28 °C Budapest
Így is elmehetsz táppénzre: egy forintot sem buksz a fizetésedből

Így is elmehetsz táppénzre: egy forintot sem buksz a fizetésedből

2018. január 11. 05:45

Itt a tél, közeleg az influenzajárvány, így sokan fognak rákényszerülni, hogy táppénzre menjenek vagy betegszabadságot vegyenek ki. Amennyiben egészségpénztári tag valaki, akkor az egész tortúrát jóval olcsóbban megúszhatja, mint aki nem. Még nem késő belépni, mutatjuk, pontosan milyen szabályai vannak a rendszernek, és melyik pénztárat érdemes választani.

Télen sokkal könnyebb ágynak esni, mint nyáron. Elég ha csak egy sima megfázásra vagy a potenciálisan közelgő éves influenzajárványra gondolunk. Azon túl, hogy egy megbetegedés esetén jelentősen megnőnek a költségeink (hisz legtöbbször gyógyszereket kell vennünk), még a bevételünk is csökken, hisz sem a betegszabadság, sem pedig a táppénz időszakára nem jár a rendes fizetésünk, csak annak egy része.

Betegszabadság vs. táppénz

A betegszabadság és a táppénz közötti legfontosabb különbség, hogy betegszabadságra csak saját jogon, táppénzre viszont akkor is jogosultak lehetünk, ha például eltartott gyermekünk betegsége miatt nem tudunk dolgozni menni.

A betegszabadság és a sajátjogú táppénz között is van azonban rengeteg különbség. A legfontosabb, hogy betegszabadság alatt, amelyből 15 nap jár évente, a bruttó bérünk 70 százalékát kapjuk meg, míg táppénzes időszak alatt legfeljebb a fizetésünk 60 százaléka jár, ha otthon vagyunk betegek, és 50 százaléka, ha épp kórházban fekszünk.

További fontos megkötés, hogy a táppénzes időszak alatt legfeljebb a minimálbér kétszeresének harmincad részét kaphatjuk meg naponta, tehát 2018-ban ez az érték nem lépheti át a napi 9 200 forintot.

Míg a táppénzt az állam folyósítja, addig a betegszabadságot a munkáltató fizeti. Egyéb részleteket a témával kapcsolatban, például azt, hogy milyen esetekben vagy jogosult táppénzre vagy betegszabadságra, a Magyar Államkincstár honlapján találsz, ide kattintva.

Ilyen esetekben jól jöhet, ha van egészségpénztári megtakarításunk, hisz a betegszabadság vagy táppénz alatt kieső nettóbérünket az egészségpénztári számlánkról adómentesen kompenzálhatjuk. Ezen túlmenően, szintén adómentesen vehetünk fel pénzt róla többek között gyógyszerre, egészségügyi segédeszközre, továbbá magánorvosi ellátást is fizethetünk erről a számláról.

Kivenni elég egyszerű a megtakarításunkból. Előfordulhat, hogy az egészségpénztárunk leszerződött azzal a patikával vagy orvossal, ahol vásároltunk vagy szolgáltatást vettünk igénybe. Ebben az esetben egészségkártyával is fizethetünk (ez olyan, mint egy bankkártya, csak erről az egészségpénztári megtakarításunk terhére költhetünk pénzt), ha pedig nincs szerződés a pénztárunk és a szolgáltató között, akkor a nevünkre kiállított számla ellenében kapjuk vissza a kifizetett összeget.

Hogy kerülhet pénz a számlánkra?

A számlánkra alapvetően két forrásból, a munkáltatónktól a cafetéria-keretünk terhére, valamint saját magunk által befizetve kerülhet pénz. Az első esetben 40,71 százalék adó és járulék terheli a befizetést 2018-ban, adható felső összeghatár viszont nincs.

Ez még mindig jóval olcsóbb a munkáltatónak, mint munkabért fizetni, hisz például egy bruttó 300 ezres fizetés járulékokkal együtt 370 500 forintba kerül a munkáltatónak, míg a nettó bérünk ez alapján (családi és egyéb adókedvezmény nélkül) 199 500 forint lesz. A teljes költség tehát a nettó bérünkhöz viszonyítva 85,71 százalék.

Ez viszont csak a munkáltatói hozzájárulás, lehetőségünk van saját zsebből is befizetni pénzt az egészségpénztári számlánkra, ekkor pedig 

még 20 százalék adókedvezményre is jogosultak leszünk. Ennek maximális mértéke 150 ezer forint, tehát 750 ezer forintos éves befizetéssel vehetjük igénybe a teljes adókedvezményt, melyet az éves adóbevallásunkkor tudunk érvényesíteni.

A befizetéseken túl, igénybe lehet még venni adókedvezményt a megtakarításaink lekötése és bizonyos prevenciós szolgáltatások igénybevételekor is, de ezek is beleszámítanak az éves 150 ezres felső korlátba.

Mi alapján döntsek?

Ha még nem vagy egészségpénztári tag, akkor számtalan szolgáltató közül választhatsz. Mivel a törvény szigorúan szabályozza a pénztárak működését, ezért abban semmi különbség nincs, hogy melyik pénztárnál, milyen egészségügyi költségeket számolhatsz el. Kényelmi szempontból persze jobb, ha olyan pénztárba lépsz be, mely sok szolgáltatóval van szerződésben, hisz ekkor az egészségkártyával is fizethetők a költségek, így nem kell sem meghitelezni a költséget saját pénzedből a pénztárnak, sem pedig számlákkal bajlódni.

Mi most három szempontot vettünk górcső alá, melyeket érdemes figyelembe venni, amikor egészségpénztárat választasz. Az első szempont, hogy rendelkezzen minél nagyobb tagsággal, hisz ebben az esetben többen teremtik elő azt az összeget, amelyből a pénztár működik.

Ez azért fontos, mert a befizetéseid néhány százalékát működési költségekre vonja le a pénztár, azt tehát nem tudod elkölteni. Mivel egy pénztár üzemeltetési költsége nem növekszik egyenesen arányosan a tagok számával, ezért egy nagy tagsággal bíró intézmény hatékonyabban fog tudni működni, így nagy az esély arra, hogy a megtakarításaid kisebb részét vonják csak le működésre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A következő szempontunk pont ehhez kapcsolódik. Ha kihasználnád a teljes, 150 ezres adóvisszatérítést, akkor évi 750 ezer forintot kell befizetni a pénztárba. Azt vizsgáltuk meg, hogy ebből mekkora rész kerül az egyes pénztáraknál a fedezeti alapba, azaz mennyi pénzt költhetsz el egészségügyi költségekre.

A harmadik szempontunk pedig az volt, hogy a tagság mekkora része 40 év alatti. Ez azért fontos, hogy hosszútávon biztosítva legyen a fizető tagok létszáma, amely a stabilitás illetve a jövőbeni hatékony működés záloga is lehet.

Kiket válasszak?

A kiszamolo.hu 2015-ös egészségpénztári körképe alapján vizsgáltuk meg a fenti három szempont segítségével azokat a pénztárakat, melyeknek akkor legalább 100 ezer tagja volt.

Az egészségpénztárak által elkészített beszámolók alapján jelenleg még csak a 2016. év végi adatok nyilvánosak, így ezeket használtuk fel az elemzésünkhöz. Az OTP Egészségpénztár 2016-os beszámolója alapján közel 1,1 millió (1 086 640) egészségpénztári tag van Magyarországon.

Méret: 1. OTP, 2. Prémium Egészségpénzár, 3. MKB-Pannónia

Az éves zárólétszám alapján a legnagyobb az OTP Egészségpénztár volt 240 869 taggal, őket követte a Prémium Egészségpénztár 200 752 fővel, a bronzérmes pedig az MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár lett, tagságuk 187 144 főből állt.

Mennyi marad 750 ezerből? 1. MKB-Pannónia, 2. OTP, 3. Prémium Egészségpénztár

Amennyiben most 750 ezer forintot fizetünk be a számlánkra, abban az esetben a legmagasabb elkölthető egyenlegünk az MKB-Pannóniánál lesz, 722 250 forint. Őket követi az OTP 713 850 forinttal, és csak kicsit van lemaradva a Prémium Egészségpénztár, ahol a 750 ezer forint befizetésből 713 850 forint marad.

Fiatalok a tagok között: 1. MKB Pannónia, 2. Prémium Egészségpénztár 3. Patika Egészségpénztár

A harmadik szempont az volt, hogy mennyire fiatal a tagállomány. Ebben az összehasonlításban is az MKB Pannónia végzett az élen a vizsgált pénztárak közül, mivel tagságuk 45,3 százaléka van 16 és 40 év között. Szinte nincs is lemaradva tőlük az ezüstérmes Prémium Egészségpénztár 45,2 százalékkal, és a harmadik helyezett Patika Egészségpénztár is csak épphogy megelőzi a negyedik helyezett OTP-t (41,3 százalék és 41 százalék sorrendben).

Készítettünk egy összefoglaló infografikát is, ahol a fenti adatok összehasonlíthatóak. Kiindulási pontunk ugye egy 2015-ös körkép volt, ott még 100 ezer feletti tagsággal rendelkezett a Tempó és a Medicina Egészségpénztár is, de azóta mindkét intézménynek jelentősen csökkent a taglétszáma.

NEKED AJÁNLJUK
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?