11 °C Budapest
A church prepared to begin the celebration

Gulyás Gergely: ha elérjük az 5 millió beoltottat, akkor ezeket a rendezvényeket is meg lehet tartani

2021. április 29. 11:15

A mai Kormányinfó keretében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte, ha valaki ma regisztrál, az jó eséllyel egy héten belül oltáshoz juthat.

A miniszter elmondta, már most radikális csökkenés tapasztalható a fertőzések és a halálok számában az oltások hatására. Közölte, hogy a 4 milliómodik beoltott lakos pénteken kaphatja meg a vakcinát, ekkor dönthetnek az újraindításról.

Gulyás Gergely ismertette, hogy ha ez megtörténik, akkor a kijárási korlátozás éjféltől hajnal 5-ig lesz érvényben, boltok 11-ig lehetnek nyitva, a vendéglátóhelyek belső terei megnyithatnak a védetteknek és a gyermekeknek. A szállodák ugyanígy, állatkertek, múzeumok, színházak is látogathatók, edzőterembe a védettek mehetnek, illetve a gyermekek és az igazolt sportolók. 11 óráig látogathatók a sportrendezvények.

Azt is elmondta, hogy a hamis védettségi igazolvány büntetést von maga után, bűncselekménynek fogják tekinteni. 

Ezért a Büntető Törvénykönyvet módosítják, minősített eset lesz a védettségi igazolvány hamisítása. Emellett 100 ezertől egymillió forintig terjedő bírság vagy legsúlyosabb esetben egyéves bezárás is jöhet azoknak a szervezőknek, akik nem ellenőrzik a védettségi igazolványok meglétét.

Arról is beszámolt, hogy lakodalmakat mikortól lehet majd megtartani: ha már 5 milliómodik lakos is megkapta az első oltását. A kormány számításai szerint ez május harmadik hétvégéjén valósulhat meg. A családi rendezvényekkel kapcsolatban más esetben fennmaradnak a jelenlegi korlátozások.

Zárt terekben, boltokban, tömegközlekedésen továbbra is marad a maszkviselési kötelezettség. A védetteknek és a velük lévő kiskorúaknak viszont nem kell maszkot viselniük majd a kulturális- és sportrendezvényeken.  - mondja Gulyás Gergely.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A miniszter azt is közölte: ha elérjük holnap a 4 millió oltást, akkor azt követően karanténkötelezettség nélkül is be lehet jönni az országba védettségi igazolással - mondja Gulyás Gergely. Ez egyrészt vonatkozik majd a hazatérő magyarokra, illetve a kölcsönösen elismert védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre.

Meddig hatnak a vakcinák?

Az operatív törzs felügyeletével vakcinagazdálkodási terv készül, mivel az oltásbeszerzés ütemezése most már annak függvénye lehet, mikor érdemes elkezdeni előről az oltásokat. A legrissebb információk szerint a korábbi 6 hónapról már 8-9 hónapra kitolták a gyártók az előrejelzésüket, de akár 1-1,5 évig is hatékony maradhat az oltás.

Kiosztott védettségi igazolások

Eddig összesen 4,176 millió védettségi igazolást osztottak ki, 651 ezret fertőzésen átesettek és 3,525 milliót beoltottak számára. Ezek közül már 3,876 ezer igazolványt postáztak is. A visszajelzések alapján 96-97%-ban rendben halad a védettségi igazolások előállítása és postázása. 

 

Cikkünk frissül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem