11 °C Budapest
Fullasztó számok érkeztek: így mérgezi magát több tízezer magyar ezeken a településeken

Fullasztó számok érkeztek: így mérgezi magát több tízezer magyar ezeken a településeken

2023. március 16. 19:00

A globális légszennyezettségről készítette felmérérst a svájci IQAir vállalat. A vizsgált térségek között hatalmas a különbség, a 131 ország közül pedig csak tizenhárom teljesíti az Egészségügyi Világszervezet levegőminőségre vonatkozó irányelveit. Budapest viszonylag jól teljesített, de még így is több mint kétszer haladta meg az előírt határértéket.

A légszennyezés továbbra is az emberiség legnagyobb környezeti, egészségügyi kockázatát jelenti, amely évente több mint hatmillió ember halálát okozza és amelynek gazdasági költsége több mint 8 milliárd dollárnak felel meg - derült ki az IQAir svájci levegőminőség-technológiai vállalat által kedden közzétett World Air Quality Report 2022 című jelentésből. Az elemzés megállapította, hogy a felmérésben résztvevő 131 ország/régió közül csak 13 teljesíti az Egészségügyi Világszervezet (WHO) levegőminőségre vonatkozó irányelveit és ezek közül a legtöbb ilyen régió Óceániában található.

A mostani jelentlsésben a világ különböző pontjain lévő megfigyelő állomások adatait összesítették. Ezeket az érzékelőket kormányzati szervek, kutatóintézetek, non-profit szervezetek, egyetemek és oktatási intézmények, illetve magáncégek üzemeltetik szerte a világon.

Az alábbi ábra mutatja, hogy a levegő minősége világszerte mennyire eltérő: India rendszerint nagyon rosszul szerepel az ilyen összesítésekben, az olyan városok, mint Új-Delhi (92,6 μg PM2,5 részecske/m3) például több mint tízszeresen haladják meg a WHO által előírt értéket, míg Ausztrália és Óceánia a spektrum másik végén szerepel.

Ha az európai adatokat vesszük szemügyre, akkor a legjobb értéket a világ legészakibb fővárosa, Reykjavik (3,3) és az észtországi Tallinn (4,8) tudhatnak magukénak. Mindkettő város abba a nem túl népes táborba sorolható, ahol a levegő minősége megfelel az irányelveknek. A kontinens nagyvárosait tekintve egyébként Budapest sem szerepel olyan rosszul, igaz a WHO által előírt érték több mint kétszeresét produkálta 2022-ben (11,2), ezzel pedig nagyjából a mezőny közepén helyezkedik el. A 2021-es adathoz (14,2) képest még javítottunk is valamennyit ezzel pedig Rómát, Berlint és Párizst is beelőztük.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mint az közismert, hazánkban a légszennyezettség éves szinten jóval többször haladja meg a határértéket, mint ahogy azt az úniós szintű rendeletek lehetővé tennék. Ennek az értéknek nagyjából 80%-át a lakossági fűtés okozza. A második ábrán már kifejezetten a magyarországi adatok közül szemezgettünk. Íme:

Fontos megjegyezni, hogy habár az IQAir évről-évre egyre több megfigyelőállomás adatait gyűjti össze (2022-ben ez a szám globálisan elérte a harmincezret) még mindig vannak hiányosságok lefedettség terén. Valószínűleg így történhetett az is, hogy az előző évi felmérésben is mindössze 20 hazai település szerepel, így érdemes ezt sorrendet is némi fenntartással kezelni. Legrosszabbul egyébként az egymás tőszomszédságában lévő Kazincbarcika (19,3) és Sajószentpéter (18) szerepel, míg a legjobb eredményt Ajka (10,2) érte el. A legnépesebb és egyben legforgalmasabb Budapest országos viszonylatban is jól szerepelt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?