27 °C Budapest
Érezni a vírus hatását: ekkora lett a költségvetési hiány áprilisra

Érezni a vírus hatását: ekkora lett a költségvetési hiány áprilisra

2020. június 8. 10:31

727,4 milliárd forintos hiánnyal zárta az év első 4 hónapját a költségvetés a Pénzügyminisztérium jelentése szerint. Április végéig közel 400 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések.

A járvány elleni védekezés és a gazdaságvédelmi intézkedések miatt az államháztartás központi alrendszere az év első négy hónapjában 727,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Áprilisban viszont 104,5 milliárd forintos többlet alakult ki, ami az Európai Uniótól befolyt 249,8 milliárd forint bevételnek köszönhető - közölte részletes jelentésében a PM.

Idén április végéig közel 400 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések. A külképviseletek igazgatása című mérlegsoron kifizetett 359,2 milliárd forintból 328,1 milliárd forintot a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések okoztak. Emellett 53,1 milliárd forint az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál jelent meg szintén a koronavírus-járványhoz kapcsolódó eszközbeszerzések költségeként.

A négyhavi hiány az eredeti 367 milliárd forintos éves előirányzat 198,2 százaléka, de az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) áprilisban módosított finanszírozási tervében 1601 milliárd forintra emelt összeghez mérve 45,4 százalékon állt. Az adósságkezelő azonban május 26-án ismét módosította finanszírozási tervét és újabb 289 milliárd forinttal 1890 milliárd forintra emelte a várható deficit összegét. Az áprilisi tervben szereplőnél magasabb bruttó finanszírozási igényt a költségvetés nagyobb finanszírozási szükségletével és az adósság futamidejének növelése érdekében megemelt összegű csereaukciókkal magyarázta.

Az év első négy hónapjában a központi költségvetés 610,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 123,0 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 6,2 milliárd forintos többletet értek el. Az EU-tól négy hónap alatt 313,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, a programok kiadásai ugyanakkor megközelítették a 842 milliárd forintot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?