21 °C Budapest

Későn kapnak észbe a magyarok: fityingjük nem marad, ha beüt a krach

2020. szeptember 22. 11:00

Nem túl fényes a magyar fiatalok öngondoskodási hajlandósága: ahogy a Pénzcentrum a biztosítótársaságoktól megtudta, nem csak a nyugdíjbiztosításoknál, de az életbiztosítások esetében is eléggé alulreprezentált a 30 év alatti korosztály - pedig, aki életbiztosításban gondolkodik, annak érdemes mielőbb lépnie, hogy jobb feltételekkel szerződhessen le. Jellemzően 40-45 évesen döbbenünk rá, hogy egészségünk nem feltétlenül tart majd ki életünk végéig, ekkor szánjuk el magunkat egy életbiztosításra is. A legnagyobb biztosító társaságok azt is elárulták, hogy jócskán akadnak 90 év feletti szerződött ügyfelek is, de van 101 éves magyar biztosított is.

Általánosságban kijelenthető, hogy a fiatalabb generáció kevésbé tervez előre Magyarországon: korábban a hazai biztosítótársaságoktól megtudtuk, hogy a magyarok csak 40-45 éves korukra ébrednek rá például, hogy jóval kevesebb jövedelmük lesz, ha elmennek nyugdíjba - ebben a korosztályban kötünk jellemzően nyugdíjbiztosítást. Most a Pénzcentrum arra volt kíváncsi, mi a helyzet az életbiztosításokkal: többek között kiderült, hogy ezen termékek esetében is inkább az idősebb korosztály reprezentálja magát.

Hirtelen pénzre van szükséged? Válogass a bankok ajánlatai között a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorában!

Kádár Péter, a Groupama Biztosító termékmenedzsment igazgatója megkeresésünkre arról beszélt, hogy náluk jellemzően a 40 felettieknél érezhető érdemi növekedés az életbiztosításoknál, a 30 év alatti korosztály 10 százalék alatti arányban van jelen. Kérdésünkre Kádár Péter elárulta azt is, hogy már egy éves korú szerződőjük is van és jónéhány 90 év feletti ügyfele is van a Groupamának.

A legnépszerűbbek náluk a Releva és Revita élet-baleset-egészségbiztosítási termékek, az ügyfelek átlagosan 10-20 ezer forint közötti összeget fizetnek be a különféle életbiztosításokba. Arra a kérdésünkre, hogy milyen életkorban érdemes életbiztosítást kötni, Kádár Péter azt mondta,

Minden olyan élethelyzetben érdemes, amikor a hátramaradottak ellátása, vagy életszínvonaluknak a biztosítása nehézségekbe ütközne egy sajnálatos esemény bekövetkeztekor.

Havi párezerből bevédheted magad

Az Uniqa tapasztalatai szerint jellemzően a 45-50 éves korosztály érzi úgy, hogy esetleges haláluk esetén is gondoskodni kellene szeretteikről. Balesetbiztosítások vonatkozásban már a 30-as korosztály is mutat hajlandóságot a biztosítás vásárlásra. Egészségbiztosítások esetében összegbiztosítást inkább a 40-es korosztály vásárol, ők már szembesülnek azzal, hogy az egészség nem feltétlenül kiséri végig az életünket és egy betegség milyen anyagi nehézséget jelentet. Szolgáltatásfinanszírozó biztosítást jellemzően a 30-as, nagyobb városokban élő, magasabb jövedelmű réteg vásárol - tudtuk meg a biztosítótól. Hozzátették,

a 30 év alattiak öngondoskodási hajlandósága még mindig elég alacson Magyarországon.

A legnépszerűbb termék a Puzzle balesetbiztosítás, mely baleset esetén ad segítséget, akár az "egyszerű" csonttörés estén, akár a mardanadó egészségkárosodás esetén, de egy komolyabb Magyarországon kívül, de Európában bekövetkezett baleset esetén akár a szállítás, mentésben is segítség lehet. Az Uniqa adatai szerint átlagosan az alábbi összegeket fizetik be a biztosításaikba az ügyfelek:

  • Élet: 70 000 Ft/év,
  • Baleset 30 000 Ft/év,
  • Égészség: 70 000 Ft/év

Tehát akár már havi párezer forintért is védettek lehetünk, nem kerülünk nehézségbe valamilyen váratlan helyzet esetén sem. Az Uniqa arra is felhívta a figyelmet, hogy aki életbiztosításban gondolkodik, annak minél fiatalabb korában érdemes cselekednie: hiszen akkor az egészségi állapotunk általában kedvezőbb így kockázatszűkítés és pótdíj nélkül fogadja el a biztosító az ajánlatunkat.

Azt is megkérdeztük, hogy van-e valamilyen káresemény, amelyre fizethet az életbiztosítás, de kevés ügyfél tudhat róla. A biztosítótársaság erre azt válaszolta, hogy a kockázati életbiztosításuk - Life Protect 2.0 - esetében az úgynevezett előrehozott szolgáltatásról szoktak megfeledkezni az ügyfelek. Ebben az esetben a  biztosítási esemény a biztosított olyan egészségi állapota, mely alapján várható hátralevő élettartama a biztosító orvosának szakvéleménye szerint a biztosítási esemény bekövetkezésétől számítva nem éri el a 12 hónapot. Ilyenkor a biztosító kifizeti a biztosítási összeg 50 százalékát, maximum 10 millió forintot. Ez segíthet a meg nem valósult álmok valóra váltásban, az elvarratlan ügyek elintézés, vagy a hátralévő idő nyugalomban való eltöltésben.

Gondold át, mi kell neked!

Az Aegon Biztosító szerint a nyugdíjbiztosításokkal ellentétben az életbiztosításoknál a fiatalabb korosztályok megjelenése jobban megfigyelhető, hiszen itt a megtakarítási és egyéb célok jóval nagyobb spektrumáról beszélhetünk, így az átlagéletkor is alacsonyabb, és egyenletesebb a korosztályok megoszlása is. Mint a Pénzcentrum megkeresésére írták, a kockázati életbiztosítások esetén beszélhetünk átlagban a "legfiatalabb" ügyfelekről, az átlagéletkor itt is eléri a 38 évet.

Mint írták, a 30 év alatti ügyfelek aránya jóval markánsabb, mint a nyugdíjbiztosítási portfólióban. Sőt, kockázati életbiztosításoknál ez az arány magasabb is lehet, hiszen itt a családon belüli társbiztosítottak köre is erősítheti a fiatalok táborát, ám az Aegon szerint

a 30 év alattiak ettől függetlenül azok közé tartoznak, akik a legkevésbé nyitottak egyelőre a biztosítás kötésre, pedig van választék számukra is.

A társaságtól megtudtuk azt is, hogy a legidősebb életbiztosítási szerződő ügyfelük 101 éves, a legfiatalabb szerződő pedig 17 éves. A legfiatalabb biztosítottak pedig csecsemők, hiszen a már említett családon belüli társbiztosítottak körébe ők is beletartozhatnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amikor a legnépszerűbb termékük a megtakarítási célú életbiztosítások közül jelenleg az Aegon Jövőtervező életbiztosítás a legnépszerűbb, ahol a szerződés megkötésekor és a tartam alatt az alapbiztosítás mellé az ügyfeleik baleset- és egészségbiztosítási kiegészítőket is választhatnak, és társbiztosítottként egy másik felnőtt is bevonható a szerződésbe. A biztosítási védelem mellett az ügyfél határozza meg, hogy mennyit szeretne megtakarítani későbbi céljai érdekében.

Kockázati életbiztosításoknál a legkelendőbb az Aegon Vitál Max életbiztosítás, amely akár kockázatelbírálás nélkül is megköthető az ügyfél életkorától és a kívánt biztosítási védelem nagyságától függően. Ha az ügyfelek vállalják az orvosi vizsgálatot, jelentős díjkedvezményt is kaphatnak, ha egészségesek. Ez a biztosítás akkor nyújt anyagi segítséget, amikor egy tragédia miatt veszélybe kerül a család anyagi biztonsága, az esetleges hitelek törlesztése vagy éppen a vállalkozás működtetése. A biztosított/társbiztosított végstádiumú betegsége esetén itt arra is lehetőség nyílik, hogy a szolgáltatási összeget előre kifizesse a biztosító, s így legalább anyagilag elviselhetőbbé váljanak az utolsó időszak nehézségei. További szolgáltatás a Papa-Mama szülői életbiztosítás, amely azt jelenti, hogy a biztosító a haláleseti szolgáltatást 10 százalékkal megnöveli, ha a haláleset bekövetkezésekor a biztosított vagy a társbiztosított 1 évesnél fiatalabb gyermeket nevel saját háztartásában.

Nagyon fontos, hogy mindenki egy alapos igényfelmérést követően döntsön arról, hogy mik az elvárásai, az igényei és mit bír el a családi költségvetés. Általános biztosítós "aranyszabály", hogy alapvetően minden ügyfélnek legalább 4-6 hónapra való biztonsági tartalékra van szüksége ahhoz, hogy ha az élethelyzete, a körülményei drasztikusan megváltoznak, akkor is legyen egy biztos háttér arra az átmeneti időszakra, amíg újra talpra tud állni. Ez a 4-6 havi tartalék arra elég, hogy a kiadásait akár bevételek nélkül is képes legyen fedezni és újra tudja tervezni a jövőjét. Ideális megtakarítás nincs, mindenkinek a pénztárcája, az igényei, az életkörülményei szabják meg, hogy számára mi az optimális.

- írták arra a kérdésünkre, hogy átlagosan mekkora összeget fizetnek be az ügyfelek. Azt is elmondták, hogy az egyéni életbiztosítások és a hozzá kötött kiegészítő biztosítások esetén általában nem tartozik a kizárások közé a világjárvány, azaz a legnehezebb időkben is ugyanúgy lehet számítani a térítésre, mint általában.

A rendkívüli helyzetben egyértelműen tapasztalható, hogy nagyobb az érdeklődés a jövedelempótló és a kórházi napi térítésre szóló biztosítások iránt. Azon ügyfelek, akik korábban megkötötték ezen fedezetekre a biztosításukat, arról érdeklődnek, hogy szolgáltat-e a biztosító, ha koronavírus fertőzés miatt kerülnek kórházba, vagy kényszerülnek táppénzre. Nekik is kedvező választ adhatunk, hiszen számíthatnak szolgáltatásra a világjárvány okozta események kapcsán is

- írták.

Ebben az élethelyzetben érdemes megfontolni

A K&H Biztosítónál minden korosztály reprezentálja magát az életbiztosítási portfólióban, ám mint írták az életbiztosítási szerződésekkel rendelkezők kevesebb, mint ötöde 30 év alatti. Jelenleg a legfiatalabb ügyfelük 19, míg a legidősebb 75 éves, a legnépszerűbb termékük pedig a K&H családi életbiztosítás.

Mint írták, szerintük az életbiztosítás inkább élethelyzet, mintsem életkor függő, ezt az is jól mutatja, hogy a különböző korsávokban közel azonos arányban vették igénybe a szolgáltatásukat. Kockázati életbiztosítást több élethelyzetben is tudnak javasolni. Mindenképp megfontolandó családoknak általánosan, gyermek érkezésekor, lakáshitel vagy egyéb személyi hitel felvétele esetén, hiszen a szolgáltatás egy esetleges halál bekövetkezésekor védőhálót tud nyújtani az ügyfeleknek.

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet miatt a K&H Biztosító módosította több biztosítási termékre vonatkozó szolgáltatási feltételeket, és úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány miatt bekövetkező eseményekre is térít. Ezt a pozitív eltérést 2020. május 29. óta a szerződési feltételeik is tartalmazzák, az egyéb térítendő károkkal együtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm