Ez az új őrület Magyarországon: idén ősszel te is belevághatsz

2018. október 1. 11:00

A futás igazi divatjelenséggé vált hazánkban az elmúlt néhány évben: népszerűsége már a fociét is felülmúlja. Ennek megfelelően a futóversenyek is fénykorukat élik, amit jól mutat, hogy a főváros legnagyobb eseményén, a SPAR Budapest Maraton Fesztiválon tavaly több 30 ezren indultak el. Hamarosan megkezdődik az őszi szezon, de vajon mennyire kell edzettnek lenni ahhoz, hogy az ember élvezni tudjon egy ilyen maratont? És minek köszönhető az, hogy évről évre egyre többen vágnak bele? Annak is utánajártunk, hogy a futás tényleg ingyenes sport, vagy valójában szükség van hozzá másra is az elhatározáson és egy kopott edzőcipőn kívül.

Egy tavalyi kutatás szerint több mint 800 ezer főre tehető a rendszeres futók száma Magyarországon és ezzel a futás a legnépszerűbb sportmozgás. A hazai futórendezvényekből is egyre több van: éves szinten már 1200 darabot rendeznek, míg néhány évvel ezelőtt alig 600 körül alakult ez a szám. A legnagyobb eseményeken pedig a 30 ezer főt is meghaladja az indulók létszáma. Mindek köszönhető ez a hatalmas növekedés, és lesznek-e még többen a magyar futók?

Így lett egyre több futónk

Azt mondhatjuk, hogy ma már az ország minden szegletében rendeznek futóversenyeket: szinte minden várost, falut, tavat vagy akár hegyet, völgyet igyekeznek kihasználni ilyen szempontból.

A futás népszerűségének növekedése világszerte megfigyelhető trend, gyakorlatilag mindenhol divattá vált ez a sport

- mondta el a Pénzcentrumnak Kocsis Árpád, a hazánk legnagyobb futóversenyeit lebonyolító Budapest Sportiroda (BSI) vezetője, aki egyben a futóversenyek nemzetközi szövetségének is az egyik vezetője. Szerinte ennek a változásnak fontos mozgatórugója, hogy az emberek kezdik észrevenni a mozgás fontosságát a magasan és közepesen fejlett országokban, ahol az olyan eszközök, mint a televízió, a számítógép, az autók, a lift vagy a mozgólépcső, mozgásszegény mindennapokat hoznak. A futás sokaknak kézenfekvő választás, hiszen nem igényel különösebb tehetséget vagy előképzettséget, és közben erős közösségformáló erővel bír.

Hazánkban az önkormányzatok is szorgalmazzák a változást azzal, hogy az utóbbi időben rengeteg településen építettek vagy újítottak fel futópályákat. Ezenkívül egyre több futóközösség és futóklub jön létre, és számos technológia áll rendelkezésre ahhoz, hogy az emberek mérjék és egymással is megosszák a teljesítményüket, aminek szintén komoly motivációs ereje van. Tehát bármilyen elemét is nézzük ennek a képletnek, egyértelmű növekedés látható.

Lehet az elhízott népességből futónemzet?

Kocsis Árpád szerint különösen pozitív ez a trend annak fényében, hogy milyen ijesztőek a magyarok egészségügyi statisztikái, köztük az elhízottak aránya a társadalomban. Szerinte az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás a valódi és hosszú távú megoldást jelentenek ezekre a problémákra. A futásban mindenkinek könnyű sikerélményt találni, mert bár elkezdeni nehéz, gyorsan történik a fejlődés: az ember eléri a stabil 3 kilométert, aztán jön az 5, majd a bűvös 10 kilométeres táv, és így tovább.

A kedvező élettani hatások is rövid idő után jelentkeznek, ez alatt pedig nemcsak a fogyást kell érteni, hanem például az állóképesség növekedését vagy a testről alkotott önkép javulását. Ráadásul nem kötött életkorhoz vagy edzettségi szinthez: nem véletlen, hogy fiatalokat, időseket és babakocsival futó szülőket is látunk a futópályákon

- véli a BSI vezetője.

A hazai futóeseményeknek is egyre színesebb a közönsége, amellett, hogy a létszám is évről évre növekszik. Budapest legnagyobb futórendezvénye jelenleg a SPAR Budapest Maraton Fesztivál, amelyen tavaly rekordszámú, 32 ezer induló vett részt. Idén újabb csúcsra számítanak a szervezők, bár az időjárási viszonyok is sokat nyomnak a latba egy ilyen szabadtéri - októberi - rendezvénynél. A több tízezres futóesemények egyébként kiemelkedőnek számítanak a régióban, mert a környező országokban a 15 ezer fősnél nagyobb rendezvényt nem találunk. Még a 80 milliós lélekszámú Németországban is csak négy-öt esemény előzi meg méretében hazánk legnagyobb futórendezvényeit.

Ennyibe kerül, ha belevágsz

Nincs ingyen a futás sem, ha intenzíven akarjuk végezni, azonban minden költséggel együtt még mindig ez lehet az egyik legolcsóbb kültéri sport. Korábbi cikkünkben összeszedtük, mennyire terheli meg a pénztárcát. A kezdethez valóban elég lehet az elhatározás, az erre szánt idő és egy régi futócipő a szekrény aljáról. Azonban miután a heti 1-2 lazább edzés 3-4 alkalomra ugrik, és a korábbi stabil 3 helyett rendszeressé válnak a 10 kilométerek, tudatosul, hogy jobb felszerelésre van szükség.

Egy megbízható futócipő körülbelül 20-25 000 forintnál kezdődik és ez még egyáltalán nem a profi kategória, azok ugyanis inkább az 50 ezret verdesik.
Egy szettnyi alapruházat (megfelelő futónadrág és könnyen száradó, jó légáteresztésű futópóló) ára összességében 10 ezer forintból jön ki.

Egy futócipőt 850-1100 kilométer közti használat után érdemes lecserélni, ezek mellett pedig mindössze a nevezési díjakat kell kifizetni, ha az ember a maratonokba is belevágna. A magyar rendezvények nevezési díjai a legolcsóbbak között vannak Európában. Már 4-6 ezer forintért is található kis létszámú hazai maraton, míg Budapesten a nevezés időpontjától függően 12-21 ezer forintot kell fizetni, a futóversenyek (42 kilométeres táv alatt) közül pedig a legtöbb ingyenes.

Mit ad egy maraton a kezdőknek?

A teljes maraton lefutása 42 kilométert jelent, ami az átalagos emberi futóteljesítmény csúcsa, ezért erős elhatározás és komoly felkészülés kell hozzá. Fél-1 éves edzésterv végrehajtása után teljesítik olyan futók, akik mindent alárendelnek ennek a célnak, ezért elérése euforikus élményt jelent számukra.

Kocsis Árpád, aki többek között a SPAR Budapest Maraton Fesztivál versenyigazgatója is, lapunknak elmondta, hogy a 42 kilométeres maraton mellett további 9 rövidebb távon is lehet indulni. Tavaly a maratonra 7 000, a 10 kilométer feletti távokra 12 ezer, míg a rövidebb futásokra 13 ezer induló jelentkezett. A távok sokasága miatt nevezik fesztiválnak az eseményt.

A rövidebb távokat azok is kényelmesen le tudják futni, akik nem sportolnak rendszeresen. Ráadásul a jó hangulatú, zenés, fesztivál jellegű rendezvény többeknek megadja a kezdő lökést ahhoz, hogy rendszeres futókká váljanak. Olyanok is vannak, akik először csak szurkolni mennek, és ez az élmény hozza meg a kedvüket a mozgáshoz és a futóversenyekhez. Bár ahogy fentebb részletesen leírtuk, a közhiedelemmel ellentétben a futás nem ingyenes sport, nem jár magas költségekkel. A futóversenyek esetében pedig érdemes figyelembe venni, hogy a nevezési díj többnyire nemcsak a részvételi lehetőséget tartalmazza, hanem például:

  • frissítőpontok használatát;
  • útvonal biztosítást,
  • egyedi emlékpólót;
  • a sikeres teljesítőknek célba érkezés után egyedi befutóérmet;
  • orvosi szolgálatot;
  • chipes időmérést.
A cikk megjelenését a SPAR Magyarország támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem