Moscow, Russia - October, 2018: Many Toyota cars on reseller parking in rows from above. Toyota is a japanese manufacturer of automobiles and commercial vehicles

Sok magyar kereskedésben nem lehet most új kocsit venni: az autópiacot is megütötte a gyenge forint

2022. március 10. 11:02

Teljesen keresztülhúzta a magyar autóimportőrök számításait a forint bezuhanása: ugyanis jóelőre meg kell határozniuk, hogy a gépkocsik magyarországi árát milyen árfolyamon számolják ki, hogy ne legyen veszteségük. Gablini Gábor szerint a piaci szereplők ezt a "biztonságos" euróárfolyamot 370 forintra lőtték be az év elején, úgyhogy most zajlik az újratervezés, ami azzal is jár, hogy a kereskedések felfüggesztették a szerződéskötést. A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke szerint várhatóan a hosszú hétvége után reagálhatnak a folyamatokra a kereskedők.

Épphogy lecsengett az ötödik járványhullám Magyarországon, amikor a háború kitörésével, egy újabb váratlan helyzetet kaptak a nyakukba a magyar autókereskedők. Az orosz-ukrán konfliktus kiéleződésével járó gazdasági hatások, a szektorban is vastagon jelentkeznek.

Főképp az egekbe szökő euró árfolyamot érzik meg az importőrök, akiknek jó előre meg kell határozniuk, hogy a gépkocsik magyarországi vételárát milyen árfolyamon számolhatják át biztonsággal forintra – árfolyamveszteségek nélkül. Egyébként a gyakorlat szerint, ha az előre eltervezettnél kedvezőbb az árfolyam, azt rendszerint kedvezmények útján kapják vissza az autóvásárlók.

Mindenki azzal számolt, hogy a Magyar Nemzeti Bank tovább fogja erősíteni a forintot, mert a magas euró árfolyam végső soron senkinek sem jó. Volt is olyan, amikor már a 350-355 forintos szinten is járt a forint az euróval szemben. Ez azt jelezte előre, hogy ha 2022-re az importőrök 370 körüli árfolyamra tervezik az eurót, akkor vélhetően a forintgyengülés miatt nem lesz szükség áremelésre. Más okból amúgy is emelnek az áraikon a gyártók, hiszen idén tovább szigorodnak a károsanyag-kibocsátási szabályok, és az idei év második felétől, új biztonsági, környezetvédelmi elemek is bekerülnek a járművekbe. Ezek legtöbbször emelik az árakat

- fogalmazott a Pénzcentrumnak Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette, az importőrök most az újratervezésen dolgoznak,

ami többek között azzal is jár, hogy több autókereskedésben, néhány napra felfüggesztették a szerződéskötéseket.

Mint az elnök kifejtette, a szereplők most arra várnak, hogy kiderüljön, mi történik a 400-as euró árfolyam után: elkezd a forint visszakorrigálni, vagy nem?

Újra előkerült az árgarancia kérdése is: 12-18 hónapos szállítási határidővel lehetetlen előre látni a folyamatokat, óriási rizikó garanciát vállalni az autók leszállításkori árára, az akkori árfolyamra. Most a legtöbb importőr egyeztet a gyártóval, hogyan kezeljék, mit lépjenek erre a helyzetre. Mindenki árgus szemekkel figyeli a piacot, hogy jön-e olyan lépés, amelynek hatására a forint kitettsége csökkenhet, ez az extrém magas euró árfolyam vissza tud korrigálni, legalább a 370-es szint környékére

- fogalmazott a GÉMOSZ elnöke.

Mint Gablini Gábor kifejtette, ahogy enyhült az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány, úgy érezhetően erősödött a vásárlói igény is. Ugyanakkor az új autó forgalomba helyezések száma még ezt nem tükrözi, ott még sokáig azt fogjuk látni, hogy akár 15-20 százalékkal is elmaradhatnak a tavalyi évhez képest.

Ez azért lehet, mert a gyártók még mindig nem tudnak kellő volumenben szállítani, most erre jött ez a válsághelyzet, amely több fronton is problémát jelent

- húzta alá Gablini Gábor.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Autót vennél, de szűkös a keret? Nézz körül a Pénzcentrum hitelkalkulátorában!

Autót vennél? Nem érdemes várni!

Arra a kérdésünkre, hogy mire számítson az, aki mostanában gondolkodik autóvásárláson, azt felelte, a hosszú hétvége után vélhetően ismét mindenhol lehet szerződéseket kötni:

Aki most tervez autó venni, annak nem érdemes sokat gondolkodnia, minél hamarabb el kell menni a kereskedésekbe, ki kell választani az autót, meg kell kötni a szerződést. Ma már senki nem tudja megmondani, hogy fél év múlva az árfolyam milyen lesz, az alapanyagok, az energia ára hogyan alakul. Egyet biztosan ki lehet jelenteni: az autó olcsóbb nem lesz, - a háborús helyzettől függetlenül is - legalább 8-10 százalékos áremelkedéssel számoltunk. Ennek egy része egyébként már január-februárban realizálódott.

Mint kifejtette: a háborút megelőzően mindenki azzal számolt, hogy ugyan még vannak anomáliák egyes gyártóknál, "de azért látható, hogy kifelé tartunk a gödörből". Több vállalat is jelezte az év elején, hogy a második félévben már csökkenni fognak a szállítási határidők. Magyarul: amire fél évvel ezelőtt még azt mondták, hogy idén szeptemberre tudják legyártani, arra az év elején már június-júliust prognosztizáltak - vázolta.

És ehhez jöhetnek most hozzá az orosz-ukrán konfliktus gazdasági hatásai az elnök szerint, aki a háború kapcsán azt is felidézte, hogy Ukrajna fontos része az európai autógyárak beszállítói láncának.

A kábelkorbácsoktól kezdve sok alkatrészt és autót is gyártanak. Ennek kiesése leginkább a Volkswagen-csoportot érinti, nem véletlenül jelentették be nemrég, hogy több modell gyártását is kénytelenek lassítani, vagy leállítani, mert nincs elegendő alkatrész.

Az ukrán beszállítók kiesése mellett a piacon továbbra is jelen van a chiphiány, az alapanyag beszállítási gondok, valamint az energiaárak robbanása is. Gablini Gábor ennek kapcsán arról beszélt: az év elején ezen tényezők arra engedtek következtetni, hogy ha a forintárfolyam stabil is maradna, akkor is benne van egy legalább 10 százalékos áremelés. Ezt a helyzetet írta felül egyik pillanatról a másikra a háború.

Sokkolta a kamatemelés a finanszírozási üzletágat

Nem csak a háború gazdasági hatásai nehezítik az autópiac kilábalását, hanem az is, hogy az MNB az inflációt kamatemelésekkel kényszerül letörni – a szigorítási ciklus már jó pár hónapja tart. Ennek következtében a különféle autóhitel-konstrukciók is megdrágultak. Gablini Gábor úgy fogalmazott, a kamatemelés, a magánvevők esetében, „sokkolóan hatott” a finanszírozási üzletágra.

Az elmúlt időszakban érezhetővé vált, hogy a magánszemélyeknél jelentősen csökkent a hitelre, finanszírozásra vásárlók száma, ismét a készpénzt preferálják az ügyfelek. Ha tovább emelkedik a jegybanki alapkamat, akkor ez a visszaesés még drasztikusabb is lehet

- mondta a GÉMOSZ elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm