1 °C Budapest
A visszavonulásról vallott a Barátok közt sztárja: ebből élne a sorozat és a színház után

A visszavonulásról vallott a Barátok közt sztárja: ebből élne a sorozat és a színház után

2021. július 10. 16:04

Súlyos balesete után már elgondolkodott a B-terven Rékasi Károly, aki szerint maradandó sérülései miatt nem könnyű neki szerepet találni a színházban. A Barátok közt sztárját hat éve gázolta el egy autós motorozás közben, az ügye sokáig húzódott a bíróságon. Ez alatt minden munkájából kiesett, jó ideig csak a 43 ezer forintos táppénz volt az egyetlen bevétele.

Noha a színészettel egyelőre nem tervez felhagyni, a Barátok közt után mindenképp szüksége volt más elfoglaltságra is Rékasi Károlynak. A Bartha Zsoltot alakító színész a Blikknek beszélt többek között arról, hogy maga sem gondolta volna, hogy ennyire a részévé válik a karaktere, és noha hiányozni fog neki a napi sorozat, jó ideje töri már a fejét egy B-terven.

Azt vettem észre, hogy miután ennyi éven át alakítottam Zsoltot, egyszer csak a karakter elkezdett bennem is létezni. Én is izgalommal nézem a tévét esténként, nagyon fog hiányozni Zsolt és a sorozat is, az életem részévé vált

– mondta a színész, aki hat évvel ezelőtti motorbalesete után úgy döntött, hogy hagy fel a színészettel, kellene egy másik megélhetés is.

Korábban a József Attila Színházban már megtapasztaltam, hogy nem könnyű a rokkantságom okán nekem megfelelő szerepet találni, ezért inkább úgy döntöttem, hogy elköszönök, mert nem akartam senkinek nehézséget okozni. Most a Barátok közt után két másik színházban is játszom majd, de tisztában vagyok vele, hogy rokkantként nem a színpadon öregszem meg. Ezért kellett egy B terv, egy új projekt, amely a vendéglátással kapcsolatos, és amit el tudnék képzelni magamnak

- fogalmazott Rékasi Károly.

Sokáig húzódott a bíróságon

A színész hat éve szenvedett súlyos motorbalesetet: ő szabályosan haladt, ám a Dévényi és Háros utca kereszteződésében kanyarodás közben elütötte egy autós. Több műtéten is átesett, ám maradandó sérüléseket szenvedett, egyik lába négy centiméterrel rövidebb lett a beavatkozások miatt.

Az ügy sokáig húzódott a bíróságon: a Fővárosi Törvényszék négy és fél év után, 2019 októberében hozott jogerős döntést, és pénzbüntetésre enyhítette a vádlott büntetését, akit elsőfokon még felfüggesztett szabadságvesztésre is ítéltek maradandó fogyatékosságot okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt.

Másodfokon viszont a vétkes sofőr megúszta 600 ezer forint pénzbüntetéssel, és a bűnügyi költség felét, valamivel több mint 500 ezer forintot is ki kellett fizetnie. A tárgyalás után Rékasi azt mondta, hogy már az elsőfokú ítélethirdetés alatt is megnyugtató volt hallani, hogy semmilyen közrehatása nem volt a balesetben.

Azzal, amit okozott, éljen együtt a vádlott. Kilenc hónap alatt, amíg kórházban feküdtem egyetlen üzenetet sem kaptam tőle, de ha annyit mondott volna, hogy sajnálom, az valószínűleg más helyzetbe hozott volna bennünket. Éppen ezért nem is érdekel a büntetése, az rá tartozik

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mondta. A jogerős ítélet birtokában már a vétkes sofőr biztosítója rendezte Rékasi kártérítését, ami a sérülései és a bevételkiesés miatt járt neki. Hiszen a hosszas felépülés miatt a színész kiesett a Barátok köztből, a színházból és a szinkronmunkáját is elvesztette. Jó ideig csak a 43 ezer forintos táppénz volt az egyetlen bevétele, ami valljuk be, nem sok.

A kgfb csak részben fedezi a kárt

Miután jogerős ítélet született arról, hogy Rékasi Károly vétlen volt a balesetben, a hibás sofőr kötelező gépjármű felelősség biztosítása (kgfb) immár fedezhette a színésznek járó kártérítést, amit a sérülései miatt ítéltek meg, illetve (részben) pótolták a bevételkiesését. Ez viszont, ahogy a fenti példa is mutatja, igen hosszú, elhúzódó procedúra után lehetséges, pedig lehetőség van arra, hogy a balesetek, betegségek esetén hamar pénzhez jussunk.

Ehhez kockázati életbiztosításhoz köthető kiegészítő biztosításokat érdemes kötni, amelyek a kórházi kezelés, balesetek, sőt rokkantság esetén is fizethetnek. Ezek jellemzően már a kórházi zárójelentés után fizetnek, így nem kell megvárni például a rendőrségi procedúrát sem, mint Rékasi esetében. A kiegészítő biztosításokat három nagy csoportba sorolhatjuk:

  • a betegségbiztosítások,
  • a balesetbiztosítások és
  • a személybiztosítások közé.

A betegségbiztosítások sokszor a balesetek esetén is nyújtanak fedezetet, így ha van kórházi napi díj térítésünk, akkor a baleset esetén is fizet. Ezek a tipikus betegségbiztosítások:

  • Kórházi napi térítés (balesetkor is fizet)
  • Műtéti térítés (balesetkor is fizet)
  • Rokkantsági biztosítás
  • Kritikus betegségek biztosítása
  • Betegség assistance szolgáltatás

A balesetbiztosítások jellemzően a balesetek esetén térítenek, és ezen belül választhatunk kifejezetten közlekedési balesetkor térítő biztosításokat is:

  • Baleseti halál
  • Baleseti rokkantság
  • Baleseti műtéti térítés
  • Baleseti eredetű kórházi napi térítés
  • Közlekedési baleseti halál
  • Közlekedési baleseti rokkantság
  • Közlekedési baleseti műtéti térítés
  • Közlekedési baleseti eredetű kórházi napi térítés
  • Csonttörés

A személybiztosítások közé azok a kiegészítő védelmek tartoznak, amelyek nem feltétlenül a fő biztosított védelmét szolgálják, mint például a kiegészítő életbiztosítás vagy a gyerekekre szóló kiegészítő biztosítás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem