A church prepared to begin the celebration

Gulyás Gergely: ha elérjük az 5 millió beoltottat, akkor ezeket a rendezvényeket is meg lehet tartani

2021. április 29. 11:15

A mai Kormányinfó keretében Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte, ha valaki ma regisztrál, az jó eséllyel egy héten belül oltáshoz juthat.

A miniszter elmondta, már most radikális csökkenés tapasztalható a fertőzések és a halálok számában az oltások hatására. Közölte, hogy a 4 milliómodik beoltott lakos pénteken kaphatja meg a vakcinát, ekkor dönthetnek az újraindításról.

Gulyás Gergely ismertette, hogy ha ez megtörténik, akkor a kijárási korlátozás éjféltől hajnal 5-ig lesz érvényben, boltok 11-ig lehetnek nyitva, a vendéglátóhelyek belső terei megnyithatnak a védetteknek és a gyermekeknek. A szállodák ugyanígy, állatkertek, múzeumok, színházak is látogathatók, edzőterembe a védettek mehetnek, illetve a gyermekek és az igazolt sportolók. 11 óráig látogathatók a sportrendezvények.

Azt is elmondta, hogy a hamis védettségi igazolvány büntetést von maga után, bűncselekménynek fogják tekinteni. 

Ezért a Büntető Törvénykönyvet módosítják, minősített eset lesz a védettségi igazolvány hamisítása. Emellett 100 ezertől egymillió forintig terjedő bírság vagy legsúlyosabb esetben egyéves bezárás is jöhet azoknak a szervezőknek, akik nem ellenőrzik a védettségi igazolványok meglétét.

Arról is beszámolt, hogy lakodalmakat mikortól lehet majd megtartani: ha már 5 milliómodik lakos is megkapta az első oltását. A kormány számításai szerint ez május harmadik hétvégéjén valósulhat meg. A családi rendezvényekkel kapcsolatban más esetben fennmaradnak a jelenlegi korlátozások.

Zárt terekben, boltokban, tömegközlekedésen továbbra is marad a maszkviselési kötelezettség. A védetteknek és a velük lévő kiskorúaknak viszont nem kell maszkot viselniük majd a kulturális- és sportrendezvényeken.  - mondja Gulyás Gergely.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A miniszter azt is közölte: ha elérjük holnap a 4 millió oltást, akkor azt követően karanténkötelezettség nélkül is be lehet jönni az országba védettségi igazolással - mondja Gulyás Gergely. Ez egyrészt vonatkozik majd a hazatérő magyarokra, illetve a kölcsönösen elismert védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre.

Meddig hatnak a vakcinák?

Az operatív törzs felügyeletével vakcinagazdálkodási terv készül, mivel az oltásbeszerzés ütemezése most már annak függvénye lehet, mikor érdemes elkezdeni előről az oltásokat. A legrissebb információk szerint a korábbi 6 hónapról már 8-9 hónapra kitolták a gyártók az előrejelzésüket, de akár 1-1,5 évig is hatékony maradhat az oltás.

Kiosztott védettségi igazolások

Eddig összesen 4,176 millió védettségi igazolást osztottak ki, 651 ezret fertőzésen átesettek és 3,525 milliót beoltottak számára. Ezek közül már 3,876 ezer igazolványt postáztak is. A visszajelzések alapján 96-97%-ban rendben halad a védettségi igazolások előállítása és postázása. 

 

Cikkünk frissül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?