18 °C Budapest
Female dermatologist (30s) examining male patients skin with dermascope, carefully looking at a mole for signs of skin cancer.

Mennyi idő alatt alakul ki a melanoma? Ezek a kezdődő melanoma tünetei

2022. július 10. 17:01

A melanoma a bőrrák egyik típusa, a leggyakoribb daganatok listáján igen előkelő, pontosan a nyolcadik helyen áll, ezzel egyetemben a gyakori halálokok közé tartozik nem csak Magyarországon, de az egész világon. Mi a melanoma jelentése, hogy néz ki a melanoma, mik a melanoma veszélye? Kinél nagyobb a melanoma valószínűsége?

Cikkünkben minden fontos tudnivalót elárulunk a melanoma nevű bőrráktípus kapcsán: mik a kezdődő melanoma tünetei, hogyan azonosítható be a kezdődő melanoma képek alapján, mitől alakul ki a melanoma és a veszélyes melanoma áttét mennyi idő alatt jön létre? Hogyan történik a melanoma kezelése, milyen gyógyulási esélyei vannak azoknak, akik melanomában szenvednek?

Mi az a melanoma?

A melanoma (hivatalos nevén melanoma malignum) a bőrrák egyik fajtája, egészen pontosan a festéktartalmú sejtek, azaz az anyajegyek rosszindulatú daganatos elváltozása. Becslések szerint a bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3%-ért felelős, illetve benne van a világ leggyakoribb rákbetegségeinek vezető tíz típusában is. A melanoma veszélyei közé tartozik, hogy a melanoma malignum már korai stádiumban is adhat áttéteket a nyirokcsomókba, a belső szervekbe és a csontokba, mindez az elsődleges daganat eltávolítása után is létrejöhet.

A melanoma halálozási rátája

A kezdődő melanoma korai felismerése esetén a betegek 10%-a hal meg valamilyen szervi áttétben, késői felismerés esetén azonban a betegek kb. 50%-a veszti életét a melanomában. A melanoma gyakorisága az utóbbi években növekszik, a kutatók az UV-sugárzásnak való kitettséget, például a túlnapozást, napon végzett munkát tartják az egyik fő rizikófaktorának.

A melanoma okai

A melanoma kialakulása az intenzív napfénynek való kitettséghez köthető: ha elég erős a napfény ahhoz, hogy az napégést okozzon, akkor képes károsítani a sejtek DNS-tartalmát: károsodik a bőrsejtek genetikai állománya, ami bőrrákhoz, melanomához vezethet. Minél kitettebb egy testrész az UV-sugárzásnak, annál nagyobb eséllyel alakul ki ott a melanoma – tipikusan az arcon, nyakon, füleken, vagy a hajas fejbőrön, sőt, akár az ajkakon, szemen.

A melanoma esetében leggyakrabban egy már meglévő anyajegyen megy végbe a változás, vagy egy új, gyanús megjelenésű anyajegy alakul ki az érintett bőrfelszíneken – az esetek felében korábban egészséges területeken – éppen ezért érdemes odafigyelni minden újonnan megjelenő bőrfoltra a testünkön. A melanoma genetikai tényezői sem elhanyagolhatóak (10-ből 1 esetben valamelyik közvetlen hozzátartozó esetében is kialakul a melanoma), ugyanis a napégés mellett örökölhető is a melanoma kialakulásához vezető hajlam.

Nagyobb a melanoma malignum valószínűsége azok között a világos bőrű emberek között, akik nehezen barnulnak le, barnulás helyett inkább égésre hajlamosak, bőrük anyajegyekkel, szemölcsökkel, szeplőkkel borított, de a kék/zöld szem és a vörös/szőke haj is a hajlamosító tényezők közé tartozik. A gyerekkori, 15 év alatti többszöri leégés szintén hajlamosító tényező, ugyanígy a túlzásba vitt szoláriumozás is.

Mennyi idő alatt alakul ki a melanoma?

A melanoma tipikusan a középkorú, 40-45 éves korosztály betegsége, ebben az időszakban diagnosztizálják a legtöbb melanomás esetet, jelentős, kb. 30%-os arányban már meglévő anyajegyből. A melanoma oka sokszor évekkel, akár évtizedekkel korábbi leégéses esetekre vezethető vissza, éppen ezért kell a veszélyeztetetteknek folyamatosan, akár egész életük során védekezni a melanoma kialakulása ellen.

Anyajegy vagy melanoma?

A melanoma esetében nagyon fontos, hogy meg tudjuk különböztetni a kóros bőrelváltozást az atípusos anyajegytől. Közönséges anyajegyekből egy személyen átlagosan 10-20 darab van, atípusos anyajegyből viszont akár több száz is elehet, azonban célszerű ezekre nagy figyelmet fordítani. A közönséges anyajegy és a melanoma a napfénnyel érintkező bőrfelületekre jellemzőek, az atípusos anyajegy gyakoribb a ruhával fedett részeken.

Az életkor előrehaladtával természetesen változik a bőrfelszínünk: míg a közönséges anyajegyek már gyermekkorban kialakulnak, addig az atípusos anyajegyek az életkor előrehaladtával szaporodnak, ugyanígy a melanoma valószínűsége is nő, ahogy idősödünk. A közönséges anyajegy határai élesek, egyértelműen megkülönböztethetjük, hogy hol kezdődik az anyajegy és hol ér véget a bőr, az atípusos anyajegy és a melanoma esetében azonban nem beszélhetünk szabályos határokról, az elmosódott szélek is gyakoriak. Szín alapján laikusok nem tudják őket beazonosítani.

Hogy néz ki a melanoma?
Hogy néz ki a melanoma?

Mik a melanoma tünetei?

A melanoma tünetei összegezve a következők:

  • aszimmetrikus alakú, szabálytalan szélű, elmosódó peremű bőrelváltozás;
  • folyamatosan növekvő, terjedő átmérő;
  • az esetek többségében pigmentált bőrfolt vagy anyajegy, színe főként feketés, szürkés vagy mélykék;
  • korábban lapos bőrfolt dudorodóvá válik, nedvezik, vérzik;
  • a bőrelváltozás viszkethet is.

Melanoma önvizsgálat: hogy néz ki a melanoma malignum?

A melanoma túlélési esélyeket nagyban növeli a korai felismerés, azonban ehhez rendszeresen szűrővizsgálatokon kell részt vennünk. Első körben érdemes rendszeres önvizsgálatot tartani, hiszen a kezdőd melanóma képek alapján is felismerhető – amennyiben a fent leírt melanoma tünetek bármelyikét felismerjük egy növekvő, szabálytalan kinézetű anyajegyen, haladéktalanuk forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz.

A melanoma sokszor a nehezen megfigyelhető területeken alakul ki, például a háton, nyakon, fejbőrön (ilyen helyeken a legveszélyesebb a melanoma), ezért érdemes az önvizsgálatot egy családtag segítségével elvégeznünk. A melanoma férfiakon háton és mellkason alakul ki a leggyakrabban (éppen ezért kerülendő felső ruházat nélkül a napon tartózkodniuk), a melanoma nőknél gyakrabban fordul elő a karokon és a lábakon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A melanoma diagnosztizálása

Amennyiben gyanús anyajegyet találtunk magunkon, látogassunk el egy bőrgyógyászhoz, aki elvégzi a szükséges szűrővizsgálatokat egy speciális, dermatoszkóp nevű nagyítóval, illetve leveszi a szövettani vizsgálathoz szükséges mintát is. Fontos tudnunk azt is, hogy eleve lehetnek a bőrünkön olyan anyajegyek, amelyek már a melanoma előtti stádiumban vannak (in situ et melanoma), ezek nagyobb eséllyel fajulnak melanomává.

A melanoma több típusa is ismert: tipikusan a napfénnyel érintkező területeken jön létre a lentigo maligna, ami lapos, folyamatosan sötétedő foltként jelentkezik, de a melanoma kialakulása történhet melanocyták, azaz festéksejtet nem tartalmazó sejtek burjánzásából, amelyek nem sötét, hanem nehezen felismerhető, világos foltokat eredményeznek. Mindemellett fontos tudnunk azt is, hogy nem minden bőrrák melanoma – a leggyakoribb bőrrák típus a basalioma. A fizikális vizsgálat és a bőrbiopszia mellett a nyirokcsomók vizsgálata (kifejezetten az őrszem nyirokcsomót nézik) is bevett eljárás, illetve képalkotó vizsgálatokkal - CT, MRI, PET – ellenőrzik, hogy alakultak-e ki melanoma áttétek.

A melanoma áttét mennyi idő alatt alakul ki?

Ahogy fentebb is írtuk, kezdődő, felszínes melanoma esetén még nagy az esély a gyógyulásra – azonban a melanoma minél mélyebben behatolt a szövetekbe, annál nehezebb megszabadulni tőle. Ha a melanoma áttétek már létrejöttek a vér- és nyirokrendszeren keresztül, a beteg akár már néhány hónapon belül életét veszítheti. Az I-es és II-es stádiumú melanoma esetében még nincsenek áttétek, ha a betegséget ilyenkor kezelik, jók a beteg esélyei.

A III-as stádiumú melanoma esetében már a környező nyiroksejtekben is megtelepedtek a rákos sejtek, a IV-es stádiumnál pedig a test távoli részeiben is daganatok alakultak ki. A melanoma lefolyása egyénenként változó: vannak, akiket sajnos nagyon hamar ledönt a lábáról a betegség, mások, akiknek a szervezete erősebb immunreakciókkal válaszolt a kórra, még az áttétek dacára is jó egészségben élhetnek, akár éveken át.

A melanoma kezelése

A melanoma kezelése a biztos diagnózis felállítása után a beteg szövetrész kimetszésével történik – sebészetileg eltávolítják a problémás anyajegyet stb. – minél felületesebb a melanoma, annál nagyobb a gyógyulás esélye. Ezután felmérik a beteg állapotát, ugyanis, ha van melanoma áttét a nyirokcsomókban, az további kezeléseket vonhat maga után. Az is előfordulhat, hogy a melanoma az eltávolítását követően tovább terjedhet a területen, ekkor újabb sebészeti beavatkozás szükséges.

Amennyiben a melanoma a nyirokrendszeren keresztül áttéteket hozott létre, kiegészítő sugárterápiás kezelések következhetnek, illetve a beteg egészségügyi állapotát folyamatosan monitorozzák védelme érdekében. Fontos, hogy melanoma gyanúja esetén semmilyen házi védőszerrel, ecsetelővel, égetőszerrel ne próbálkozzunk, mert csak ronthatunk a helyzeten! Egyből kérjük szakember segítségét, ugyanis a kezdeti melanoma, főleg, ha felületes, még jó esélyekkel gyógyítható!

Ne halogassuk az orvosi vizsgálatot!

A melanoma malignum túlélési esélye annál nagyobb, minél hamarabb felismerjük a kezdődő melanomát, éppen ezért, ha a családunkban már előfordult, vagy ha tudjuk, hogy testünket az átlagosnál több bőrelváltozás borítja, rendszeresen tartsunk melanoma önvizsgálatot és évente járjunk el bőrrákszűrésre! Ne csak az anyajegyeket, hanem a szemölcsöket, májfoltokat, más bőrelváltozásokat is aktívan kövessük figyelemmel, hiszen megannyi okból kifolyólag jöhet létre a bőrrák, ami a legveszélyesebb daganattípusok közé tartozik.

A melanoma esetében van esély a betegség kialakulási kockázatának csökkentésére, azonban ez tartós odafigyelést igényel, már gyermekkortól kezdve. A melanoma leginkább azoknál a személyeknél jelentkezik, akiknek egyrészt több a bőrelváltozása (anyajegye, szemölcse stb.), másrészt a bőrgyógyászok nem tudják elégszer hangsúlyozni, hogy mennyire vigyázni kell a nyári, napfényes időszakban, különösen 11 és 15 óra között.

Fordítsunk figyelmet az UV-sugárzás elleni védelemre a melanoma megelőzése érdekében: használjunk naptejet, minél magasabb faktorút, ne felejtsük elolvasni a csomagoláson lévő utasításokat sem (vízálló-e a naptej, hány óránként kell kenni a bőrünket)! Mind a nők, mind a férfiak esetében kerülendő a legmelegebb órákban a napon tartózkodni, viseljünk zárt ruházatot, amennyiben ez kivitelezhető, emellett a nyári napsütésben hordjunk kalapot, ami megvédi arcunkat, füleinket, fejbőrünket a káros sugárzástól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?