1 °C Budapest
Children in cloakroom getting ready.

Alattomos betegség támadja a magyar szülőket: nincs gyógymód rá, ezek a tünetei

2022. november 28. 16:03

Lakossági közlések alapján az elmúlt 1-2 hónapban több felnőtt is elkapta Magyarországon a jellemzően kisgyermekek körében terjedő kéz-láb-száj betegséget. Az NNK szerint azonban nem lehet járványról beszélni, noha leszögezik, hivatalosan nem kell jelenteni jelenleg a kór megjelenését. A Pénzcentrumnak nyilatkozó orvos viszont arról beszélt, valóban egyre többen fordulnak ellátásért ezzel a betegséggel. Kemenesi Gábor virológus szerint is való igaz, hogy ismét megjelent a betegség itthon, és felnőttekre is átragadhat. De a szakeber szerint pánikolni teljesen felesleges.

Eddig leginkább a kisgyermekek, azaz bölcsődések és óvodások körében terjedt az ún. kéz-láb-száj betegség (angol rövidítéssel HFMD), a most fertőző vírustörzset azonban az elmúlt egy-két hónapban több felnőtt is elkapta Magyarországon - írta nemrég lakossági jelzésekre hivatkozva a 444.hu.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) lapunkat viszont arról tájékoztatta, hogy Magyarországon jelenleg nincs járványhelyzet, válaszukban azonban rögzítették - ez árnyalja a választ -, hogy ez a betgség nem tartozik azok közé, amelynek a megjelenését és gyors terjedését jelenteni kell.

Az ún. kéz-láb-száj betegséget az enterovírusok csoportjába tartozó vírusok okozzák. A betegség elsősorban gyermekközösségekben fordul elő, jellemzően a nyári-őszi időszakban. A kéz-láb-száj betegség járványügyi szempontból nem tartozik a jelentésre kötelezett fertőző betegségek közé. Az NNK felhívja a figyelmet, hogy a betegség megelőzése szempontjából nagy figyelmet kell fordítani – különösen a gyermekközösségekben - a higiénés rendszabályok betartására, vagyis a rendszeres, szappanos kézmosásra, illetve a felületek, játékok, használati tárgyak, evőeszközök fertőtlenítésére

- írta a Pénzcentrumnak küldött válaszában az NNK.

Egyre több a megbetegedés

Kevésbé optimista a helyzettel kapcsolatban Kozma Andrea gyerekorvos. Lapunknak a doktornő úgy fogalmazott: egyre többen fordulnak orvoshoz ezzel a betegséggel, amire sem gyógyszer, sem védőoltás, sem pedig általánosan javasolható megelőzési mód nincs – mindenkinek a saját immunrendszerétől függ, hogyan vészeli át a betegséget – persze rettegni azért nem kell tőle.

Általánosan elmondható, hogy bár a piros kiütések miatt könnyen összekeverhető más betegségekkel, akkor már elkezdhetünk gyanakodni, mikor a kiütések egyszerre jelennek meg a kézen, a lábon és a száj körül. Emellett hőemelkedés és láz is jelentkezhet, bár ez nem mindig jön: az viszont már gyakoribb, hogy főleg kisgyermekek esetében jelentkezik étvágytalanság, mivel a szájpadláson is lehetnek kiütések, ami miatt a nyelés fájdalmassá válik, és a nyelv is kiütéses lehet. Nagyon fontos, hogy igyekezzünk a megfelelő folyadékbevitelre ügyelni, mert bár ez is járhat fájdalommal, de dehidratációt okozhat, ha a folyadékbevitel nincs meg

- nyilatkozta lapunknak Kozma Andrea gyermekorvos. Hozzátette: az eddigi években nem volt jellemző, hogy felnőttekre is átragadjon a betegség, mostanában tapasztalható ez is, főleg ebben az évben. Azt tanácsolja, hogy rendszeres kézmosással igyekezzünk elejét venni annak, hogy a baktériumok bejuthassanak a lakásunkba, de más védekezési módszert jelenleg nem ismer az orvostudomány.

Ezek a főbb tünetek

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Havasi Katalin lapunknak küldött válaszában a leggyakoribb tünetekre és a védekezésre tért ki.

Jellegzetesek a szájban megjelenő aphták, a száj körüli, néha ki is sebesedő kiütések, valamint a végtagokon látható bőrelváltozások, melyek igen változatosak lehetnek. Van akinek néhány alig észrevehető vörös foltocska van a tenyerén, talpán, másoknak karja, lába, akár még a pelenka alatt is, tele van felhólyagosodó kiütésekkel. Járhat lázzal, a kiütések viszketésével vagy fájdalommal. Nincs célzott, oki kezelés, ezért az általános szabályok, mint az otthon maradás, pihenés , bő folyadékfogyasztás mellett, a kellemetlen tünetek csillapítása a feladat: láz, fájdalom, viszketés-csillapítás

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- írta Havasi Katalin. Hozzátette azt is, hogy a súlyos megbetegedés szinte soha nem fordul elő, még a jól ismert influenzának is komolyabb halálozási rátája van, mint a kéz-láb-száj betegségnek.

Az esetek döntő többségében 1-2 hét alatt gyógyul, súlyos szövődmény rendkívül ritkán fordul elő. Míg pl. az influenza halálozását 0,1 - 0,5% közé teszik, ennél a fertőzésnél irodalmi ritkaság a végzetes kimenetel. Súlyosabb lefolyásra számíthatunk azoknál, akik más vírusok ellen is védtelenebbek vele született, vagy szerzett immunhiányos állapot miatt

- írta lapunknak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Ne rettegjünk!

Való igaz, hogy ismét megjelent a betegség, és felnőttekre is átragadhat, de pánikolni teljesen felesleges – ezt már Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa mondta a Pénzcentrumnak. Azt ő is elismerte, hogy sem gyógyszer, sem pedig komolyabb védekezési mód nincs a fertőzés ellen, de néhány nap múlva a tünetek el szoktak tűnni, a komoly szövődmények pedig egészen ritkák.

A láz, valamint a kiütések megjelenése esetén már gyanakodhatunk, hogy mi is elkaptuk a betegséget, ám én még ekkor is óva intenék mindenkit attól, hogy pánikolni kezdjen. Nincs rá gyógyszer, de ez azért van, mert felesleges is: a szervezet néhány nap, legfeljebb egy hét alatt le szokta gyűrni ezt a vírust, ha pihenünk és még ekkor is rendszeresen kezet mostunk. Igaz, hogy a nyelés, vagyis az evés-ivás okozhat fájdalmat, de ez a tünet is jellemzően hamar el szokott tűnni

- mondta lapunknak Kemenesi Gábor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 30. csütörtök
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm