Katasztrófahelyzet Magyarországon: mit fizet a biztosító?

Katasztrófahelyzet Magyarországon: mit fizet a biztosító?

Pénzcentrum
2014. december 3. 11:03

A hét elején kialakult szélsőséges időjárás miatt sok helyen volt szükség a katasztrófavédelem bevetésére, a tomboló esőzés és a fagypont alatti hőmérséklet együtt jelentős károkat okozott. Biztosítókat kérdeztünk meg arról, hogy milyen károkat fedeznek a biztosításaink.

A hétfői időjárás miatt az ország több területén katasztrofális helyzet alakult ki, elsősorban Pest megyét sújtotta az ónos eső. A Pilis több településéről, és a budapesti XII. kerületről érkeztek hírek az ítéletidőről, a faágakra fagyott eső súlyától rengeteg fa dőlt ki, sokszor magával rántva elektromos vezetékeket is. Emiatt már a biztosítók több helyről kaptak kárbejelentést, igaz a roham csak későbbre várható az általunk megkérdezett biztosítók szerint.

Mit fizet ki a biztosító?

A lakások esetén a biztosító fizet minden rádőléses káresemény után, ami az ingatlan területén kívülről érkezik, de az azon belül lévő rádőléses károkat csak a szélesebb körű lakásbiztosítások fedezik. Azonban nem csak a házra dőlő fák okozzák az egyedüli problémát, ugyanis a kidőlő villanyoszlopok miatti áramkimaradás is komoly károkat tud okozni.

Egyrészt sok fűtési rendszer áramellátást igényel és modern kazánok vezérléséhez is elektromosságra van szükség, így sok helyen didereghettek az éjszaka. Fontos azonban a hűtők és a fagyasztógépek leolvadása miatt akár több százezer forintos károk is keletkezhetnek a tárolt élelmiszerek felolvadása miatt. Ezt a káreseményt azonban csak a szélesebb körű védelmet nyújtó lakásbiztosítások fedezik, ezért nem árt megnézni, hogy a mi biztosításunk kiterjed-e a leolvadt áruk térítésére.

Mi a helyzet az autókkal?

Az autókra rádőlő fák is problémát okozhatnak, jelentős károk keletkezhetnek kocsinkban. Az autóra rádőlő tárgyak ellen viszont kizárólag a Casco biztosítások nyújtanak védelmet. A gépjárműveknél fontos egyébként, hogy ilyenkor a szokásosnál is sokkal körültekintőbben vezessünk, hiszen az ónos eső az utakat sem kíméli, így előfordulhat, hogy néhol valóságos korcsolyapályává válik az út.

Az Aegon biztosító arra is felhívta a figyelmet, hogy az extrém időjárással összefüggésbe hozható balesetek miatt, a baleset okozta csonttöréssel, esetleg maradandó sérüléssel kapcsolatos igénybejelentések érkezhetnek. A csonttörés, illetve a sérülés miatt kórházi ellátás, vagy műtéti beavatkozás is szükségessé válhat, ez esetben a kórházi napi ellátást, illetve műtéti szolgáltatást nyújtó kiegészítő biztosítások nyújtanak védelmet.

Hogyan készüljünk fel a megváltozott körülményekre?

Az ónos eső, és havazás miatt kialakult síkos utakon, a drámaian megváltozott vezetési körülmények, a módosult féktáv és az autó viselkedésének megváltozása rendkívüli mértékben megnöveli a balesetveszélyt. Figyelje mindenki az időjárás előrejelzést, és annak ismeretében döntsön, útnak indul-e. Ha mégis az autózás mellett döntünk, nagyon fontos, hogy a gépjármű megfelelő bordázatú téli gumival legyen felszerelve, de érdemes magunkkal vinni hóláncot is, ha hegyes vidékre, vagy külföldre indulunk. Figyeljünk arra is, hogy egy teljesen feltöltött mobiltelefon is kéznél legyen, ha véletlen hirtelen segítségre szorulnánk - tudtuk meg az Allianz biztosító szakemberétől.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A téli időjárásra érdemes otthonainkat is felkészíteni, javasolt például hófogókat szerelni a háztetőre, mivel a hó megrongálhatja az ereszcsatornát, a tetőről lecsúszó hó pedig balesetveszélyes, illetve kárt tehet a ház mellett parkoló autókban is. Megmaradó havazás esetén pedig különösen figyelni kell a falon megjelenő repedésekre.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?