2020. szeptember 27. vasárnap Adalbert

Ennek vége: júniustól nem jár a GYED, GYES, GYET ezeknek a magyar anyáknak


Magyarországon június 18-án, csütörtökön hivatalosan is véget ért a veszélyhelyzet Magyarországon. Igen ám, de mit jelent ez azokra nézve, akik különböző anyagi többletjuttatásokat élveztek a veszélyhelyzet ideje alatt? Mutatjuk, mit kell tudni most a GYED, GYES, GYET folyósításokkal kapcsolatban.

Magyarországon június 18-án, csütörtökön hivatalosan is véget ért a veszélyhelyzet Magyarországon. Ezt az állapotot azonban a járványügyi készültség időszaka követte, aminek például főbb rendelkezései, hogy

  • a kormány eltörli az idősek vásárlási idősávját,
  • de továbbra is kötelezővé teszi a maszkviselést a bolti vásárláskor és a tömegközlekedési eszközökön.
  • A vendéglátóhelyiségekben továbbra is kötelező lesz a maszkviselés az alkalmazottak számára, valamint
  • zárt térben, zenés, táncos rendezvények csak 500 főig tarthatók meg.

Igen ám, de mi a helyzet azokkal a kismamáknak járó TB juttatásokkal, amiket megpiszkált a veszélyhelyzet, mit kell róluk tudni? Az első és legfontosabb, hogy azoknak, akiknek a veszélyhelyzet ideje alatt, tehát 2020. március 11. - 2020. június 17. között meghosszabbították a GYED,GYES,GYET ellátását, azoknak 2020.június 30-ig tovább folyósítják az ellátást. Ebből pedig az következik, hogy ezek a személyek július elején bizony teljes havi ellátást kapnak majd. Ezzel szemben viszont azok,

akiknek a magyarországi veszélyhelyzetet követően, tehát június 18-án, illetve utána jár le a GYED, GYES, GYET jogosultságuk, már nem fognak meghosszabbított folyósítást kapni.

Ezen felül, a TB-t illetően érdemes azt is tudni, hogy a most is életben lévő járványügyi készültség időszakában:

  • fizetés nélküli szabadságon lévőknek a munkáltató még 60 napig köteles fizetni a tb-jét;
  • marad a könnyített gyógyszerfelírás, csak a tb-számot kell megadni;
  • ezt az időszakot egyelőre 2020. december 18-ig vezették be, de a friss rendelet értelmében, a kormány ettől függetlenül háromhavonta felülvizsgálja, szükség van-e még a járványügyi készültség fenntartására.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Már repkednek a 100 ezres bírságok: könnyen megüthetik a bokájukat a háztulajok
Magyaroszágon évente több ezer köbméternyi illeglis hulladékot rak le a lakosság, melynek elszállítása komoly gondot okoz a hatóságoknak. Kevesen tudják, de akár 100 ezer forintos bírsággal is sújthatja őket a hatóság.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos

Tesco

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó