-1 °C Budapest
Business workers at his office desk sneezes and feels bad. Sickness, virus, flue

Veszélyes dolgok terjednek a magyar irodákban: jobb, ha tudod, hogy számolhatsz le velük

2022. december 21. 17:32

A téli időszakban az emberi szervezet hatványozottan ki van téve a megbetegedéseknek, legyen szó egy gyorsabb lefolyású megfázásról vagy nátháról, esetleg egy még több problémát okozó influenzáról vagy akár tüdőgyulladásról. A munkavállalók ilyenkor kiesnek a munkából, ami nemcsak számukra jelent pénzveszteséget, hanem a munkáltatókra is jelentős anyagi terhet ró, naponta átlagosan több mint 10 ezer forintot. A prevenció, mint minden esetben, ezekben a helyzetekben is sokat segíthet, hiszen, ha a cégek odafigyelnek a dolgozók egészségére, azzal ők maguk is jól járna.

A beteg munkavállalónak egyrészt meg kell küzdenie a betegséggel járó kellemetlenségekkel, emellett a munkabérénél kevesebb juttatást kap, illetve miután visszatér a munkába, feltételezhetően be kell hoznia a lemaradását. A KSH adatai szerint a 2021-es évben a munkavállalók összesen 8,8 millió nap betegszabadságot vettek ki, amivel nem csupán az alkalmazottak jártak rosszul, ugyanis ez naponta átlagosan több mint 10 ezer forintba kerül a munkáltatóknak1, ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy a kényszerű szabadság miatt a kollégák elvégzett munkájának értékétől is elesik a cég - írja közleményében a Panasonic.

A prevenció ebben az esetben is kifizetődő

Természetesen felmerülhet a kérdés, hogy mit tehet a munkáltató az alkalmazottak egészségének megőrzése érdekében azon felül, hogy megpróbálja minél stresszmentesebbé tenni a munkanapokat. A megfelelő munkakörülmények biztosítása legalább ennyire lényeges lehet, ennek része például az irodában a megfelelő minőségű beltéri levegő. A levegőtisztító berendezések alkalmazása segíthet bizonyos vírusok és baktériumok közömbösítésében, ami különösen a téli időszakban lehet kiemelt jelentőségű.

A Panasonic egy technológiája képes zárt helyiségekben is javítani a levegő minőségén, méghozzá hirdoxilgyökök segítségével, amiket a természet tisztítószerének is szokás nevezni. A kemény felületek, a puha bútorzat, illetve maga a beltéri környezet is tisztább és kellemesebb tartózkodási hellyé válik, ráadásul hiába tartózkodnak egy helyiségben többen, a technológia segít csökkenteni a vírusok, és ezáltal a betegségek terjedésének kockázatát, hatásosságát több tucat kutatás igazolja

– hívta fel a figyelmet Bánhalmi Zoltán, a Panasonic HVACEU üzletág magyarországi értékesítési vezetője. A kellemetlen szagok semlegesítése is hozzájárulhat a komfortérzethez, emellett pedig a penész megszüntetésében is segít, ami szintén fontos az egészség megőrzése szempontjából. A beltéri levegő minőségének javítása nem csupán az őszi és a téli időszakban lehet szükséges, amikor szeretnénk a vírusok terjedésének kockázatát csökkenteni. A tavaszi és nyári időszakban, az allergiaszezon idején legalább ilyen fontos lehet a levegő minőségének javítása.

A levegőminőség kérdése globális szintű probléma

A WHO adatai azt mutatják, hogy a világ népességének csaknem egésze, felméréseik szerint 99%-a magas szennyezőanyag-tartalmú levegőt kénytelen belélegezni nap mint nap. Ráadásul sok esetben egy forgalmasabb utca levegője tisztább lehet, mint az, ami az otthonokban, irodákban vagy egyéb beltéri helyeken található.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Manapság már számos olyan klímaberendezés elérhető, amely levegőminőség javító funkcióval van felszerelve. Érdemes ezeket a típusokat választani, ugyanis így az otthon vagy az irodák hűtése és fűtése mellett a minket körülvevő környezet állapotát is javíthatjuk

– emelte ki a Panasonic szakértője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?