15 °C Budapest

Koronavírus: itt van Orbán Viktor bejelentése, március 16-tól bezárják az iskolákat

2020. március 13. 21:30

Orbán Viktor 2020. március 13-án újabb védelmi intézkedéseket jelentett be a koronavírus-járvány miatt. E szerint - többek között - új digitális munkarend lép életbe az iskolákban. Március 16-tól, hétfőtől új, iskolán kívüli digitális munkarendet vezet be a kormány, azaz az intézmények jelenlegi formájukban nem működnek tovább, a rendelet visszavonásáig bezárnak.

A miniszterelnök bejelentése szerint a mai napon 10 akciócsoportot állított fel a kormány. Ezek a következők:

  • Oktatási akciócsoport (vezetője: Maruzsa Zoltán)
  • Járványügyi mobil konténerkórház felépítéséért felelős akciócsoport (vezetője: Tóth Tamás vezérőrnagy)
  • Létfontosságú vállalatok biztonságáért felelő akciócsoport (vezetője: Benkő tibor tábornok)
  • Nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport (vezetője: Menzer Tamás)
  • Kommunikációs akciócsoport (vezetője: Kovács Zoltán)
  • Rendkívüli jogrendért felelős kciócsoport (vezetője: Gulyás Gergely)
  • Pénzügyi akciócsoport (vezetője: Varga Mihály)
  • Gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport (Vezetője: Máger Andrea)

Utóbbi két akciócsoporttal kapcsolatban Orbán Viktor megjegyezte, hogy "arra számítunk, hogy a gazdaság hamarosan megáll, és majd újra kell indítani; amihez kormányzati döntésekre lesz szükség."

  • Koronavírus kutatócsoport, melynek feladata vakcinafejlesztés lesz (Vezetője: Jakab Ferenc prof.)
  • Határellenőrzési akciócsoport (Vezetője: Balogh János altábornagy)

A védekezéssel kapcsolatbn Orbán Viktor megosztotta, hogy több ezer mintavételhez elegendő laborkapacitás áll rendelkezésre. A laborvizsgálatok kapcsán a WHO előírásait alkalmazzák majd, ezek alapján határozzák meg többek között a vizsgálatba vonandó személyek körét is. A miniszterelnök közlése szerint kesztyűből 22 millió pár áll rendelkezésre, sebészi maszkból 1,2 millió darab, és érkezik további egymillió műtéti maszk is. Lélegeztetőgépből és altatógépből 2-2 ezer darab érhető el jelenleg az országban - ez azt jelenti, hogy akár több tízezer megbetegedés esetén is helyt tudnak állni a kórházak, de "újabb gépek beszerzéséről is döntöttünk" - mondta a miniszerelnök.

Beutazási tilalom Izraelből

Mivel az újonnan megbetegedettek között vannak olyanok, akik Izralből érkeztek Magyarországra, ezért Izraelből sem lehet beutazni Magyarország területére - jelentette be a kormány döntését Orbán Viktor. Az Izraelből érkező magyar állampolgárokra pedig 14 napos hatósági otthoni karantén vár, hasonlóan, mint Kína, Olaszország, Irán, Dél-Korea esetében.

Bezárnak az iskolák március 16-tól

"Döntéseket hoztunk az oktatásra nézve is. Arra kell készülnünk, hogy nem hetekről, hanem hónapokról lesz szó, ezért az életünk is néhány hónapra változik majd meg. Ezekhez a változásokhoz mindenkinek, így a diákoknak és a tanároknak is alkalmazkodniuk kell" - fogalmazott Orbán Viktor. Mint mondta, az Oktatási akciócsoport megfogalmazta első javaslatait, amelyeket el is fogadott a kormány. Eszerint március 16-tól új oktatási munkarend lép életbe, melynek neve:

Tantermen kívüli digitális munkarend

Az igazgatónak viszont be kell mennie az iskolába, és a tanároknak is folytatniuk kell a tanítást digitális eszközökkel, aki tudja, otthonról, ha vannak ilyen ezközei, ha nincsenek, akkor az iskola digitális eszközeit veheti majd igénybe. Orbán Viktor szólt arról is, hogy megindítják a későbbre tervezett digitális infrastruktúra kiépítését az oktatási intézményekbe. "Lehet, hogy döcögni fog, de még mindig sokkal jobb, ha folytatjuk a tanítást digitális eszközökkel, mintha ezt egyáltalán nem tennénk, és a tanulási időszak véget érne" - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint így jó esély van rá, hogy az érettségire is fel tudnak majd készülni a diákok, így a szokott rendben meg lehet majd tartani a vizsgákat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Ha kell, ha vannak olyan helyek, ahol ez szükséges, akkor kiscsoportos gyermekmegőrzést is tudunk biztosítani, de jobb lenne, ha a gyermekek otthon maradnának. Ezzel kapcsolatban végezetül szeretnék egy kérést intézni önökhöz. A gyermekekre ne a nagyszülők vigyázzanak

- javasolta a kormányfő.

A legfontosabb az idősek védelme

"A koronavírus járvány a fiatalokat nem veszélyezteti, a magam korabelieket sem. Ha megkapjuk, akkor egy átlagos influenza megpróbáltatásával kell szembenézni, vagyis kibírjuk. Ezzel szemben a szüleink és a nagyszüleink, az idősek komoly bajba kerülhetnek, mert ez a vírus egy életveszélyes fertőzést jelent. Most törődni kell a gyermekeinkkel, de vigyázni a szüleinkre és a nagyszüleinkre kell" - figyelmeztetett.

Az Orbán Viktoráltal bejelentett intézkedések hamarosan rendelet(ek) formájában is megjelennek. A konkrét részletszabályokról a Pénzcentrum elsők között fog beszámolni.

Minden a koronavírus-járványról ITT - KATT!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem