Budapest, 2021. november 11.Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. november 11-én.MTI/Kovács Attila

Gulyás Gergely: döntött a kormány, visszatér a kötelező maszkviselés Magyarországon

2021. november 18. 15:21

Szokatlan időpontban tartott kormányinfót Gulyás Gergely. A kormány arról döntött, hogy szombattól zárt térben ismét kötelező lesz a maszkhasználat, védettségi igazolvánnyal lehet látogatni az 500 fő feletti rendezvényeket. Az egészségügyben kötelező lesz a 3. oltás is.

A kormány áttekintette a járványhelyzetet - mondta Gulyás Gergely, majd elsorolta a napi COVID-adatokat. A miniszter elmondta, az előrejelzések szerint a járvány negyedik hulláma november végén, december elején tetőzhet, de akár már 1-2 héten belül is reális lehet ez.

A szakemberek szerint érdemi védettséget csak az oltás jelent, és a nemzetközi tapasztalaok szerint is ott fékezték meg, ahol a harmadik oltást is beadták. A kormány mindenkinek javasolja a megerősítő oltás felvételét - mondta a miniszter.

A járványt akkor lehet megállítani, ha mindenki beoltatja magát, ha mindenki ezt megteszi, akkor az utolsó hullám lehet a negyedik.

Az iskolákban, felsőoktatásban az igazgatók dönthetnek a maszkviselési kötelezettségről. A szolgáltatók esetében mindenhol kötelező a maszkviselés, ahol egy helyiségben rendszeresen öt főnél többen tartózkodnak. Kérdésre válaszolva elmondt: az intézkedések addig lesznek érvényben, ameddig azt a járványügyi helyzet szükségessé teszi. Az egészségügyi dolgozóknak a második oltás utáni 7. hónap végéig kell felvennie a harmadik oltást. Azt nem tudta megmondani, milyen szankciói lesznek annak, ha valaki nem kéri a harmadik oltást, a kormányrendeletben fogják pontosítani - de Gulyás Gergely nem látja akadályát, ha hasonló retorziók lennének, mint az első két vakcina kötelezővé tételekor.

Ezt követően arról beszélt, hogy a NAV folyamatosan ellenőrzi, hogy a benzinkutak rontottak-e az üzemanyagaik minőségén azután, hogy a kormány befagyasztotta az üzemanyagárakat. Egyelőre a hatóságok egyetlen olyan benzinkutat sem találtak, ahol nem tartották volna be a 480 forintos maximális benzinárat.

Gulyás bejelentette, hogy a kisvállalkozók esetében megnyílik annak a lehetősége, hogy belépjenek az egyetemes szolgáltatói körbe. Így ők is a rezsicsökkentett árat fogják fizetni az energiáért.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kormányinfón a 12 év alattiak oltásáról is szó esett, jó eséllyel december elejére engedélyezik a 12 év alattiak beoltását.Tömegrendezvényeken eleve csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt, ezért nem tiltják be ezeket annak ellenére, hogy a MOK ezt kérte. Az iskolákban pedig Gulyás szerint az a legfontosabb, hogy működjenek, mert ha azok megállnak, akkor minden megáll. December elejére jó esély van rá, hogy lesz EMA engedély arra, hogy a 12 év alattiakat is be lehessen oltani.

A decemberben lejáró veszélyhelyzetet nyilván meg kell hosszabbítani, mert egy járványcsúcs előtt állunk - mondta Gulyás Gergely.

Valamint a benzinárstop három hónapig tart, ezután döntenek arról, hogy azt meghosszabbítják-e.

Bár Magyarország besorolása, csak úgy, mint a többi országé, változó, azonban a világ amellett döntött, hogy aki be van oltva, vagy rendelkezik teszttel, az utazhat. Erre törekszik Magyarország is, tette hozzá Gulyás Gergely, aki kiemelte, hogy biztonságra kell törekedni, azonban nem szeretnék, hogy a turizmus, vendéglátás leálljon. Gulyás beszélt a negyedik vakcináról is, kiemelte, hogy amennyiben szükséges lesz ez, úgy lesz elegendő védőoltás is.

Címlapkép: Kovács Attila, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25