Male hand holds vitamin C blister above colorful pills and capsules in plastic packs. Global pharmaceutical industry for billions dollars per year. Pharmaceutical drugs for use as medications.

Vagyonokat költünk étrend-kiegészítőkre: marokszámra eszik a magyarok ezeket a vitaminokat

2023. július 25. 12:34

Átlagosan havi ötezer forintot költenek vitaminokra, étrendkiegészítőkre a magyarok, akik a legtöbbet C és D vitaminokból, illetve multivitamin-készítményekből, valamint kalciumból vásárolnak, minden különösebb ok nélkül. A többség, azért fogyasztja ezeket rendszeresen, mert úgy gondolja, hogy fontos a bevitelük a szervezetbe – derül ki a PROformance Laboratories funkcionális italok és a Stilla étrendkiegészítő cseppek forgalmazójának, a Quattroceutical-nak a legfrissebb, online, 1021 ember megkérdezésén alapuló felméréséből.

A válaszadók 43 százalékának az elsődleges szempont az étrendkiegészítő választáskor az, hogy a választott termék többféle szempontból is hasznos legyen a számára. Közel ilyen hangsúlyos nekik az is, hogy a készítmény a lehető legnagyobb arányban tartalmazzon természetes összetevőket (39%). Ez különösen az egészségtudatosok (43%), és az 55 év feletti (48%) fogyasztóknak fontos. Velük ellentétben a férfiak (26%) és a 18-35 év közötti korosztály (30%) esetében a természetes összetevők kevésbé lényegesek. A harmadik helyre szorult a választási rangsorban az, ha a probléma kezelésére az adott termék a legmegfelelőbb (38%), míg az ár-érték arány csak negyedik szempont a vásárlási döntés meghozatalakor (33%).

A felmérés arra is rámutat, hogy a megkérdezettek akkor tartanak hitelesnek egy vitamint vagy étrendkiegészítőt, ha annak létezik tudományos háttere és igazolható, hogy mi, miért került bele (58%). Ez a megközelítés az egészségtudatosokra, a diplomásokra és a 18-35 év közötti korosztályba tartozókra a legjellemzőbb. Sokan ugyanakkor szeretnek maguk meggyőződni a készítmények hatásosságáról (57%). Ők a termék hitelességéről a saját tapasztalataik alapján alkotnak véleményt. Az orvosok, gyógyszerészek ajánlása (36%) pedig csak harmadik tényezőként merül fel a vásárláskor.

A C és a D vitamint egyaránt a legkedveltebb termékeknek számítanak a megkérdezettek körében. Holtversenyben az első helyen végeztek a felmérésben felsorolt vitaminok és étrendkiegészítők listáján. Utánuk még a multivitamin készítmények és a kalcium fért fel a dobogóra. C vitaminból a legtöbben (40%) napi 1000 mg-ot fogyasztanak. Viszont minden ötödik válaszadó (20,76%) csak alkalomszerűen szedi ezt a vitamint. Ez a szélsőségesség fakad abból is, hogy a kutatásba bevont embereknek csak a 24 százaléka tudta helyesen megmondani, hogy a napi szükséges bevitel csupán 80mg lenne C vitaminból.

A válaszadók közel fele (48%) jellemzően 5000 forint alatt, míg az egyharmaduk (33%) valamivel többet, 5.000 és 10.000 Ft közötti összeget költ egy hónapban vitaminra. Meglepő, de a férfiak kevésbé érzik fontosnak a vitaminbeszerzést.

Közülük a megkérdezettek 17 százaléka egyáltalán nem szán erre pénzt. Étrendkiegészítők esetében is a havi maximum 5.000 forintos kiadás az általános. Legalábbis a válaszadók 38 százaléka esetében, míg minden ötödik megkérdezett 5.000 és 10.000 Ft közötti összegre taksálta azt a pénzt, amit ezekre a fajta termékekre szán. Viszont sokan vannak azok is, akiket egyáltalán nem hoznak lázba ezek a készítmények. A megkérdezettek több mint harmada (34%) azt állította, hogy soha nem költ étrendkiegészítőkre.

Bár a felmérésből az derül ki, hogy a többség számára mindegy, hogy milyen formában viszik be a szervezetükbe a vitaminokat és az étrendkiegészítőket, a valóság viszont az, hogy akkor hasznosulnak a legjobban, ha azokat cseppekben fogyasztják el az emberek. Ezzel csak a válaszadók kevesebb, mint harmada volt tisztában, míg minden hatodik megkérdezett (15%) a kapszulában, 100-ból 6-an pedig a tablettaként fogyasztja ezeket a termékeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kutatás rávilágít arra, hogy sokan keresik a természetes hatóanyagokat, de talán még nem rendelkeznek elég információval arról, hogy milyen vitamint vagy étrendkiegészítőt mikor és hogyan lenne érdemes fogyasztaniuk. A folyadék alapú termékek nemcsak azért lehetnek hatásosabbak, mert gyorsabban felszívódnak, hanem mert nem tartalmaznak extra vivőanyagokat, így csak azt juttatják be a szervezetbe, amire annak valóban szüksége lehet

- mondta el Molnár Nikoletta, a PROformance Laboratories egyik alapítója és termékfejlesztője, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi kutatója.

A felmérés 2023 májusában zajlott, online lekérdezéssel, 1021 ember megkérdezésével, a szeretlekmagyarorszag.hu portállal együttműködésben. A kutatás nem reprezentatív, de a demográfiai arányokat szem előtt tartva készült el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem