11 °C Budapest
Gyõr, 2021. április 8.Moderna koronavírus elleni vakcina oltáshoz elõkészítve Szakál Ildikó háziorvos gyõri rendelõjében 2021. április 8-án.MTI/Krizsán Csaba

Operatív törzs: jövő héten érkezik az egydózisú vakcina Magyarországra

2021. április 8. 13:33

Érkezik az első szállítmány Janssen-vakcina Magyarországra. Az AstraZeneca oltóanyag kapcsán Müller Cecília kifejtette: az EMA szerint is lehet összefüggés a vakcina és a vérrögképződés között. Még további vizsgálatok szükségesek, hogy biztosan állítható legyen az összefüggés. Magyarországon nem volt még vérrögképződéses eset az oltás után.

Április 19-ig hatályban marad a schengeni határokon való ellenőrzés, valamint a maszkhasználati kötelezettség és a távoktatás is - ismertette Kiss Róbert az operatív törzs tájékoztatóján. A rendőr alezredes ismertette: szerdán 466 ember nem viselt maszkot ott, ahol kötelező lenne, ellenük intézkedtek a rendőrök.

A vendéglátókat érintő tilalom megszegése miatt 1 személy ellen kellett intézkedni, bezárásra nem került sor. Elmondta, 200 intézkedést végeztek a közterületi szabályok megszegése miatt. 35 intézkedés történt a korridorokon, 46 612-en vannak házikaranténban.

Már több mint 2,6 millió ember kapta meg az első, és több mint 1,1 millió a második oltását. A magyar lakosság 26 százaléka kapott már legalább egy adag vakcinát. Folytatódik az iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozók oltatása, 100 ezer főt hívnak be az oltópontokra - mondta el Müller Cecília.

Jövő héten érkezik az első Janssen-szállítmány, 28 800 embernek elég oltóanyagot kapunk első körben

- ismertette a tisztifőorvos, aki emlékeztetett, ez a vakcina egydózisú, tehát majdnem 29 ezer embernek elég a szállítmány. Az AstraZeneca oltóanyag kapcsán kifejtette: az EMA szerint is lehet összefüggés a vakcina és a vérrögképződés között. Még további vizsgálatok szükségesek, hogy biztosan állítható legyen az összefüggés. A magyar adatok szerint az oltottak és a nem oltottak között nem találtak többlet-megbetegedést, így itthon nem történt még ilyen eset.

Mindezért az Európai Gyógyszerügynökség továbbra isjavasolja a vakcina használatát, az lényegesen több előnnyel jár, mint a betegség elkapásának a kockázata. Ezt az ajánlást Magyarország is követi, a saját adataink is ezt támasztják alá.

Sajnos még mindig magas a halálesetek száma, éppen ezért a szabályok betartása. Minden járványügyi intézkedést be kell tartani a következő időszakban is

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- mondta. A 13. héten van némi csökkenés az új fertőzöttek tekintetében az előző héthez képest. A fertőzöttek átlagéletkora 46 év. A nők 54, míg a férfiak 46 százalékban érintettek, az életkori arányok nem változtak, az összes fertőzött 23 százaléka 40-49-es korosztályból, míg 17 százaléka az 50-59 éves korosztályból került ki. 

3122 település érintett a járványban, ez a hazai települések 99 százaléka. 16 százaléknyi fertőzöttet a fővárosban, 14 százalékot Pest megyéből azonosítottak, Zala megyében pedig 2 százaléknyi esetet regisztráltak. Úgy tűnik, elértük a harmadk hullám platózását, de nem tudni, hogy ez a szakasz meddig fog tartani - tette hozzá.

Fel fog kerülni az elhunytak listájára egy 8 hónapos csecsemő, aki ugyanakkor nem a koronavírus-fertőzésbe halt bele, hanem meningococcus okozta vérmérgezés vezetett a halálához. Müller Cecília ennek kapcsán elmondta, a gyermek környezetében sokan voltak fertőzöttek a koronavírussal, ő is elkapta, de az igazságügyi orvosszakértő szerint is a meningococcusba halt bele. Mivel Magyarországon minden olyan elhunyt felkerül a listára, akiben azonosították a koronavírust, így a csecsemőt is feltüntetik a járvány áldozatai között.

Fotó: MTI/ Krizsán Csaba (A képen a Moderna oltóanyaga látható, nem az egydózisú Janssen)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem