-2 °C Budapest
Children in cloakroom getting ready.

Alattomos betegség támadja a magyar szülőket: nincs gyógymód rá, ezek a tünetei

2022. november 28. 16:03

Lakossági közlések alapján az elmúlt 1-2 hónapban több felnőtt is elkapta Magyarországon a jellemzően kisgyermekek körében terjedő kéz-láb-száj betegséget. Az NNK szerint azonban nem lehet járványról beszélni, noha leszögezik, hivatalosan nem kell jelenteni jelenleg a kór megjelenését. A Pénzcentrumnak nyilatkozó orvos viszont arról beszélt, valóban egyre többen fordulnak ellátásért ezzel a betegséggel. Kemenesi Gábor virológus szerint is való igaz, hogy ismét megjelent a betegség itthon, és felnőttekre is átragadhat. De a szakeber szerint pánikolni teljesen felesleges.

Eddig leginkább a kisgyermekek, azaz bölcsődések és óvodások körében terjedt az ún. kéz-láb-száj betegség (angol rövidítéssel HFMD), a most fertőző vírustörzset azonban az elmúlt egy-két hónapban több felnőtt is elkapta Magyarországon - írta nemrég lakossági jelzésekre hivatkozva a 444.hu.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) lapunkat viszont arról tájékoztatta, hogy Magyarországon jelenleg nincs járványhelyzet, válaszukban azonban rögzítették - ez árnyalja a választ -, hogy ez a betgség nem tartozik azok közé, amelynek a megjelenését és gyors terjedését jelenteni kell.

Az ún. kéz-láb-száj betegséget az enterovírusok csoportjába tartozó vírusok okozzák. A betegség elsősorban gyermekközösségekben fordul elő, jellemzően a nyári-őszi időszakban. A kéz-láb-száj betegség járványügyi szempontból nem tartozik a jelentésre kötelezett fertőző betegségek közé. Az NNK felhívja a figyelmet, hogy a betegség megelőzése szempontjából nagy figyelmet kell fordítani – különösen a gyermekközösségekben - a higiénés rendszabályok betartására, vagyis a rendszeres, szappanos kézmosásra, illetve a felületek, játékok, használati tárgyak, evőeszközök fertőtlenítésére

- írta a Pénzcentrumnak küldött válaszában az NNK.

Egyre több a megbetegedés

Kevésbé optimista a helyzettel kapcsolatban Kozma Andrea gyerekorvos. Lapunknak a doktornő úgy fogalmazott: egyre többen fordulnak orvoshoz ezzel a betegséggel, amire sem gyógyszer, sem védőoltás, sem pedig általánosan javasolható megelőzési mód nincs – mindenkinek a saját immunrendszerétől függ, hogyan vészeli át a betegséget – persze rettegni azért nem kell tőle.

Általánosan elmondható, hogy bár a piros kiütések miatt könnyen összekeverhető más betegségekkel, akkor már elkezdhetünk gyanakodni, mikor a kiütések egyszerre jelennek meg a kézen, a lábon és a száj körül. Emellett hőemelkedés és láz is jelentkezhet, bár ez nem mindig jön: az viszont már gyakoribb, hogy főleg kisgyermekek esetében jelentkezik étvágytalanság, mivel a szájpadláson is lehetnek kiütések, ami miatt a nyelés fájdalmassá válik, és a nyelv is kiütéses lehet. Nagyon fontos, hogy igyekezzünk a megfelelő folyadékbevitelre ügyelni, mert bár ez is járhat fájdalommal, de dehidratációt okozhat, ha a folyadékbevitel nincs meg

- nyilatkozta lapunknak Kozma Andrea gyermekorvos. Hozzátette: az eddigi években nem volt jellemző, hogy felnőttekre is átragadjon a betegség, mostanában tapasztalható ez is, főleg ebben az évben. Azt tanácsolja, hogy rendszeres kézmosással igyekezzünk elejét venni annak, hogy a baktériumok bejuthassanak a lakásunkba, de más védekezési módszert jelenleg nem ismer az orvostudomány.

Ezek a főbb tünetek

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Havasi Katalin lapunknak küldött válaszában a leggyakoribb tünetekre és a védekezésre tért ki.

Jellegzetesek a szájban megjelenő aphták, a száj körüli, néha ki is sebesedő kiütések, valamint a végtagokon látható bőrelváltozások, melyek igen változatosak lehetnek. Van akinek néhány alig észrevehető vörös foltocska van a tenyerén, talpán, másoknak karja, lába, akár még a pelenka alatt is, tele van felhólyagosodó kiütésekkel. Járhat lázzal, a kiütések viszketésével vagy fájdalommal. Nincs célzott, oki kezelés, ezért az általános szabályok, mint az otthon maradás, pihenés , bő folyadékfogyasztás mellett, a kellemetlen tünetek csillapítása a feladat: láz, fájdalom, viszketés-csillapítás

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- írta Havasi Katalin. Hozzátette azt is, hogy a súlyos megbetegedés szinte soha nem fordul elő, még a jól ismert influenzának is komolyabb halálozási rátája van, mint a kéz-láb-száj betegségnek.

Az esetek döntő többségében 1-2 hét alatt gyógyul, súlyos szövődmény rendkívül ritkán fordul elő. Míg pl. az influenza halálozását 0,1 - 0,5% közé teszik, ennél a fertőzésnél irodalmi ritkaság a végzetes kimenetel. Súlyosabb lefolyásra számíthatunk azoknál, akik más vírusok ellen is védtelenebbek vele született, vagy szerzett immunhiányos állapot miatt

- írta lapunknak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Ne rettegjünk!

Való igaz, hogy ismét megjelent a betegség, és felnőttekre is átragadhat, de pánikolni teljesen felesleges – ezt már Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa mondta a Pénzcentrumnak. Azt ő is elismerte, hogy sem gyógyszer, sem pedig komolyabb védekezési mód nincs a fertőzés ellen, de néhány nap múlva a tünetek el szoktak tűnni, a komoly szövődmények pedig egészen ritkák.

A láz, valamint a kiütések megjelenése esetén már gyanakodhatunk, hogy mi is elkaptuk a betegséget, ám én még ekkor is óva intenék mindenkit attól, hogy pánikolni kezdjen. Nincs rá gyógyszer, de ez azért van, mert felesleges is: a szervezet néhány nap, legfeljebb egy hét alatt le szokta gyűrni ezt a vírust, ha pihenünk és még ekkor is rendszeresen kezet mostunk. Igaz, hogy a nyelés, vagyis az evés-ivás okozhat fájdalmat, de ez a tünet is jellemzően hamar el szokott tűnni

- mondta lapunknak Kemenesi Gábor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18