Senior man obeying to curfew looking to empty street from his window. Covid-19, pandemic

Súlyos jelentés a koronavírus-járvány esetleges végéről: nincs pesszimistább nemzet a magyaroknál

2021. április 19. 14:02

Sehol nincsenek arányaiban olyan sokan azok az állampolgárok, akik szerint a koronavírus-világjárvány után már soha nem fog visszatérni az élet a normális kerékvágásába, mint Magyarországon. Az azonban már közös a világ sok országában, hogy a lakosság tetemes része meg van győződve arról, fél évnél hamarabb biztosan nem lesz olyan még az életünk, mint a koronavírus előtt volt.

Immáron több mint egy éve nyögi a világ az új koronavírus-járványt, és egy új, az Ipsos által készített nemzetközi felmérés a jövőre nézve is igen komor képet fest a Covid-19 utáni normalizálódásról. 30 ország válaszadója közül ugyanis kevesebb, mint egynegyednyien voltak azok, akik úgy gondolták, hat hónapon belül helyreállhat a normális, azaz a koronavírus-járvány előtti élet.

Ezzel szemben az összes országból átlagosan 34 százaléknyian vélekedtek úgy, hogy a járványkorlátozások valamilyen formában 12 hónapnál hosszabb ideig érvényben maradhatnak. Továbbá átlagosan 8 százaléknyian voltak azok, akik úgy gondolták

az élet immár „soha” nem tér vissza normális kerékvágásába.

A magyaroknál nincs pesszimistább nemzet

A nemzetközi felmérés keretei között az Ipsos azt a kérdést tette fel az országok lakóinak, hogy: „Mit gondol, mennyi idő telik el, mire visszatérhet a Covid előtti szokásos életéhez?” Erre hat lehetséges választ lehetett adni:

  • már vissza is tértem,
  • 1-3 hónap múlva,
  • a következő 6 hónapban,
  • a következő 12 hónapban,
  • több mint 12 hónap múlva,
  • soha.

Megdöbbentő, de igaz, Magyarországon voltak a legtöbben azok, számszerűen a megkérdezettek 15 (!) százaléka, akik szerint az élet már soha nem tér vissza a megszokott kerékvágásába. Utánunk a második legpesszimistább nemzet Japán volt, ott a megkérdezettek 14 százaléka vélekedett ugyanígy, míg 10 százalék vagy afeletti arányt mindössze további 5 országban (Oroszország, Mexikó, Lengyelország, Belgium, és Franciaország) mértek.

Ahogy a grafikonon látszik, a legpesszimistább magyarokon felül további 32 százaléknyian vannak azok, akik több mint 1 év múlvára teszik az élet normalizálódását. Ezzel ők számítanak a legnagyobb csoportnak. Szintén nagyon sokan, összesen 28 százaléknyian vannak azok, akik az elkövetkező egy évben "valamikorra" várják azt a pillanatot, amikor az életük vissza kerülhet a régi kerékvágásába.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ez azt jelenti, hogy a megkérdezettek mindössze 26 százaléka gondolja azt Magyarországon, hogy fél éven belül visszaállhat a világjárvány előtti rend. Közülük is csupán 9 százaléknyian vannak azok, akik mindezt 1-3 hónapon belül látják megvalósulni. Az eredményeket látva összességében azt lehet tehát mondani, hogy

Világszinten is nagy a baj

A magyar és a nemzetközi adatok is mutatják, hogy globális szinten közel azonosak azok az elvárások, hogy mennyi időben fog majd telni, mire az emberek visszatérnek a Covid-19 előtti normális életükhöz. Ez pedig a legtöbbek szerint csakis attól függ, hogy mikorra sikerül a pandémiát megfékezni. A problémákat, és sokak kilátástalanságát, pesszimizmusát jól szemlélteti, hogy a felmérés szerint a felnőttek átlagosan 45 százaléka mondja azt világszerte, hogy

mentális és érzelmi egészségi állapota rosszabbodott a világjárvány kitörése óta eltelt egy évben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?