22 °C Budapest
Glass bottle and pipette with bright yellow essential oil placed on pastel pink background. Play of shadow and light creates an abstract pattern. Concept of organic body care cosmetic. Trendy colors of the year 2021. Extreme close-up

Kiderült a nagy A-vitamin titok: még károsak is lehetnek ezek a drága tabletták, kozmetikumok

2023. július 26. 19:03

Az A-vitaminról a legtöbben tudják, hogy a zsírban oldodó vitamin közé tartozik, és legfőképpen a látásra, csontnövekedésre és a bőr egészségére van pozitív hatással. Köztudomású, hogy a szervezetünk a béta-karotin vegyületből állítja elő az A-vitamint, és egyre többen szereznek tudomást a bőröregedést gátló retinol pozitív hatásairól is. Ezért sokan használják az A-vitamin vegyületeit (mint a béta-karotin vagy a retinol) kozmetikumként, illetve étrendkiegészítőként fogyasztják azokat. Arról azonban sokan nem tudnak, hogy az A-vitamin túlzott használata veszélyes is lehet az egészségre.

Az A-vitamin a természetben, számos élelmiszerben előforduló zsírban oldódó vitamin, mely fontos a látás, az immunrendszer, a szaporodás, a szív, a tüdő, a bőr és egyéb szervek egészségéhez. A karotinoidok a növények narancssárga színét adó vegyületek, melyekből a szervezetünk A-vitamint állít elő - a legismertebb a béta-karotin. A karotinoidoknak antioxidáns hatást is tulajdonítanak. Manapság egyre többet hallani a retinolról, retinálról, és az A-vitamin további vitamerjeiről - kémiailag és metabolikus tulajdonságaik alapján rokon vegyületeiről -, melyeket előszeretettel tesznek kozmetikai termékekbe, általában bőröregedésgátló hatásuk miatt. Ezeknek a vegyületeknek a számos pozitív élettani hatása mellett viszont negatív következményei is lehetnek az egészségre nézve bizonyos esetekben. Nemcsak a túladagolás okozhat gondot.

Az A-vitamin természetes forrásai

A természetben előforduló vitamint szervezetünk fel tudja venni, ha halhúst - pl. heringet, lazacot -, belsőségeket - mint a máj -, tejtermékeket vagy tojást fogyasztunk. Karotinoidok, amelyekből pedig a szervezetünk A-vitamint képes előállítani, találhatók a zöldleveles zöldségekben, illetve a narancssárga zöldségekben, gyümölcsökben, mint az édesburgonya, sütőtök, sárgarépa, sárgabarack, stb.

Az A-vitamint gyakran fogyasztjuk ma már étrend-kiegészítők formájában, illetve egyes élelmiszereket - margarinokat, gyümölcsleveket - is dúsítanak vele. Ezen felül most már számos kozmetikai termék tartalmaz retinolt, vagy más A-vitamin vegyületeket, így könnyen megtörténhet, hogy észre sem vesszük, mégis túlfogyasztjuk az A-vitamint. Általános ajánlások szerint a legjobb, ha a szervezetünk számára szükséges mennyiséget megfelelő étrenddel biztosítjuk.

Az A-vitamin ajánlott napi bevitele

Az A-vitamin ajánlott napi bevitele függ attól, hogy milyen korban és élethelyzetben van az ember, illetve milyen nemű. A napi szükségletet mikrogrammban (µg) határozzák meg, illetve a nemzetközi egységben (NE). Fontos tudni, hogy 1 NE A-vitamin egyenlő 1 µg retinollal, 6 µg ß-karotinnal, illetve 12 µg egyéb karotinnal. Nem mindegy tehát, hogy milyen formában visszük be a vitamint.

Lehetnek azonban még egyéb befolyásoló tényezők is. Várandósoknak, alkoholt fogyasztóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek 1000 µg az ajánlott adag, szoptató nőknek 1200 µg, a menopauza alatt pedig 800 µg. Stressz esetén 1100-ra emelkedik az ajánlott mennyiség, dohányzó nők esetén 900 µg, férfiaknál 1100 µg a javasolt. Viszonyításképpen egyetlen sárgabarack nagyjából a napi ajánlott mennyiség 64,2 százalékát tartalmazza egy normál életmódú felnőtt esetén, egy sárgarépa pedig az 556,87 százalékát!

Kialakulhat A-vitamin hiány?

Az A-vitamin hiány nem jellemző fejlett társadalmakban, a naponta fogyasztott élelmiszerekkel kielégíthető a napi szükséglet. Ritka esetben előfordulhat csecsemők, kisgyermekek esetén, ha nem megfelelő a táplálkozás, vagy várandósoknál. Egyes betegségek is hajlamossá tehetnek A-vitamin hiányra, ha a felszívódás ütközik valamilyen akadályba, vagy a szervezet valamiért nem képest a karotinoidokat vitaminná alakítani.

Milyen hátrányai lehetnek a túlfogyasztásnak?

Mint ahogy bármilyen étrend-kiegészítőt, az A-vitamint is túl lehet adagolni tabletták, kozmetikumok formájában. Ez súlyos fejfájást, a látás elhomályosodását, hányingert, szédülést, izomfájdalmat és mozgáskoordinációs gondokat okozhat. Súlyos esetben még kómához, halálhoz is vezethet, ha valaki túl sok A-vitamint vesz be. Ez azonban egyáltalán nem mindennapi eset. Várandósság alatt is vigyázni kell a napi bevitel betartására, mert a magzat fejlődésére rossz hatással lehet a túl sok A-vitamin.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha pedig béta-karotinból fogyasztunk sokat, azt a bőr sárgulását okozhatja, ez viszont egy veszélytelen állapot. Amit azonban sokan nem tudnak, és rengeteg embert érinthet Magyarországon, hogy a hosszú ideig fennálló túlzott béta-karotin bevitel

emeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát dohányzók és azbesztnek kitett személyek esetében.

Több különböző tanulmány mutatott rá a Mayo Clinic összefoglalója szerint, hogy a béta-karotin használata összefüggésbe hozható a tüdőrák fokozott kockázatával dohányzó vagy azbesztnek kitett embereknél. Volt azonban olyan kutatás is, amely során nem találtak összefüggést a rák és a béta-karotin szedése és a dohányzás között. Az ajánlás ettől függetlenül az, hogy ha valaki dohányzik, vagy korábban dohányzott vagy azbesztnek volt kitéve, ne vegyen be nagy mennyiségű béta-karotin-kiegészítőt rendszeresen, hosszú időn keresztül.

2019-es adatok alapján a magyar férfiak 27 százaléka, a nők 20 százaléka dohányzik naponta. A lakosság 12,8 százaléka napi 20 szálnál kevesebbet, 6,5 százalék annál is többet szív. A dohányosoknak fontos tisztában lenniük vele, hogy nemcsak önmagában a dohányzás károsíthatja az egészségüket, hanem egyes a szervezet számára egyébként hasznos vegyületek felszívódása is megváltozhat. Ezért a dohányosokra gyakran más ajánlások vonatkoznak, mint a nemdohányzókra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem