9 °C Budapest

Itt van Müller Cecília bejelentése: újabb részleteket közölt a korlátozások kibővítéséről

2021. március 4. 13:59

Helyzet van! Hetekig kell még várnunk, míg a járvány helyzet javulhat - mondta el az operatív törzs mai napon tartott sajtótájékoztatóján Müller Cecília. A tisztifőorvos beszélt a mai napon bevezetett korlátozó intézkedések fontosságáról is.

Emlékeztetőül, a mai napon tartott Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely a járvány megfékezése érdekében újabb szigorú korlátozásokat vezet be a kormány Magyarországon. Ezek között a legfontosabb intézkedés, hogy bezárnak a bölcsődék és óvodák, az általános iskolák pedig átállnak a digitális tanrendre. Emellett bezárnak az üzletek és a különböző szolgáltatásokat nyújtó intzmányek is. Erről itt írtunk részletesen:

Helyzet van!

"Helyzet van!" - konkrétan így fogalmazott a magas esetszámok kapcsán Müller Cecília. "A romló adatok önmagukban is elegendőek lennének ahhoz, hogy szigorítsunk a járványügyi intézkedéseken. A védőoltások beadása új szakaszt jelent, de sem számban, sem időben nem tartunk még ott, hogy a helyzet javuljon - ez még várat magára néhány hétig" - fogalmazott a tisztifőorvos, aki szerint ezért

a kontaktusok számát kell most csökkenteni, mert a vírus reprodukciós rátája nap mint nap növekszik.

Müller Cecília tájékoztatása szerint a most terjedő variánsok gyorsabban terjednek, a reprodukciós ráta 1,3. Hozzátette: "Akkor tudjuk visszaszorítani a járványt, ha ez a szám 1 alá szorul vissza."

Nem lehetett elkerülni a korlátozó intézkedéseket

- fogalmazott Müller, és azt is hozzátette, hogy rendkívül leterheltté vált a kórházi ellátórendszer, és egyre inkább bebizonyosodik, hogy a brit mutáns a fiatalabb korosztályban is súlyos, szövődményes megbetegedést okoz a koronavírus. Müller Cecília arra kérte a lakosságot, hogy:

"Legyünk türelemmel a meghozott intézkedésekkel szemben!"

Közel 400 ezer magyart oltanak be március közepéig

A következő héten 395 ezer embert tudunk beoltani - fogalmazott Müller Cecília, és azt is hozzátette, hogy nagyon sokan vannak, akik 65 év felett regisztráltak, másfél millióan. Mint elmondta, őket most a Sinopharm és Moderna vakciával az orvosoknál, Pfizerrel pedig az oltópontokon végzik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Müller szerint a most hétvégi kampány is nagy előrelépést jelent majd, amely keretében a krónikus betegeket fogják oltani. 270 ezren regisztráltak, közülük már több mint 100 ezret beoltottak, de most újabb 70 ezer embert tudnak beoltani az oltópontokon a 18-59-es korcsoportból. Mint mondta, ők a mai napon kapnak SMS-üzenetet, ami pontosan tartalmazni fogja az oltás időpontját és helyét. Müller arra kéri az érintetteket, hogy

ne válaszoljanak az SMS-re, és azt is elmondta, hogy a dátum módosítására nincs lehetőség: a megadott időben és helyen kell megjelenni. Csak különleges esetén ne jelenjenek meg most a regisztráltak - mondta. Az SMS-t a vakcinainfó fogja küldeni.

101 kórházban 433 oltóponton zajlik majd az oltás. Óránként 12 főt oltanak be egy oltópontonon. Pontosan kéri Müller a megjelenést, mert szeretnék elkerülni a zsúfoltságot. Kéri továbbá, hogy vigyék a szükséges dokumentumokat, legyenek maszkban, mert időben eltarthat egy oltás akár 40 percig is. Katonák is fogják segíteni az eligazítást.

Hatósági intézkedések

Kiss Róbert rendőr-alezredes ismét felsorolta a korlátozó intézkedéseket, valamint elmondta, hogy amint döntés születik a részletszabályokról, tájékoztatást adnak ezekről. Kiss Róbert ezen kívül ismertette az elmúlt 24 óra rendőri intézkedéseit.

  • Az elmúlt 24 órában a vendéglátóegységgel szembeni nyitvatartás korlátozásának megsértése miatt 9 emberrel szemben jártak el, egy egységet zártak be:
  • Tiszafüreden egy egységben 5 személy tartózkodott, a vendéglátóegység tulajának engedélyével történt a szeszes ital fogyasztása, ezért 6 hónapra bezárták az egységet.
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Encsen két alkalmazott és egy vendég nem viselte a maszkot, az üzemeltető felelősségét közigazgatási hatósági eljárásban vizsgálják.
  • 327 intézkedés volt a kijárási tilalom, valamint a gyülekezési tilalom megsértése miatt. Közülük ketten szegték meg a kutyasétáltatás 500 méteres szabályát.
  • A korridorokon 53 rendőri intézkedés történt tegnap.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem