2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika

Kiderült a nagy D-vitamin titok: feleslegesen tömnek minket pirulákkal?


Nem erősítik a felnőttek csontjait a D-vitamin készítmények, és egy kutatás szerint nem is javítják a csontok ásványianyag-sűrűségét, és a csonttöréseket sem lehet velük megelőzni. Sőt a szakemberek azt tanácsolják, aki eddig ilyet szedett, az hagyja abba.

A tudósok megcáfolták az eddig általánosan elfogadott közhiedelmet a vitamin jótékony hatásáról. Állítják: ezek csupán csekély mértékben igazolhatók. Dr. Mark J. Bolland, az Aucklandi Egyetem docense arra is emlékeztetett, hogy már korábbi kutatásokban is kimutatták: nagyon kevés valóságtartalma van mindannak, amit az egyébként népszerű vitaminkészítményekről állítanak - idézi a CNN. A tanulmányban több mint 53 ezer esetet vizsgáltak ki, a legtöbb páciens egyébként 65 év feletti nő volt.

Ugyanakkor a D-vitamin más ritka betegségek, illetve egyes ráktípusok megelőzésében sokat segíthet a kutatók szerint, ám Bolland még így is azt javasolja azoknak az orvosoknak, akik a D-vitamint ajánlják a betegeknek a csontok megerősítésére, hogy vizsgálják felül az álláspontjukat a tanulmány eredményének megfelelően.

Nem mindenható orvosság

Egy másik szaktekintély, J. Chris Gallagher a kapcsolódó írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az internet és a közösségi média meggyőzte az embereket - pácienseket és orvosokat egyaránt -, hogy a D-vitamin valamiféle "univerzális gyógyszer", pedig ez korántsem így van.

Ez a gondolkodás emlékeztet arra a lelkesedésre, amely támogatta az A-vitamin, a C-vitamin és az E-vitamin évek óta elterjedt használatát, az összes ilyen vitaminvizsgálat később klinikailag negatívnak bizonyult

- jelentette ki Gallagher. Ismert, korábban több vitaminról is elterjedt, hogy például a rák ellen nagyon hatékonyak, ám ezt a kutatók sorra cáfolták.

A tanulmányt kritizálók a többi között abba kötöttek bele, hogy az emberiség nagyjából hat százaléka D-vitamin hiányban szenved, ezért nekik igenis fontos lenne az utánpótlás. "A jelentés tartalmazza az összes rendelkezésre álló D-vitamin-tesztet, de az ilyen kísérletek túl kevés résztvevőt tartalmaztak, vag nem elegendő D-vitamin-dózist alkalmaztak és elégtelen a kezelés időtartama is" - mutatott rá Dr. Robert Clarke, az oxfordi egyetem docense, aki szerint ezért a kísérletben nem volt lehetőség behatóan megvizsgálni a vitamin hatásait.

Többen amiatt is aggódtak, hogy esetleg a vitaminhiányosok is felfüggesztik a kiegészítők szedését a tanulmány hatására, ami további komplikációkhoz vezethet.

Fölöslegesen tömnek pirulákkal

Korábban többfajta vitaminról is kiderült, hogy nem feltétlenül érdemes tabletta formájában beszedni őket. A multivitaminokat például egyáltalán nem tanácsos bevenni, mivel az ilyen készítményekben általában olyan vitaminok is vannak, amelyeket nem tanácsos túladagolni. Az efféle tabletták helyett kiegyensúlyozott étrendet javasolnak az orvosok, azzal is be lehet vinni a szükséges vitaminokat.

Az antioxidánsokról (A-, C-, E-vitaminok) sokan tartották úgy, hogy megelőzhetik a rákot, de egy nagymintás kutatás szerint például azok a dohányzó férfiak, akik A-vitamint szedtek, nagyobb eséllyel kaptak tüdőrákot. A C-vitaminról kiderült, semmit, vagy csak nagyon keveset hat a megfázás ellen, aki viszont napi 2000 milligrammnál többet vesz be, annak nagy eséllyel számítania kell egy igen kellemetlen vesekőre - tabletták helyett inkább gyümölcsökből vigyük be a szükséges adagot.

A B3 vitamin nagy dózisa sem csökkenti a stroke, vagy a szívroham esélyét. Sőt, egy kutatásból kiderült, hogy akik marékszám szedték a B3-at, azoknál májproblémák, belső vérzés, vagy egyéb fertőzések is jelentkeztek - jóval nagyobb eséllyel, mint azoknál, akik nem szedték a B3-at.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos