26 °C Budapest

Rossz hír az autósoknak - De miért drágul a kötelező?

2009. június 10. 09:33

Drágábbak lehetnek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak ősszel, mivel a parlamentben hétfőn elfogadott törvény változtat az eddigi díjképzésen - mondta a Genertel vezérigazgatója az InfoRádiónak. Csikós Dániel szerint kritikus pont például az, hogy köbcentiméter helyett kilowattal kell számolni, illetve a bonus-malus rendszer eddig még ismert átalakítása is.

Több minden is változik ősztől a gépjármű-felelősségbiztosítások rendszerében. A legjelentősebb változás egyértelműen az, hogy az évforduló időpontja megváltozik, azaz nem január elseje lesz egységesen, hanem a gépjármű megvásárlásának időpontjához igazodik - mondta az InfoRádiónak Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke.

Megjegyezte: a biztosítók hirdetési kötelezettsége változatlanul megmarad, azaz év végén továbbra is meg kell hirdetniük a tarifáikat, ami egy évig marad kötelezően érvényben. Az ügyfeleket külön is értesíteni kell majd, hogy ne maradjanak le véletlenül a változásokról, és tudjanak váltani, ha úgy gondolják.

Hozzátette: a bonus-malus rendszerben az változik, hogy kártörténeti nyilvántartást kell vezetnie majd a biztosítóknak. Ez egy, a káradatokat tartalmazó központi nyilvántartás lesz, és ez fogja befolyásolni az egyes ügyfelek besorolását.

Öt-hét év lehet az átmenet, amíg az év végi váltóportfólió évközi váltóportfólióvá válik a gépjármű-felelősségbiztosítási piacon - mondta az InfoRádiónak Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója.

A törvényi átalakulás elég sok adminisztratív átalakítást jelent a biztosítók számára, vannak olyanfajta előírások, amelyek például a díjképzés rendszerét változtatják meg, a bonus-malus rendszert alakítják át. Ezen a téren még várnak a pénzügyminisztérium rendeleteire, amelyek ezeket pontosítják, s amint ezek megjelennek, tudni fogják, hogy milyen irányba menjenek el.

Rendeletben kell szabályozni például a díjképzési alapot, kérdés többek között, hogy köbcenti helyett a kilowattot tekintsék-e díjképzési alapnak, és a bonus-malus-rendszer szabályozását is nyitva hagyta a törvény - mutatott rá Csikós Dániel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hozzátette: a különböző besorolási értékek a díjképzési alap esetében nem feleltethetőek meg egymásnak, de vannak olyan trendek, amelyek szerint a kevesebb köbcentis autó magasabb teljesítménnyel működik. Át kell gondolniuk a biztosítóknak, hogy miként alakítják át a tarifát. Modellezniük kell a meglévő tarifákat, végig kell gondolniuk, hogy ez milyen módon hat az árképzésre. Félnek attól, hogy a pénzügyminisztérium csúszik a rendeletek kiadásával, és így kevés idejük lesz a biztosítóknak a megfelelő modellezésekre - vázolta a vezérigazgató.

A biztosítási kampány időszakának áthelyeződése másfajta magatartást vált majd ki a biztosítókból, mint ami eddig jellemezte őket. Minimum stagnálni fognak az árak, de adott esetben bizonyos fokú emelkedését is fogja jelenteni. Az első időszakban néhány százalékos plusz változás jöhet - vélekedett Csikós Dániel. A kötelező biztosításoknál főleg a díj számít, de azért van egy jelentős szegmens, akiknek fontos az is, hogy milyen a biztosító háttere - jelentette ki a Genertel vezérigazgatója.

Amellett, hogy egyre nő az internetezők aránya, egyre nő azok száma is, akik valamiféle terméket, szolgáltatást a neten keresztül rendelnek meg, és így nő az online módon biztosítást kötők aránya is - mondta az InfoRádiónak Kurucz Imre, az NRC kutatási igazgatója.

Hozzátette: a kgfb és utasbiztosítás megkötésére kifejezetten alkalmas a világháló. A kötelezőnél egyértelműen, az esetek 90 százalékában az ár az elsődleges, de azok aránya is jelentős, az autósok egyharmada, akik ekkor is figyelembe vesznek más szempontokat is.

A casco esetében is jelentős az ár, de ott hangsúlyosabban figyelik az egyéb tényezőket is. Így fontos, hogy megbízható cégről legyen szó, és fontosak a pluszszolgáltatások is - jegyezte meg Kurucz Imre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 25. 10:28
A Momentum elnöke és EP-listavezetője nem hajlandó írásban lemondani a szólás- és véleménynyilvánítá...
Buxelliott  |  2024. május 25. 10:11
A magyar piacra leselkedő veszélyes helyzetről az elemzés végén teszek említést. Addig is nézzük, ho...
Holdblog  |  2024. május 25. 08:00
Az elhúzódó gyerekkor, a végtelenbe tartó erőforrásigények vagy a követhetetlen változások felelősek...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem