11 °C Budapest
Doctor making ultrasound of thyroid gland to woman patient in clinic. Diagnosis and treatment of autoimmune thyroiditis concept

Mi az a TSH érték? Milyen betegségek állhatnak az alacsony vagy magas TSH érték hátterében?

2022. szeptember 24. 11:33

Pajzsmirigyünk egészségére legkönnyebben a TSH érték vizsgálatával következtethetünk, hiszen egy olyan hormonról van szó, ami a pajzsmirigy serkentő hatását biztosítja. Na de mi az a TSH érték, a TSH érték mikor jó, milyen tartományba kell, hogy essen a TSH normál érték? Mi re utal az alacsony TSH érték és a magas TSH érték?

Cikkünkben eláruljuk, mi az a TSH érték és hogy milyen a jó TSH érték, mit árul el a TSH érték pajzsmirigyed egészségéről! Tudd meg, mi a TSH érték szerepe a szervezetünkben, mire jó ez a hormon és miért fontos, hogy a TSH érték normál tartományba essen! Milyen egészségügyi problémák állhatnak fenn alacsony TSH érték és magas TSH érték esetén?

Mi a TSH érték?

A „TSH” kifejezés a thyreoideastimuláló hormon rövidítése, ami más néven a pajzsmirigyserkentő hormon. A TSH az agyalapi mirigyben termelődik és serkentő hatást gyakorol a pajzsmirigy hormontermelésére. Ha a TSH működését a lehető legegyszerűebben szeretnénk elmagyarázni, célszerű az egészet az alapoknál kezdenünk.

A TSH stimuláló ingert fejt ki a pajzsmirigyre, melynek hatására fokozódik a belekből történő jódfelvétel, illetve a pajzsmirigyben termelődő T3 és T4 hormonok termelődése (trijódtrionin és tetrajódtrionin). A T3 és T4 hormonok a vérben keringve biztosítják a vér megfelelő pajzsirigyhormon-koncentrációját – ha a hormonok szintje csökken vagy nő, a TSH érték is megváltozik.

Hogyan történik a TSH mérése?

A TSH érték laborvizsgálat útján mérhető – ezzel a vizsgálattal egyszerűen és hatékonyan ellenőrizhető a pajzsmirigy működése, kiszűrhetők vele a betegségek, kontrollálható általa a pajzsmirigyterápia. A laborvizsgálaton a szenzitív TSH érték (sTSH) és a szuperszenzitív TSH érték (ssTSH) mellett a T3 és a T4 hormonok mérése is fontos, hiszen egy komplex rendszerről beszélünk, melyeknek működése összefüggést mutat.

Milyen a jó TSH érték?

A laborvizsgálat eredményeiben a TSH érték akkor megfelelő, ha a vizsgált anyagok a lenti tartományokba esnek. Akár pozitív, akár negatív irányú eltolódásról legyen szó, az a pajzsmirigy rendellenes működésére utalhat. A következő tartományok mutatják, mi a jó TSH érték, azaz mennyi a TSH normál érték:

  • sTSH: 0.300-4.200 mU/L
  • fT4: 12.0-22.0 pmol/L
  • fT3: 2.4-6.3 pmol/L

Magas TSH érték esetén

Amennyiben a TSH érték magas, arra következtethetünk, hogy a pajzsmirigyhormonok szintje csökkent, azok kevésbé fejtenek ki gátló hatást az agyalapi mirigyre, minek következményeképp fokozódik a TSH termelése. Mivel a vérben keringő TSH érték - ami a pajzsmirigy felszínéhez kötődik - magasabb, ez arra készteti a pajzsmirigyet, hogy fokozza a T3 és T4 termelését, ettől magasabb lesz a pajzsmirigyhormonszintünk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A magas TSH érték leggyakrabban pajzsmirigy alulműködésre utal, de okozhatja akut vagy krónikus pajzsmirigygyulladás, de akár autoimmunbetegség is. Ugyanígy a TSH érték magas, ha valakinek sebészetileg eltávolították a pajzsmirigyét, de tumor és gyógyszeres kezelés velejárója is lehet.

Alacsony TSH érték esetén

A TSH érték akkor alacsony, ha a T3 és T4 hormonok vérben mért koncentrációja magas – gyakorlatilag ellentétes hatást fejtenek ki az agyalapi mirigyre, aminek a TSH termelés csökkentése a következménye. Ha a TSH termelés és a vérben a TSH érték csökken, akkor nincs elég stimuláló hatás a pajzsmirigyhormonok termeléséhez.

Ha a TSH érték alacsony, az esetek többségében pajzsmirigy túlműködésre következtethetünk, de gyógyszeres és hormonterápia túladagolása is okozhatja, illetve állhat autoimmun eredetű Graves-Basedow-kór is a háttérben, ritkán az agyalapi mirigy károsodása is okozhatja. Nőknél a terhességgel is együtt járhat a TSH érték csökkenése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem