek gyermeke nem jutott be állami bölcsődébe férőhelyhiány miatt. Pedig ez a legfeljebb 40 ezer forintos támogatás a térítési díjak és egyéb költségek átlagosan 40-66 százalékát is fedezhette.

A Pénzcentrum utána járt a budapesti és megyeszékhelyeken található bölcsődék térítési díjainak, bár viszonylag kevés működő magánbölcsődének van honlapja, és még kevesebb helyen tüntetik fel az árakat. A teljesség igénye nélkül készítettünk egy listát a különböző kerületek és nagyvárosok magánintézményeinek díjáról. Ez alapján megállapítható, hogy Budapesten átlagosan 100 ezer forintos, míg a megyeszékhelyeken átlagosan 60 ezer forintos költséggel lehet számolni. A fővárosi díjszabásban többnyire benne van már az étkezési díj is, a vidéki helyeken azonban gyakran nem, így további 10-20 ezer forintos költséget érdemes még hozzáadni az átlagos összeghez.

A listán, ahol csak lehetett a térítési díjat az étkezési díjjal együtt tüntettük fel, ahol ezt külön számítják, ott ezt jeleztük. A költségek a leggyakrabban az egész hetes, vagyis 5 napos ellátásra vonatkoztathatók.

A fenti lista alapján is látható, hogy egy család magánbölcsődei kiadásai jellemzően messze meghaladhatják 2023-ban az idén március 31-ig igényelhető bölcsődei támogatás maximális összegét, vagyis a legfeljebb 40 ezer forintot. A térítési és étkezési díjakon felül is vannak olyan költségek, amelyekkel a szülőknek számolniuk kell – ilyen lehet a kötelező felszerelések díja, egyszeri beiratkozási díj vagy beszoktatási díj, stb., bár ezek nem mindenhol jellemzőek. Sok bölcsőde kínál viszont kedvezményt, ha a testvért is oda íratják: 5-től akár 20 százalékot is lehet így spórolni.

Azt is hozzá kell tenni, hogy az állami bölcsődék sincsenek teljesen ingyen – van olyan hely, ahol az önkormányzat minden költséget átvállal ugyan, viszont jellemzően a szülőknek is be kell szállniuk a finanszírozásba. Ez rászorultságtól függően lehet jelképes pár ezer forint, de akár több tízezres kiadás is. A különböző programok, extra foglalkozások egy állami bölcsődében különdíjasok lehetnek, és az is változó, hogy az étkezésért mennyit kell fizetni, szociális helyzettől függően ez a szolgáltatás is lehet ingyenes.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindenesetre az látható, hogy egy állami bölcsőde havi díja rosszabb esetben is átlagosan 25-30 ezer forint lehet, míg egy magánbölcsődének ennek duplája, triplája, vagy akár négyszerese is. Ezért azoknak a családoknak, akiknek a gyermeke nem jut be állami intézménybe, nagy segítséget jelenthet bármilyen támogatás. A kifejezetten a munkába való visszatérést segítő támogatás megszűnésével bizonyára sok szülő keresi a lehetőségeket, hogyan csökkenthetnék a költségeiket. Ahogy korábban is felhívtuk a figyelmet, az önsegélyező pénztári, egészségpénztári megtakarítás ilyen célra nem fordítható, csak nagyobb gyermekek óvodai, iskolai költségeire.

Azt viszont érdemes tudni, hogy az az 1995. évi CXVII. törvény 1. melléklete Az adómentes bevételekről 8. pontjának c) része azt írja, hogy a nem pénzben kapott juttatások közül adómentes a bölcsődei, óvodai szolgáltatás, bölcsődei, óvodai ellátás, ideértve azt is, ha a kifizető a bölcsődei, óvodai szolgáltatás térítési díját a magánszemély nevére kiállított számla alapján téríti meg. Ez pedig azt jelenti, hogy a bölcsődei szolgáltatás azon kevés cafeteria elemek egyike, amelyeket adómentesen megkaphatnak a szülők cafeteriából. Így akinek jár béren kívüli juttatás, és magánbölcsődébe íratná gyermekét, vagy már oda jár a gyermeke, érdemes elgondolkodnia, milyen lehetőséggel jár adózási szempontból a legjobban. Az adómentesség lehetőségéről érdemes a bölcsődénél és a munkáltatónál is érdeklődni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem