9 °C Budapest
Mitől alakul ki az árpa a szemen? Tudd meg, az árpa a szemen meddig tart, az árpa a szemen fertőző-e!

Mitől alakul ki az árpa a szemen? Tudd meg, az árpa a szemen meddig tart, az árpa a szemen fertőző-e!

2021. augusztus 22. 17:34

A szemárpa az egyik leggyakoribb szemészeti megbetegedés, amellyel szinte mindenkinek meg kell küzdenie élete során legalább egyszer. Az árpa a szemen fertőző-e, ha igen, hogyan kaphatjuk el azt? Hogy néz ki az árpa a szemen, milyen szemárpa fajták vannak, és hogyan védekezhetünk az árpa ellen? Az árpa a szemen mitől alakul ki?

Cikkünkben eláruljuk, mitől alakul ki az árpa a szemen, mi a kellemetlen, égő és viszkető szemárpa oka. Mi az árpa a szemen valójában, mitől van árpa a szemen? Tudd meg, az árpa a szemen mennyi idő alatt múlik el és milyen az az árpa a szemen, ami nehezen gyógyítható? Hogyan zajlik az árpa a szemen kezelése, milyen árpa a szemen kenőcs alkalmazható a szemárpa ellen? Mit tegyünk, ha gyakran kiújul az árpa a szemen?

Mi az árpa a szemen? Mik a szemárpa tünetei?

A szemárpa, más néven hordeolum, egy gyakori szemészeti probléma, a szem környéki mirigyek gyulladásos megbetegedése okozza. Az árpa a szemen egy jellegzetes probléma, a szemárpa tünetei közé tartozik a szemhéj duzzanata, kipirosodása, a szemhéjban létrejövő nyomásérzés, amikor előrehajolunk. Az árpa a szemen járhat kipirosodott kötőhártyával (nem ugyanaz, mint a kötőhártya gyulladás!), a szemrés váladékozásával, illetve a szemhéjakon határozottan kitapintható göbök észlelésével.

A szemünket takaró, védelmező szemhéjunkat számos, különböző típusú mirigyek borítják, amelyek a könnyben lévő lipidek, vagyis olajos, zsíros váladék termeléséért felelősek. Vannak külső és belső mirigyek is: a szemhéj belső felületén találhatóak az ún. Meibom-mirigyek, ezek felelősek a belső árpáért, a ritkább, külső árpát pedig a szemhéj külső részén elhelyezkedő Moll- és Zeiss-mirigyek gyulladása okozza.

Akkor jön létre a szemkörnyéki mirigyek gyulladása, ha a mirigyek kivezető csatornája valamilyen okból kifolyólag eltömődik – ilyen ok például, ha a sok smink vagy a por eltömíti a nyílást. Az elzáródó csatorna mögött aprócska, nyugodt állapotban jól kitapintható göb alakul ki – ez a jelenség az árpa a szemen. Az árpa a szemen lehet egyetlen göb, de elhelyezkedhet egymás mellett több is belőle; ezeknek a göböknek a belsejében egy rostos burokkal körbezárt gennygóc található.

Az árpa a szemen gyakran jár gyulladással, viszketéssel, fájdalommal és kivörösödéssel, de maga az árpa a szemen nem veszélyezteti a látás épségét. A szemárpák egy része magától kifakad, ha a mirigy nyílása megnyílik, azonban egyes esetekben a gyulladás megszűnte után felhalmozódó genny betokozódik, önmagától nem távozik, így sebészeti beavatkozásra van szükség az eltávolításához – ez tipikusan a jégárpa esete.

Mitől alakul ki az árpa a szemen?

Az árpa a szemen attól alakul ki, ha valamelyik mirigy begyullad. A gyulladás okozója lehet vírusfertőzés, ami erőt vesz a legyengült immunrendszeren, illetve a cukorbetegséggel is összefügghet, ugyanis a diabétesz szemárpa-hajlamosító tényező. Árpa a szemen létrejöhet attól is, ha valaki sokat dörzsöli a szemét koszos kézzel, nem figyel oda a szemek higiéniájára, illetve a szemárpa okozója lehet a koszos, olajos, poros, vagy más módon szennyezett környezet is. Nők esetében a túlzott sminkhasználat is okozója lehet az árpa kialakulásának.

Az árpa a szemen fertőző-e?

Az árpa a szemen alapvetően nem fertőző, viszont, ha vírusok okozzák, azok érintés útján (közös szempilla spirál stb.) átterjedhetnek egyik szemről a másikra. Attól, hogy valakinek árpája van a szemén, nem kell távolságot tartanunk tőle, az árpa a szemen nem terjed cseppfertőzéssel, mint a légúti megbetegedések.

Az árpa a szemen mennyi idő alatt múlik el?

A legtöbb esetben a szemmirigyek gyulladása néhány nap/hét alatt elmúlik, azonban azoknál az embereknél, akik erre genetikailag hajlamosak, a gyulladás lehúzódása után nem ürül ki a mirigy, hanem megmarad a szemhéj belső vagy külső részén a göb. Az árpa a szemen, maga a göb sokszor hónapokon keresztül jelen van, mielőtt a beteg rászánná magát, hogy elmenjen szemorvoshoz – nemhiába, hiszen az el nem múló szemárpa eltávolítása igen kellemetlen élmény.

Árpa a szemen kezelése

Amennyiben friss az árpa a szemen (most jött létre a gyulladás, nincs tapintható göb, a szemárpa kezelése antibiotikum-tartalmú kenőccsel, szemcseppel történik, amit párakötéssel kombinálnak, hogy a gyulladás ne olvadjon be (vagyis ne tokozódjon be göb formájában). Ilyenkor az antibiotikumos kezelés mellett finoman masszírozgassuk a szemhéjat (ne nyomkodjuk, piszkáljuk erőszakosan az árpát!), illetve alkalmazzunk rajta meleg vizes vagy meleg kamillateás borogatást.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A frissen begyulladt mirigy kenőcsös kezelése és borogatása lehetővé teszi, hogy az árpa a szemen ne olvadjon be. Fontos tudnunk, hogy ebben az állapotban, ha nincs göb, az árpa a szemen nem műthető, hiszen a sebész nem tud még mit kivágni, kivenni. Ha a szemárpából magától genny folyik, az a „jobbik eset”, ugyanis azt jelenti, hogy az árpa a szemen kifakadt, vagyis nem fog göböt képezni és betokozódni. Ha az árpa nem múlt el még kezdeti fázisban és ki sem fakadt, a göb pedig kialakult, akkor szemárpa műtét szükséges.

Amikor az árpa a szemen műtét útján szüntethető meg, a szemészorvos Lidocain injekcióval érzésteleníti a szemhéj műtendő részét, ezt követően egy 2-3 milliméteres bemetszést ejt a kritikus területen és kiereszti a göbben található gennyt. Belső szemárpa esetén a szemhéj kifordítása, kifeszítése szükséges, hogy az orvos hozzáférhessen az árpához. A sebet nem kell összevarrni, az magától is egyszerűen begyógyul.

A műtétet követően egy napon keresztül a szemet bekötve kell tartani, majd antibiotikumos krémmel kell óvni a fertőzéstől, további gyulladástól. Az érzéstelenítő injekció beadása okozhat véraláfutásokat a szem környékén, azonban ettől nem kell félnünk, csak kozmetikai problémát okoznak és maguktól elmúlnak.

Árpa a szemen kenőcs

Az árpa a szemen, ahogy fentebb is írtuk, kezdeti fázisban még megszüntethető sebészeti beavatkozás nélkül; antibiotikumos szemárpa krém és szemárpa borogatás alkalmazásával is kezelhető. Az árpa a szemen kenőcs legtöbb esetben kisméretű tubusos kiszerelésben kapható, amiből a krémet egyenesen a szemhéj alá kell nyomnunk, majd sűrűn bepislognunk, hogy az egész szemhéj alatti területet átjárja az antibiotikum. A szemárpa kenőcs alkalmazása után célszerű 15-20 percet pihennünk, akár ledőlnünk egy kicsit aludni, hogy hasson a szemárpa krém.

A jégárpa

A szemárpák legkellemetlenebbik esete a jégárpa, ami a belső mirigyek gyulladásos megbetegedése. A jégárpa jellemzően a felső szemhéj középső részén jön létre, de kialakulhat egészen szélen, vagy az alsó szemhéjon is. Ez a szemárpa típus szinte soha nem fakad ki magától. A jégárpa egészen aprótól akár a borsószem nagyságú göböket képez, amelyeket sebészi úton kell eltávolítani.

Jégárpa esetén nem elég az árpa göbjében felhalmozódott gennyt lecsapolni, a gennyt körbehatároló, rostos szövetből álló burkot is el kell távolítani, különben az árpa a szemen ugyanazon a helyen kiújul. Ha több helyen, visszatérő jégárpa jelenik meg, a genny burkát a sebészeti eltávolítást követően mindenképpen el kell küldeni szövettani vizsgálatra, ugyanis a belső árpát képző mirigy daganatos megbetegedése is hasonló tüneteket produkál.

Mit tegyünk, ha kiújul az árpa a szemen?

Amennyiben az árpa a szemen a rendszeres antibiotikumos kezelés ellenére is kiújul, illetve többszöri árpa eltávolító műtét ellenére is megjelenik az árpa a szemen, mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot kezelőorvosunkkal, mert lehetséges, hogy szájon át szedhető, gyulladáscsökkentő antibiotikum kúrára lesz szükségünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm