17 °C Budapest

Operatív törzs: egyre nagyobb az egészségügyi rendszer leterheltsége

2020. november 4. 11:56

Egyra nő az egészségügyi rendszer leterheltsége a tisztifőorvos szerint. Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján azt mondta, igyekeznek megőrizni a kórházak működőképességét.

Az egész országra veszélyhelyzetet hirdetett a kormány - ismertette Gál Kristóf, az ORFK-szóvivője az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Ma éjféltől kijárási korlátozás lép életbe, mindneki köteles otthon tartózkodni, csak munkavégzés, vagy életvédelmi céllal megengedett a lakóhely elhagyása. A kijárási korlátozás éjféltől reggel ötig tart. Sportrendezvények esetében is szigorodtak a szabályok. A járvány terjedésének a csökkentése érdekében ismételten érvénybe lépett az ingyenes parkolás az egész országban.

Ha a rendőrség a kötelezettségek megszegését tapasztaja, figyelmeztetést alkalmaz, 100 ezer és 1 millió forint közötti bírságot szabhat ki, az intézmény pedig legalább egy napra, legfeljebb egy évre bezárathatja. Tegnap országszerte 72 esetben intézkedtek kereskedelmi üzletekben a védelmi intézkedések szabályainak megszegése miatt, 39 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, 14 főt pedig feljelentettek. Több mint 5000 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt egy napban, ebből több mint ötszázat határátlépés miatt.

Beszámolt arról, hogy egy XX. kerületi üzletben 5 alkalmazott nem viselt maszkot, ezért a súlyos szabálytalanság miatt 3 napra bezárták az üzletet, és helyszíni bírságot szabtak ki a rendőrök az alkalmazottakra, akik hétfőtől nagyobb erővel végzik az ellenőrzéseket.

Müller Cecília ismertette: szomorú rekordok dőltek meg az elmúlt napokban, a legfiatalabb meghalt személy 28 éves volt. Exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, 4871 beteg van kórházban, egyre nagyobb az egészségügyi rendszer leterheltsége.

Az intézkedések azt is szolgálják, hogy a kórházak működőképességét megtartsuk

- tette hozzá a tisztifőorvos.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Alig van már olyan település, ahol ne lenne már jelen potenciálisan a vírus, ahol nem regisztráltak még beteget, ott sincs kizárva, hogy valaki tünetmentesen fertőz. Éppen ezért kerülni kell a zsúfolt területeket, a maszkot helyesen kell használni, és folyamatosan fertőtleníteni kell. Nem szabad belefáradni a szabályok fokozott betartásába

- hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Egy hét alatt másfélszeresére nőtt az igazolt fertőzöttek száma Magyarországon, szinte hétről-hétre látják az átlagéletkor emelkedését. A járvány kezdete óta a betegek 21 százaléka a 40-49 éves korosztályból került ki, 15 százalék 65 éves vagy idősebb volt, 4,4 százalék a gyermekek aránya. A fertőzöttek átlagos életkora kúszik felfelé, a második hullám elején a 20-29 éves korosztály volt a leginkább érintett, ez hétről hétre emelkedik, most 45,7 év - az új fertőzöttek negyede is a 40-49 éves korosztályból kerül ki a tisztifőorvos szerint.

Bár a veszélyeztetettek köre nem változott, de Müller Cecília elmondta, hogy már egészen fiataloknál is komoly szövődményei lehetnek a betegségnek, amelyek halálosak is lehetnek. Nem lehet tudni, kinek milyen az immunrendszere, hogy reagál a fertőzéssel szemben, éppen ezért is kell betartani a szabályokat.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem